Curling-børnene er blevet læger


Curling-børnene er blevet læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Svendsen, skribent og foredragsholder
Kim Haugaard
Blog. 

I Danmark har alle borgere ret til at komme under gratis lægebehandling.

Det er en ordning, som resten af verden misunder os. Fortidens dygtige politikere fik altså helt genialt indarbejdet i vores skattesystem, at enhver statsborger i dette land kan gå til egen praktiserende læge eller - hvis det ser alvorligere ud - blive indlagt på sygehuset. Og i alle tilfælde uden at tænke på at skulle have pungen op af lommen.

Men nu har Danmark fået et problem. Visse steder i landet kan folk ikke længere bare gå til egen læge med en øm finger, en irriterende hoste eller noget udslæt på underbenene - for lægen er der ikke.

Problemet er lægemangel derude på de smukkeste steder i landet, men samtidig også de steder, hvor der bor færrest mennesker. Det er typisk i byerne langs Jyllands vest- og nordvestkyst og rundt langs Limfjorden, men det er formentlig det samme i Sønderjylland, i Øhavet og de yderste steder på Lolland-Falster.

Tendensen er opstået i disse år, hvor de læger, som har siddet i deres praksis på de benævnte steder i størstedelen af deres arbejdsliv, nu er på vej på pension. Deres land- eller lilleby-praksis bliver ikke overtaget af en ung læge, for der er ingen af disse yngre læger, som vil ud i egen praksis på de lokaliteter, hvor der er lidt længere mellem husene. De vil hellere klumpe sig sammen med de andre yngre kolleger på de store hospitaler i de store byer. Til nød i store almene praksis som lægehuse i de samme store byer.

Suttekluds-syndromet. Angsten for at være alene. Men dog stadig med en forventning om, at modtage fuld løn fra det samfund, som de i princippet svigter.

Man skubber tanken fra sig, for det kan da ikke passe. Men den vender vedvarende tilbage: Er det de første af curling-børnene, som nu er blevet færdige med den akademiske uddannelse som cand. med., der nu skal ud og virke? Stå på egne ben, så at sige - og det har de jo aldrig prøvet før. Derfor skal de bare ikke nyde noget af at sætte sig helt alene ud i en almen lægepraksis på Lars Tyndskids Mark - kun hjulpet af en sekretær - og pludselig befinde sig i en situation, hvor de skal tage stilling til, om smedens underkuede kone skal have udskrevet en recept på sovepiller eller ørepropper.

Sådan noget er man så dejlig fri for at tage stilling til på et hospital, for der står der altid en kollega lige ved siden af, som man kan spørge. Det er så trygt, når nogen går foran og fejer med kosten. Ansvarsforflygtigelsen længe leve.

Naturligvis er mennesker forskellige. Men kan det virkelig passe, at nutidens nyuddannede læger alle som én kun vil arbejde på hospital eller i et lægehus midt på Strøget i de største byer? Er der dog for pokker ikke bare nogle få mandfolk m/k blandt dem, som er selvstændigt tænkende, hviler i sig selv og ikke har noget imod at bosætte sig smukt, smukt, smukt - og stifte bekendtskab med nogle af landets allermest høflige, rare, lune og hjælpsomme mennesker?

Problemet er så stort for samfundet, at Socialdemokratiet er på vej med et lovforslag om, at alle læger som et led i deres uddannelse skal tvinges et halvt år ud i en af disse udkants-praksis. Det er et glimrende forslag, for det kunne jo hænde, at nogle af dem opdager, hvor skønt der er derude - og bliver hængende.

Men så skulle man jo mene - med al denne lægemangel ude på landet - at vi her i de store byer kan vælge og vrage mellem snesevis af læger på hospitalerne og i de store almen private praksis. At vi kan komme til, hvornår vi vil.

Hmm.... Lad mig give et eksempel: Jeg havde fået frygtelige smerter i min venstre overarm. Jeg ringede naturligvis til min læge for at få en konsultationstid - og sådan en fik jeg; halvanden måned frem i tiden. Så er det svært at finde en grimasse, der kan passe. Jeg mener - inden vi er nået halvanden måned frem i tiden, så er lidelsen enten gået over af sig selv, eller også er armen faldet af.

Curling-børnene er blevet læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce