Blog: Sætter du kryds med hjernen eller med hjertet?


Blog: Sætter du kryds med hjernen eller med hjertet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Susanne Hoeck, journalist og udviklingskonsulent
Billede
Blog. 

Forleden mødte jeg en mand i Rema, der med et nysgerrigt blik bragte mig ud af min akutte stresstilstand, som bestod i, at jeg ikke kunne huske, hvad jeg var gået ind for at købe.

”Dig kender jeg jo”, sagde han. Ærlig som jeg altid er, svarede jeg prompte, at han lige måtte hjælpe mig, da jeg var en anelse usikker på bekendtskabet.

”Det er dig fra avisen - du skriver en klumme, og jeg læser den altid. Fordi du smiler på billedet og ligner en, der ser ’aktiv ud’, det kan jeg godt lide!”.

Se nu kunne man tro, at jeg hellere vil huskes for, hvad jeg skriver, men sandheden er, at det for mig, var det bedste kompliment, jeg kunne ønske, og jeg fik straks dårlig samvittighed over igen at have overskredet min klumme-deadline. Så jeg udnyttede på stedet den rare læser til at få inspiration til dagens emne. Han synes, jeg skulle skrive om valget - hvor sætter du dit X?

Som journalist vil jeg dog meget nødig svinge offentligt med hverken et rødt eller et blåt flag, da jeg tror på værdien i at blande farverne på paletten i alle livets forhold. Forskellighed er en styrke og ikke mindst evnen til at rumme og respektere andres holdninger, værdier og mærkværdigheder, med troen på, at vi vel alle sammen ønsker det bedste for både os selv og for andre. Måske på hver sin måde, og her opstår udfordringerne.

Men hvem jeg giver mit kryds vil til en hver tid være styret af mennesker, der signalerer handlekraft og positivisme. Og præcis derfor blev jeg så taknemmelig over min nye ven i Remas spontane anerkendelse. At være en, der ser ’aktiv ud’ ramte lige i hjertet, så pyt med ikke at være den klogeste.

Hvem giver du dit kryds til? Til dem, der signalerer åbenhed, optimisme og ønsker at samarbejde? Ret beset skal der jo være plads til alle, uanset om vi kan lide nogen bedre end andre. Eller vælger du dem, der bebrejder de andre tingenes tilstand, forudser dommedag og er kompromisløse i forhold til, hvem de vil være på hold med?

I påsken flyttede der to pandaer ind i Zoologisk Have i København. Jeg kender lidt til det, der foregår bag kulisserne, da min (kloge) bror var ansvarlig for at koordinere verdenspressens opmærksomhed, inklusiv den royale deltagelse og alle dem med stjerner på skuldrene. Hvad to kinesiske bamser har at gøre med, hvor man sætter sit kryds? Uden kompromis sætter jeg mit kryds ved mennesker, der er åbne for dialog - både dialogen med venner og med fjender. Som rækker en hånd frem, uden at falde på knæ eller bukke sig i støvet. Vi taler ikke om rygklapperi (der findes et mindre pænt ord for det samme) eller om påtaget venlighed. Vi taler om strategiske venskaber, hvor begge parter giver og tager med gensidig respekt for hinandens forskelligheder.

Fakta er, at modsatte farver forstærker hinandens styrke. Rød og blå, gul eller grøn, sort og hvid som en panda eller lyserød som en dansk pattegris.
Mit kryds bliver sat ved det imødekommende menneske, der deler sit smil med gavmildhed - og også smiler til dem, der kvitterer med mopsethed og modstand. Ellers bliver man jo bare en mere af samme slags. Og så har de andre vundet slaget - eller valget.

Tak til manden i Rema - jeg skulle faktisk bare have en liter mælk, men gik hjem med noget langt mere værdifuldt. Ny energi og handlekraft og glad i maven efter mødet med et nysgerrigt menneske.

Mit kryds bliver sat ved det nysgerrige menneske, der deler sit smil med gavmildhed - og også smiler til dem, der kvitterer med mopsethed og modstand. Ellers bliver man jo bare en mere af samme slags. Og så har de vundet slaget - eller valget.

Blog: Sætter du kryds med hjernen eller med hjertet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce