Annonce
Skanderborg

Zoo-direktør: Pumaer kan godt klare sig i Danmark

En puma kan godt klare sig i Danmark, mener direktøren for Ree Park Safari. Genrefoto
Direktøren i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard, mangler stadig at se beviser for, at der reelt er en puma løs ved Gl. Rye. Men den ville sagtens kunne klare sig i de danske skove, siger han.

GL. RYE: Mandag dukkede en historie op i Facebook-gruppen for Gl. Rye. Det var et opslag fra en kvinde, der mente at have set en puma i skovene øst for byen. Det kunne ikke passe, mente nogen, mens andre var mere åbne for muligheden. Siden da har Århus Stiftstidende fået flere henvendelser fra læsere, der har set store kattedyr i området, og onsdag morgen skrev mja.dk, at et får var blevet overfaldet af et ukendt dyr i samme område, som henvendelserne drejer sig om.

Derfor ringede vi til Jesper Stagegaard, der er direktør i Ree Park Safari. For en god ordens skyld skal vi lige understrege, at han hverken kan be- eller afkræfte at der vitterligt er en puma løs i skovene ved Gl. Rye - ikke mindst, fordi der ikke er konkrete spor efter eller billeder af dyret. Men når det er sagt, så er det ikke umuligt, at en puma ville kunne klare sig i de danske skove, siger han.

- Det kan den sagtens. Pumaen er meget dygtige til at tilpasse sig og meget effektive jægere, og eksempelvis mindre husdyr kunne være glimrende bytte for en puma, siger han.

Pumaen hører hjemme i Amerika, både den nordlige og sydlige del, og selvom sådan en ikke lige svømmer over Atlanterhavet, så er der alligevel eksempler på at pumaen er dukket op forskellige steder i Europa, hvor de er stukket af fra fangenskab.

Vant til mennesker - og det er ikke nødvendigvis godt

Marianne Westphall, der første gang fortalte om sine oplevelser med et stort kattedyr, fortalte meget specifikt om dyrets lange hale og runde ører. Og den beskrivelse - og igen, det her er kun sagt ud fra den beskrivelse - passer godt på en puma eller et andet stort kattedyr, siger Jesper Stagegaard.

- Hvis det er så stort og har runde ører, så er der i hvert fald ikke tale om en hund og heller ikke et normalt kattedyr, siger Jesper Stagegaard, der også udelukker guldsjakalen, der ellers er blevet spottet herhjemme nogle gange over de senere år. Sådan en har nemlig spidse ører.

Derudover er der en anden detalje, som Jesper Stagegaard bider mærke i, nemlig at Marianne Westphall fortæller, at dyret gik hen imod hende og lagde sig ned, inden det stak af.

- Man er meget heldig, hvis man ser en puma i naturen. De er meget sky. Alene det, at det opfører sig lidt halvt-nonchalant og ikke stikker af med det samme, får mig til at tro, at det er vant til mennesker, og det er ikke nødvendigvis et godt tegn, siger han.

Det kan nemlig betyde, at dyret er undsluppet fangenskab. Hvis det er en zoologisk have, så skal det meldes til myndighederne, men hvis det er et dyr fra en privat - og dermed ulovligt - så er det ikke lige så nemt at lokke folk ud af busken.

- Der er desværre eksempler på privatpersoner, også i Danmark, som har både det ene og det andet eksotiske dyr som kæledyr, siger Jesper Stagegaard.

Men når alt det her er sagt, så er der også et vigtigt forbehold at tage - nemlig at det kan være alt muligt andet, der er blevet set i skovene ved Gl. Rye og Funder. Det er nemlig ekstremt svært at bedømme størrelsen på ting, der ikke er lige umiddelbart foran en.

- Vi bliver jævnligt kontaktet af både politi og private for at vi skal komme ud og hjælpe med noget, der er blevet set, og det er tit endt med, at en bjørn i virkeligheden var en grævling og at en løve i virkeligheden var en stor, rød hankat, lyder det fra Jesper Stagegaard.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

INVESTERING

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Annonce