Annonce
Debat

En invitation fra en boomer: Rolig nu, vi troede på det - det der fremskridt

Verner Lynge, journalist og lærer.


Annonce

Læsere – især jer født mellem ca. 1946 og 1964 – har måske hørt replikken, ”OK, boomer”. Jeg er selv født i 1956 og altså en slags BIG boomer fra midten af to årtier, der tidligere blev kaldt ”de store årgange”. Abort var stadig forbudt, p-pillen ikke opfundet, men sex-drifterne åbenlyst intakte efter triste år med mørkelægning, maksimaltøj og Rich’s kaffe. Babyerne boomede.

Tjekker man ’boomers’ på Wikipedia, kan man læse, at denne generation, årgangene 1946 til 1964, blev ”mere velhavende, mere aktive og i bedre fysisk form end nogen tidligere generation, og var de første, der voksede op med en klar forventning om, at verden hele tiden bliver et bedre sted at være”. Det lyder da positivt, men læs så videre: ”Babyboomer-generationen er dog ofte blevet kritiseret for at have praktiseret en forbrugskultur grænsende til grådighed”.


Hvis I vil prøve at tale MED, og ikke forbitret OM, ældre boomers, så står vi med en historisk mulighed: At lade generationerne arbejde sammen om at løse de globale problemer.

Verner Lynge, journalist og lærer


Det var den pæne version af kritikken. Forvilder man sig ind på allehånde sociale medier, er tonen mere rustik. ”OK, Boomer” falder som det indledende piskesmæld fra generation ZOOMERs. Også kaldet Generation Z eller ’Millenials’. Født fra medio 90’erne og frem til 10’erne.

”OK” kan nærmest oversættes med: ”Nu stopper I fandme” – eller som i Greta Thunberg-versionen: ”how dare you”. Vi, boomerne, har angiveligt hærget planeten som en sværm græshopper i brunst. Brændt lyset i begge poler og efterladt jorden i samme tilstand som toilettet på en øst-europæisk rasteplads. Herretoilettet!

”Rolig nu” – har jeg stilfærdigt indledt, når mine ca. 20-årige elever har påpeget, at jeg ankommer til skolen i ENTEN en diesel-slubrende partikelbooster af en bil ELLER på en 1100 cc motorcykel af den slags, som ældre mænd har ”mest for sjov”. Det er ikke spor sjovt, forklarer de unge zoomers. Vil jeg gøre bod, må jeg kassere begge køretøjer, købe et økologisk el-løbehjul, sælge min villa – netop nu hvor jeg snart har betalt sidste afdrag – bruge pengene på et stykke regnskov reserveret til chimpanser og forresten glemme alt om den fede pension og ødegården i Sverige. Jeg skal arbejde, skal jeg – på en kur af vegansk tangsalat resten af min tid.

Verner Lynge, journalist og lærer. 

”Rolig nu” – gentager jeg og forsvarer min generation. Vi troede på det - det der fremskridt og nyt samfund og globalt sammenhold. Vi skubbede IKKE skylden for krig og elendighed på vores forældres generation, men lagde grunden til et nyt Europa. Et Europa med færre grænser, mere samhandel, mindre nationalisme og måske vigtigst: Fred. Bortset fra en borgerkrig i Ex-Jugoslavien har vi holdt fred i Europa siden 1945. 75 års fred! Det er ikke før set i Europas historie. Allerede efter første energikrise primo 1970’erne begyndte vi at tænke og udvikle i alternativer til olie. Atomkraft – nej tak, men det var dansk innovation, når det er bedst, som er grunden til, at der i dag står effektive og miljørigtige vindmøller til lands og vands.

Vi svinede med affald og spildevand, som generationerne før os. Men der var også i vores tid, vi ret hurtigt blev dygtige til at rense og genbruge. Da jeg var barn, kunne man ikke bade i Limfjorden ved Nørresundby, hvor urenset spildevand fra slagteri og fiskekonserves farvede vandet rødt. I dag er der blå flag og legende børn på stedet. Lossepladsen lidt udenfor byen er der heller ikke mere. Vi har lært at sortere og genbruge vores skrald. Der er langt endnu – men vi startede dog.

Slutteligt en invitation til jer zoomers – hvis I lige vil lægge Jeres smartphones fra Jer et øjeblik? (En opfindelse udviklet af boomers, og som vi måske burde ha’ afviklet igen i stedet for at lægge den i jeres skoletasker). Hvis I vil prøve at tale MED, og ikke forbitret OM, ældre boomers, så står vi med en historisk mulighed: At lade generationerne arbejde sammen om at løse de globale problemer. Vi ved godt, at det er kritisk – med klima, konflikter og massive migrationsbølger på en jord, hvor nogle kontinenter tørrer ud og andre drukner i vand. Vi ved det godt, og vi har brug for alle jer, der er kommet til - foruden de endnu ufødte - til at løse problemerne. Til gengæld lover vi at holde op med at kalde jer gender-neurotiske, tinder-junkies og FieLaursen-kopier. OK, zoomers? – Helt OK, boomers.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce