Annonce
Udland

Zimbabwes tidligere præsident Mugabe er død

Jekesai Njikizana/Ritzau Scanpix
Robert Mugabe, der styrede det afrikanske land Zimbabwe med hård hånd i årtier, er død.

Zimbabwes tidligere præsident Robert Mugabe er død i en alder af 95.

Det skriver landets nuværende præsident, Emmerson Mnangagwa, i et opslag på Twitter. Det skriver også BBC.

Robert Mugabe regerede Zimbabwe fra 1980 til 2017, hvor han blev tvunget til at træde tilbage efter et militærkup.

Han kom til magten efter en længere væbnet revolution mod den hvide, styrende minoritet i landet, der på det tidspunkt hed Rhodesia - opkaldt efter den britiske kolonialist Cecil Rhodes.

Det gjorde Robert Mugabe som lederen af bevægelsen ZANU, der senere blev til partiet ZANU-PF.

De første syv år var han premierminister, mens han fra 1987 til 2017 sad som præsident.

Hans styre er ofte blevet mødt med international fordømmelse på grund af undertrykkelse af landets hvide mindretal. Han gjorde sig bemærket for sin autoritære politik og konfrontatoriske linje over for Vesten.

Under Robert Mugabe gik Zimbabwe, der er et af de mest råstofrige lande i Afrika, fra at være relativt rigt til at være et af de fattigste lande i verden med en voldsom inflation.

I 2000, efter et valg præget af vold og politisk undertrykkelse, lod Robert Mugabe bevæbnede grupper drive hvide farmere ud af landet. Det er den gængse opfattelse, at Robert Mugabe stod bag uddrivelsen.

Det fik Zimbabwes landbrugssektor til at kollapse og halverede bnp. Landet har i dag et af de laveste bnp per indbygger, en af verdens kortest forventede levetid, en af verdens højeste fattigdomsrater og en stor andel af hiv-smittede.

I 2008 var der et stort internationalt pres for, at Robert Mugabe skulle fjernes fra magten efter endnu et valg præget af politisk undertrykkelse.

- Jeg mener, at verden nu må sige: Du har sammen med dine kumpaner stået bag voldsomme menneskeretsovertrædelser, og du vil blive retsforfulgt i Haag, hvis du ikke træder tilbage, sagde den indflydelsesrige sydafrikanske biskop og aktivist Desmond Tutu på det tidspunkt.

Mange af Zimbabwes sorte indbyggere anser dog Mugabe som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt.

- Han var et ikon for befrielsen, en pan-afrikaner der viede sit liv til frigørelsen og selvstændiggørelsen af hans folk, skriver præsident Mnangagwa i sit opslag.

- Hans bidrag til vores nations og kontinentets historie vil aldrig blive glemt.

Det britiske medie BBC skriver, at Mugabe igennem længere tid har lidt under et skrantende helbred.

Det lokale medie ZimLive skriver endvidere, at Mugabe angiveligt skal være død under et hospitalsophold i Singapore, hvor han havde opholdt sig siden april.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce