Annonce
Aarhus

Yrsa forlod 'verdens bedste job': Nu er hun glad hver eneste dag

Yrsa Dunvad i fuld gang med penslerne. Foto: Brian Rasmussen
Yrsa Dunvad blev maler, da hun måtte opgive sit job. Nu skriver hun også bøger, og den fjerde er netop udkommet.

AARHUS: Yrsa Dunvad blev nødt til at forlade "verdens bedste job". Men hun fandt nye veje, og en drømmeverden åbnede sig for hende. Nu folder hun sig ud på nye felter og er glad hver eneste dag.

Den 70-årige kvinde fra Risskov har netop udgivet sin tredje bog med tanker og visdomsord, men mest af alt maler hun, farverigt og med en lysende livsglæde.

Egentlig var Yrsa Dunvad for længe siden leder af forsikringsafdelingen i Dansk Supermarked som forsikringsjurist. Selv om det var mere end et fuldtidsjob, "som hun bare elskede overalt på jorden", fik hun tid til at male ved siden af.

Selv om hun fik brystkræft i begyndelsen af 1990'erne og blev opereret mange gange, er hun i dag frisk og rask, som hun selv siger.

Hendes mand Svend Dunvad havde lige startet sin egen produktionsvirksomhed, Dutec Plast A/S, og var kommet godt i gang. Men også han fik kræft.

Gode råd var dyre, og ægteparret besluttede, at Yrsa Dunvad skule sige jobbet i Dansk Supermarked op og rykke hjem i virksomheden.

Annonce

Yrsa Dunvad

Yrsa Dunvad, 70 år, forfatter og billedkunstner. Fjerde bog, "En rejse i tanker og visdomsord", er netop udkommet. Forlaget Attika. 150 kr.

Hun holder åbne døre to gange om året i sit atelier "Underground", Kanehaven 38 i Risskov. Udstiller på Kunst for Alle i Aarhus og København og er fast på Midtjyllands Kunstcenter i Bryrup.

Inspiration fra Chile

- Tiden var turbulent, men efter fire år fandt vi endelig os selv og fik en hverdag til at hænge sammen. Som selvstændig kunne jeg bedre tilrettelægge mine hverdage og holde fri en dag om ugen. Det benyttede jeg til at tage en tegneuddannelse på Århus Kunstakademi, en dag om ugen i syv år, og samtidig tog jeg alle de kurser, jeg havde tid til, fortæller Yrsa Dunvad.

Det var dér, hendes drømmeverden åbnede sig.

- Jeg malede og malede og elskede det fra den første dag. En kunstmaler fra Chile, Eduardo Souza, blev min helt store inspirationskilde, og han underviste mig i ti år, inspirerende og berigende, siger Yrsa Dunvad, der i 2004 var klar til at holde sin første udstilling.

Det skete i kælderen under familiens hus i Kanehaven i Risskov, da deres søn var flyttet hjemmefra. Det blev til "Atelier Underground" og også lokale til udstilling. To gange om året åbner Yrsa Dunvad nu dørene for offentligheden.

Alle sanser tændt

- Når jeg maler, går jeg dybt ind i mig selv og har alle sanser tændt. Lige så stille skrev jeg små historier til malerierne. Det berørte mine gæster, og en af dem spurgte, hvorfor jeg ikke skrev en bog. Det gør man ikke sådan lige, men efter nogle år udkom den første af indtil videre fire, siger Yrsa Dunvad.

- At male og udvikle sin stil er hårdt arbejde som så meget andet, men jeg elsker hvert et penselstrøg og elsker at skrive. At male er et leve, det ene øjeblik kommer aldrig igen. Derfor er et maleri unikt, siger Yrsa Dunvad, der synes, at livet er for kort til at gå og surmule. Der er nok at være ked af, men livet ville se helt anderledes ud, hvis alle ville være mod andre som de synes, andre skal være mod dem, siger hun, der ikke opfatter sig som forfatter, men god til visdomsord.

Det er dem, hun skriver i bøgerne, der også er illustreret af hende selv. Og hendes billeder kan ses på Midtjyllands Kunstcenter i Bryrup, når hun ikke lige holder dørene åbne derhjemme.

Fire bøger har Yrsa Dunvad nu lavet. Foto: Hans Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Annonce