Annonce
Aarhus

Z-huset vågner op af tornerosesøvnen

Prestige-projektet Z-huset går i gang igen efter mere end fem års stilstand. To etaper med tilsammen cirke 140 lejligheder klar i 2016.

Parkeringskælderen i to dæk ligger der. Det har den gjort siden starten af 2009, hvor finanskrisen og almindelig pengemangel i selskabet bag Z-huset satte prestigebyggeriet i den nye bydel på havnen på stop.

Annonce

Siden har der været mange strandede forsøg på at få byggeriet i gang igen.

Nu er der fundet en model, så arbejdet med at opføre de første to af de i alt tre etaper i projektet starter formentlig allerede til september.

Det er entreprenørfirmaet A. Enggard, der skal bygge Z-Huset. Firmaets ingeniører er allerede rykket ind på havnen og startet på projekteringen.

»Vi har kæmpet for det her i mange år efterhånden, så det er en glædens dag, at det nu er lykkedes at få alle brikker i puslespillet til at falde på plads,« siger Johnny Bihl, der er direktør for selskabet Z-Huset a/s, der fortsat er bygherre på projektet.

Han fortæller, at der er lavet en række tilpasninger af projektet. Først og fremmest er der sket det, at antallet af lejligheder er forøget - til gengæld er mange af dem mindre end i det oprindelige projekt, der var et af de fire første fyrtårns-projekter i den nye bydel.

Projektet har bevaret en del af sin eksklusivitet. Der vi stadig være 240 kvadratmeter store lejligheder i 14 mio. kroners klassen. Men også lejligheder på 67 kvadratmeter.

Første etape med små 60 lejligheder og fire erhvervslejemål til for eksempel caféer og restauranter i stueplan skal efter planen stå færdig i slutningen af 2015.

»De to etaper bliver bygget sideløbende men tidsforskudt. Anden etape er færdig i løbet af 2016. Den består af 75-80 lejligheder og et enkelt erhvervslejemål,« siger Johnny Bihl og fortsætter:

»Kommunen vil meget gerne have det færdigt, til Aarhus skal være kulturhovedstad i 2017 - og det når vi. Tredje etape tager vi efter 2017. Den indeholder færre boliger og flere erhvervslejemål,« siger Johnny Bihl.

Der har været spekuleret i, at p-kælder og fundament har taget skade af at ligge åben gennem årene. Men det er ikke tilfældet.

»Vores geotekniske undersøgelser viser, at parkeringskælderen står, præcis som den skal. Der skal kun foretages mindre reparationer på den,« udtaler Asger Enggaard fra A. Enggaard, der her i byen blandt andet opfører Ceresbyen.

Hos kommunen er der stor tilfredshed med, at der endelig sker noget med Z-Huset.

»Det er klart, at vi er ovenud tilfredse med, at der nu er sikkerhed for, at byggeriet bliver færdiggjort. Beboerne på havnen har jo et ønske om, at omgivelserne begynder at ligne en færdig bydel,« lyder det i en pressemeddelelse fra Bente Lykke Sørensen, chef for byudvikling og mobilitet i Aarhus Kommune.

Z-huset er i sin nye udformning tegnet af Sahl Arkitekter.

Opgaven med at sælge lejlighederne ligger hos Danbolig Aarhus City.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce