Byrådet er i gang med at afvikle Aarhus


Byrådet er i gang med at afvikle Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Svendsen, skribent og foredragsholder
Kim Haugaard
Blog. 

Jamen, det gik da.

Sådan lige med det yderste af neglene holdt den århusianske detailhandel fast i en nogenlunde julehandel. Men det holdt hårdt, for det er efterhånden imod alle odds at få borgerne ind i butikkerne for at købe julegaver.

Det skyldes flere ting: Øget internethandel, øget interesse for genbrug og så den horrible - at byrådet, eller i hvert fald flertallet, er ved at affolke byen, hvilket igen vil sige, at de er ved at afvikle Aarhus.

Ved en familiesammenkomst nogle dage inde i december måned sagde min bror, som bor i Malling, pludselig til mig:

"Ja, vi kommer jo ikke ind og ser Strøgets nye Stjernehimmel."

"Hvorfor dog ikke det?," spurgte jeg temmelig forundret.

"Fordi byrådet har svigtet, hvad de lovede. I efteråret lovede de, at det ville blive gratis at parkere i Navitas og på Kalkværksvej p-pladsen i de sidste 14 dage før jul. Vi havde aftalt med vores børn og børnebørn, at vi så fandt en dag, hvor alle kunne køre ind og parkere gratis - og så kunne vi gå på juleindkøb sammen. Men nu har byrådet trukket den gratis parkering tilbage, så nu bliver vi væk fra byen i protest!"

Nu skal jeg jo ikke sidde her og påstå, at min bror er nærig. Men han har et kærligt forhold til sine penge, det har han altså. Jeg synes jo, det var et tåbeligt argument for at holde sig væk fra en strøgtur. Betal dog hvad den p-billet koster, og kom så videre!

Men så kom jeg til at tænke på, at nu var det altså min egen bror, der sad og sagde det samme til mig, som snart gud-og-hver-mand fra forstæderne har sagt lige op i mit åbne ansigt gennem de seneste par år: Vi gider ikke længere køre ind til Aarhus City - det er for svært at komme rundt, det er umuligt at finde parkering, det er alt for dyrt at parkere, og der er for langt at gå fra p-husene og frem til butikkerne. Vi handler i centrene udenfor byen og i Odder, Skanderborg, Silkeborg og Randers. Det tager kortere tid at køre dertil og finde en p-plads end turen ind til Aarhus City.

Jeg har hørt udsagnet igen og igen, altså ikke bare som en enlig svale, men nærmest som en tendens. Kan det virkelig passe, at ikke ét eneste af byrådsmedlemmerne nogensinde har hørt det samme? Sover de i timen, eller er de fuldstændig ligeglade med, hvad borgerne fortæller dem?

Det skulle man tro, for politikerne retter jo ikke op på noget som helst - tværtimod. Det er nu per 1. januar blevet mere besværligt at kantstensparkere i city - og det er desuden blevet endnu dyrere; også i p-husene. Og der skal bruges mobiltelefon og apps og koder og nummerplader og pas og bilfabrikat - alt sammen noget de fleste i min generation ikke har en kinamands chance for at kunne finde ud af. Så holder man sig hellere væk, hvorfor byens butikker derved lige mister en hel generations indkøb for x antal millioner kroner.

Aarhus' butikshandel lider under det. Se hvor mange butikker, der står tomme eller er på vej til at dreje nøglen om - også blandt mastodonterne, selvom konkurserne her dog ikke udelukkende kan tilskrives Aarhus' fjendtlighed overfor biler.

Jeg tror virkelig ikke, politikerne ser en sammenhæng mellem trafik, biler, parkering, mennesker, butikker, handel og byens liv. Jeg tror, at de i stedet mener, at hvis bare åen er åben, og vi planter nogle træer hist og pist samt indretter en tømmerhandel på Bispetorv, så kører det bare for verdens mindste storby.

Det er lige som om, at det stadig ikke er gået op for dem, at Aros (Aarhus) for godt 1.000 år siden opstod, fordi bønderne kom ind fra landet med deres varer og solgte dem fra boder ved å-udløbet. I princippet foregår det stadig på dén måde - nu blot fra butikker i den noget større by end dengang.

Det er stadig butikkerne og handlen, som i første omgang får folk ind til byen. Det er derved, byens liv og puls opstår - men dog kun så længe, at publikum ikke ligefrem afskæres fra at komme ind til city. Og gør man det så alligevel, ja, så er det jo, man er i gang med at afvikle byen.

Jeg tror virkelig ikke, politikerne ser en sammenhæng mellem trafik, biler, parkering, mennesker, butikker, handel og byens liv. Jeg tror, at de i stedet mener, at hvis bare åen er åben, og vi planter nogle træer hist og pist samt indretter en tømmerhandel på Bispetorv, så kører det bare for verdens mindste storby

Byrådet er i gang med at afvikle Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce