BMW's nye X3 er næsten som storebror

Selv om X3 er høj, sidder man alligevel forholdsvis lavt. Interiøret med den helt store skærm er ekstra. Foto: Christian Schacht

BMW's nye X3 er næsten som storebror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

X3 er den klassiske SUV med god plads, høj komfort og firehjulstræk, som kan forcere de fleste forhindringer. Den seneste generation er særdeles vellykket og virker næsten som en mini-X5.

Faktisk er det ikke engang 20 år siden, BMW lancerede den første model med efternavnet X. Det var i 1999, at vi så den store X5, der var fabrikkens første forsøg i SUV-genren.

Vognen blev en stor succes. Så hvorfor ikke lave en light-udgave til lidt tyndere tegnebøger, funderede BMW's chefer. Og som tænkt, så gjort.

En mini-X5, kaldet X3, så dagens lys i 2003. Den blev hurtigt anerkendt som en Mister Swing King med henvisning til dens fremragende køreegenskaber, men også kritiseret for en alt for hård undervogn, ringe materialekvalitet og for lidt plads. Det meste blev der rettet op på i afløseren fra 2010, men det er nu alligevel først med den helt nye tredje generation, som vi tester, at bilen er blevet tilnærmelsesvis perfekt.

Designet minder om storebror X5, altså med BMW-klassiske SUV-former. Karrosseriet er vokset fem centimeter i længden, mens selve platformen er en forkortet udgave fra 5-serien. Det betyder også, at X3 i gennemsnit har tabt 55 kg.

BMW X3 XDRIVE 30D AUT. CONNECTED
5 STJERNERPris: 719.995 kroner.Testbilen: 1.013.000 kroner.

Forbrug: 17,5 km/l.

CO2 pr. km: 149 g.

Motor: 3,0 dieselmotor med seks cylindre.

Hk: 265/4000 o/min.

Nm: 620/2000 o/min.

Topfart: 240 km/t.

0-100 km/t.: 5,8 sekunder.

Anhængervægt med bremser: 2400 kg.
Den nye X3 er blevet større. Foto: Christian Schacht
Den nye X3 er blevet større. Foto: Christian Schacht

Lækker motor

Det betyder nu ikke det helt store for præstationerne i vores testbil, xDrive30d, med en sekscylindret dieselmotor og 265 hk.

Et tungt punch på speederen, og du kunne lige så godt befinde dig i en rumfærge. Jo flere omdrejninger, desto mere myndigt brummer den sekscylindrede dieselmotor med 265 hk.

Det her er speed for chefen, eller hvem der nu måtte være i markedet. Vel at mærke med hele den pukkelryggede om bord. De seks cylindre gør, at den lyder veloplagt og sportslig.

Både inde og ude hører man, at der er tale om sexet mekanik.

Man skal dog muligvis have en cheftitel af en vis kaliber, for helt billig er den nye X3 ikke. Prisen på X3 starter ved 653.000 kroner eller 559.000 kroner i beskatningsmæssig værdi for en X3 xDrive20d aut. med 190 hk diesel.

Prisniveauet er mere eller mindre på niveau med konkurrenterne: Alfa Stelvio, Audi Q5, Jaguar F-Pace, Mercedes GLC og Volvo XC60.

Testbilen med den store dieselmotor koster fra 720.000 kroner med en skatteværdi ved erhvervsleasing på 619.000 kroner. Det er klart værd at overveje den forholdsvis beskedne merpris for den sekscylindrede dieselmotor.

Med 620 Nm i drejningsmoment kan man trække selv store campingvogne, da bilen er godkendt til at trække anhængere op til 2400 kg. Alle modeller har den meget fine ottetrins-automatgearkasse som standard.

Til gengæld skal man investere i udstyrspakker, før automatisk nødbremse er med om bord. Det er en ommer, BMW.

Den største pakke til 44.000 kroner har så også en glimrende køreassistent, der under visse omstændigheder gør det muligt at slippe rattet i en snes sekunder, og adaptiv fartpilot, mens det også kan gøres med andre mindre ambitiøse pakker fra 17.000 til 23.000 kroner.

Generelt er X3 vokset, så den næsten er så stor som første generation X5. Det betyder, at der er virkelig god plads på bagsædet, der endda rummer tre voksne i en snæver vending.

Bagagerummet er også godkendt med sine 550 liter og er overraskende regulært i sin udformning, så det er let at pakke og udnytte. Foran sidder man nok højt, men alligevel sportsligt, som det forventes i en BMW.

Foto: Christian Schacht
Foto: Christian Schacht

Masser af ekstraudstyr

Interiøret minder også om det, vi kender fra de øvrige nye modeller fra fabrikken i München, men man skal betale 44.000 kroner ekstra for den store skærm i testbilen, for standardudstyret omfatter kun en lille 6,5-tommer af slagsen. Den kan dog sagtens være merprisen værdig, for den er trykfølsom, men kan også betjenes via en drejeknap og indeholder en stor navigationspakke.

Vores testbil er generelt spækket med ekstraudstyr, blandt andet en såkaldt M Sport-pakke til 108.000 kroner med LED-forlygter, variabel sportsstyring, sportsautomatgear, skifte-paddles på rattet, stof/ læder på sæderne, M letmetalfælge på 19 tommer, sportsundervogn og en række kosmetiske ændringer.

Sammen med panoramatag og en række andre ting bringer det prisen op på 1.013.000 kroner.

Men lad os komme ud at køre. Tyskerne lægger ikke skjul på, at X3 fortsat er lavet til at køre i cirkler om konkurrenterne. X3 indfrier umiddelbart løfterne. Skal der køres hobbyrally på de små sogneveje, kan klassekammeraterne ikke følge med.

Den kører næsten lige så godt som en BMW-personbil. Der er også et ganske avanceret firehjulstræk, selv om den højbenede terrænbetvinger er mere til onroad, frembusende adfærd end til grisede angreb på jordveje og græsmarker.

BMW X3 er en klassisk SUV, men alligevel strammet op med lidt mere sportslige linjer. Generelt er det en virkelig vellykket bil. Foto: Christian Schacht
BMW X3 er en klassisk SUV, men alligevel strammet op med lidt mere sportslige linjer. Generelt er det en virkelig vellykket bil. Foto: Christian Schacht

Konklusion

BMW har tilført klassen mere power og prestige, og med den seneste X3 et niveau, som gør den til en skarp udfordrer i klassen. Priserne er som udgangspunkt konkurrencedygtige, men det løber hurtigt op, hvis bilen både skal se rigtig ud og have det nyeste udstyr.

BMW's nye X3 er næsten som storebror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce