Det handler om både dig, mig og det danske samfund


Det handler om både dig, mig og det danske samfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


René Skau Björnsson, formand Børnesagens Fællesråd
Kim Haugaard
Blog. 

I disse dage er alle medier fyldt med historier om en mulig storkonflikt i den offentlige sektor. Hvis der bliver konflikt, bliver det noget frygteligt bøvl for os alle. Børnepasning, undervisning, eksamener, undersøgelser på sygehusene, pasning i ældreplejen. Alt går i stå. Og hvad med togene og busserne - kan de komme ud at køre? Heldigvis har jeg både pas og det blå sygesikringsbevis, så jeg kan komme ud at rejse!

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg håber, at parterne finder hinanden ved forhandlingsbordet, fordi det bare vil være noget bøvl for os alle, hvis konflikten bryder ud. Men der er også en anden væsentlig grund til, at vi alle skal håbe på en fornuftig løsning ved forhandlingsbordet - både for arbejdsgiverne og for lønmodtagerne.

I medierne kan man måske få den fornemmelse, at det alene er et krav om løn, det hele handler om. Og noget med en betalt frokostpause, som de ansatte i private virksomheder kan undre sig over, at de offentligt ansatte skal have.

Det handler om meget mere end det. Faktisk handler det om hele den måde, vores samfund er indrettet på. Hvis vi alle gør os den ulejlighed at sætte os ind i, hvad det egentlig er overenskomster handler om, så vil vi opdage, at både den betalte frokostpause og truslen om konflikt giver rigtig god mening.

Overenskomster er et andet ord for en aftale. Lønmodtageren og arbejdsgiveren aftaler hvilke vilkår, der skal gælde. Med aftalen følger arbejdsgiverens ret til at lede og fordele arbejdet, og lønmodtagerens sikkerhed for at hverken løn eller vilkår kan ændres alt efter chefens daglige humør.

Begge parter har pligt til at opfylde aftalen, og det er i strid med aftalen at strejke eller lockoute i aftalens løbetid. Derfor har vi et stabilt og godt arbejdsmarked, hvor både lønmodtagere og arbejdsgivere hjælper hinanden med at få samfundet til at glide - så du kan få passet dine børn, udstedt et pas, blive undersøgt på hospitalet, komme med toget på arbejde osv.

Det hedder Den Danske Model, og ude i verden er de dybt misundelige på os. Tag bare landende i Sydeuropa. Her har de ingen dansk model, men lovgivning. Lønmodtagere og arbejdsgivere har ikke aftalt, at de i fællesskab skal sikre et stabilt og trygt arbejdsmarked med ret og pligt for begge parter. De har ufleksibel lovgivning - og kæmpe arbejdsløshed, især blandt de unge.

Det er min fornemmelse, når jeg ser mediernes dækning af den mulige konflikt, at hverken journalister eller embedsmænd (i Moderniseringsstyrelsen) helt har forstået Den Danske Model.

Journalisterne stiller vage eller ligefrem uvidende spørgsmål. Embedsmændene - og nok også mange politikere - ser overenskomstforhandlingerne som en politisk forhandling, hvor det gælder om selv at få mest muligt. Kommunernes forhandler har ligefrem udtrykt, at fagforeningernes strejkevarsel er et angreb (det er enten manipulation eller uvidenhed).

Hvis det hele ender i konflikt og dermed et lovindgreb, så er det ikke længere en overenskomst, der regulerer den offentlige sektor. Dermed forsvinder grundstenene i Den Danske Model.

Ingen kan vide, hvornår loven laves om - og til hvad. Men værst af alt: lønmodtagere og arbejdsgivere har ikke forpligtet hinanden på at få tingene til at glide stabilt. De kan bare slå ud med armene og sige 'ikke mit problem - det er ikke mig, der har indgået den aftale, så jeg gør ikke noget for at få det til at fungere´!

I den private sektor kan vi ikke undvære det offentlige. Hvem skal så uddanne de unge, så vi kan få kvalificeret arbejdskraft? Hvem skal så gøre de syge raske, så de kan komme på arbejde igen? Hvem skal så vedligeholde og bygge vores veje, så de ansatte kan komme frem og varerne ud?

Og prøv lige at forestille dig eksempelvis læger, sygeplejersker, pædagoger, skolelærere, eller dem, der styrer togsignalerne.... hvis de nu faktisk holder deres frokostpause og ikke er til rådighed imens (det er de i dag, fordi den er betalt). Hvis det sker, så bliver det for alvor noget bøvl for dig, mig og hele samfundet.

Det hedder Den Danske Model, og ude i verden er de dybt misundelige på os
René Skau Björnsson, Direktør, formand Børnesagens Fællesråd

Det handler om både dig, mig og det danske samfund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce