Blog: Kunst er vigtig for udviklingen af en innovativ, kreativ og kritisk tænkning


Blog: Kunst er vigtig for udviklingen af en innovativ, kreativ og kritisk tænkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Nønne Mai Svalholm, kunstnerisk leder af Svalholm Dans
Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
Blog. 

Forandring, ny tid, skift.

Vi får en ny leder i Dansehallerne, den danske nationale platform for scenekunst, per 1. maj 2019. Han hedder Danjel Anderson og er forhenværende direktør på MDT Moderna Dansteatern i Stockholm.

Efva Lilja har været kunstnerisk leder og direktør for Dansehallerne siden 2016. Og i de sidste uger op til skiftet, kontaktede jeg Efva Lilja for at høre, om hun havde lyst til at dele hendes tanker omkring koreografisk scenekunst, det særlige ved kunstformen og den udvikling hun ser nu og i fremtiden. Det kom der en spændende samtale ud af, som der desværre ikke er plads til her. I stedet for svarer Efva Lilja på tre spørgsmål om hvad koreografisk scenekunst biddrager med til vores samfund, og hvordan hun ser scenekunstens udvikling.

Efva Lilja er svensk kunstner og arbejder med koreografi, billedkunst, film og tekst. Hun har sat verdensrekord, danset på isen i Arktis og modtaget et væld af priser og udmærkelser. Hun har været ansat som rektor ved DOCH, Dans og Cirkushögskolan i Stockholm, har været professor i koreografi og sakkyndig i kunstnerisk forskning ved den svenske regering. Men frem for alt har hun en stor international virksomhed som kunstner og i 20 år som kunstnerisk leder for ELD (nu weld) i Stockholm.

Hvorfor er koreografisk scenekunst væsentligt i forhold til vores samfund i dag?
Alle kunstformer er vigtige for udviklingen af kulturelle værdier og innovativ, kreativ og kritisk tænkning. For alt det som, sammen med ytringsfriheden, er en forudsætning for et demokratisk samfund. I dag er det måske mere vigtigt end nogensinde før.

Hvad er efter din mening særligt ved denne kunstform og hvorfor?
Koreografi fungerer som en åben og inkluderende struktur, der omfatter mange forskellige kunstområder, giver redskaber til det meningsskabende gennem komposition af bevægelse i tid og rum, og omfatter en mængde sproglige udtryk for handlinger, tanker, følelser og bevidsthed.

Den koreografiske scenekunst er væsentligt baseret på menneskelige bevægelser. Gennem koreografi er denne bevægelse organiseret i det, der kan repræsentere nye historier og handlinger, udover ord og andre rationelle sprogfærdigheder. For mig personligt er koreografi også vigtig i forhold til samfundsudviklingen i den forstand, at det giver folk stemme, identitet og mulighed for at udveksle erfaringer. Kunst bliver et mødested.

Hvordan ser du kunstformen udvikle sig nu og i fremtiden?
Jeg ser et stigende fokus på deltagerbaserede værker, hvor kunstneren søger nye former for dialog med publikum og offentligheden. Mere fokus på social og kulturel interaktion, ofte med politiske temaer. Jeg ser mange nye samarbejdsformater som giver nye måde for både produktion og distribution. Når samfundet ændres, ændres også kunsten. Kunst driver udvikling. Jeg mener også, at det bliver stadig vigtigere med den kunst, der sætter kropslige og sanselige oplevelser i fokus. Som en påmindelse om de værdier, der gør os til empatiske, tænkende og handlende mennesker.

Alle kunstformer er vigtige for udviklingen af kulturelle værdier og innovativ, kreativ og kritisk tænkning.

Blog: Kunst er vigtig for udviklingen af en innovativ, kreativ og kritisk tænkning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce