Færdig, flad, brændt, tømt og blottet


Færdig, flad, brændt, tømt og blottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Nønne Mai Svalholm, koreograf og kunstnerisk leder i Svalholm Dans
Kim Haugaard
Blog. 

Jeg er fuldstændig færdig, flad, brændt, tømt og blottet. Sådan er det næsten altid efter et langt og intenst arbejdsforløb, men det gør det ikke mindre hårdt. Efter 2 intense år (2016 - 2017), hvor jeg har skabt to koreografier med ældre amatører - hvilket i bund og grund er en fuldstændig vanvittig idé, netop fordi de medvirkende er amatører og minimum 60 år, så er jeg virkelig træt, og det føles som om, jeg har rundet min 85-års fødselsdag.

Visionen for mit projekt "Rethink Ageing" er at undersøge og udfordre temaet "aldring". Jeg synes, ældre mennesker er utroligt inspirerende at tale med, lytte til og se på. Deres kroppe og sind bærer præg af levet liv, og netop det liv de har levet med arbejde, børnefødsler, sygdom og erfaringer, og det liv de lever nu, afspejler sig i deres kroppe, deres sind og sanser.

Som menneske og som koreograf virker disse mennesker på mig som et stort og rigt materiale. Når jeg er sammen med eller blot betragter disse mennesker, så genkender jeg noget menneskeligt i mig selv.

Som koreograf er det enormt inspirerende at se ældre mennesker optræde i en koreografi, og på den måde skildre mennesker og menneskeheden generelt, fordi vi stort set overalt, også i kunsten, repræsenteres af unge eller voksne, men sjældent af ældre.

For at gøre det meget nemmere for mig selv, så kunne jeg have valgt at arbejde med professionelle ældre performere, men jeg søger et autentisk og uforfalsket udtryk, som kun ældre amatører med deres kroppe, begrænsninger og erfaringer kan tilføje mine forestillinger.

De ældres bevidsthed om, at deres krop og liv er påvirket af udfordringer og forandringer, og deres reaktioner på det faktum at krop og sind aldres, sætter mit eget liv i perspektiv.

Jeg tror, at vi som samfund i høj grad har brug for ældre mennesker som rollemodeller, og vi har brug for alternative idealer, hvor fordybelse og langsomhed er naturligt og væsentligt, som en kontrast til vores nuværende samfund, hvor hastighed og produktion vægtes højt.

Vores publikum til forestillingerne "Circuit" og "Ultima" har været ærligt, spontant og med en stort aldersspænd. Efter hver forestilling inviterede vi publikum til at blive i teatersalen og stille spørgsmål til de medvirkende eller dele deres oplevelse med andre.

Størstedelen af publikum var lidt chokerede, men imponerede, over de medvirkende. Det unge publikum oplevede ofte de medvirkende som overraskende og eksotiske. Det midaldrende publikum var ofte dem, som blev mest provokerede over det langsomme tempo, og det ældre publikum nød tit at se jævnaldrende på scenen.

Nogen oplevede kun liv og lys og andre kun død og mørke. Hver aften var det en spændende oplevelse at høre og se publikums reaktioner på forestillingen, men det vigtigste for mig under disse to års arbejde har været processen og udviklingsarbejdet med at skabe forestillinger sammen med de medvirkende og mine kollegaer, som har skabt koreografierne sammen med mig.

Og selvom jeg er fuldstændig færdig, flad, brændt, tømt og blottet, så har det gjort en stor forskel for mig som koreograf at kunne udvikle og arbejde med visionen og projektet kontinuerligt over 2 år, hvilket er helt usædvanligt.

Vision, passion, og det seje træk kunne dog ikke lade sig gøre uden opbakning, overskud og stor kærlighed fra min skønne mand.

Jeg tror, at vi som samfund i høj grad har brug for ældre mennesker som rollemodeller
Nønne Mai Svalholm, koreograf og kunstnerisk leder i Svalholm Dans

Færdig, flad, brændt, tømt og blottet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce