Haha, hun er tyk!

Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring & Sundhed

Haha, hun er tyk!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forleden dukkede et billede op i mit feed på facebook - ikke et billede, der var blevet delt af en af mine venner, men et billede, som facebook foreslog til mig.

Billedet forestillede en storsmilende, ung, flot mand, der holdt en vaffel med lyserød softice op i luften. Nogen havde tilføjet overskriften: "Well, this guy is going straight to hell!" (Ja, dén fyr ryger direkte i helvede!) samt et par skraldgrinende smileys.

Jeg undrede mig over, hvorfor billedet skulle være SÅ sjovt, og hvorfor den isglade mand dog skulle i helvede. Et øjeblik troede jeg (sikkert fordi jeg arbejder med spisning, overvægt og psykologi), at personen, der havde delt billedet, bebrejdede den unge mand for at være så tydeligt begejstret for sin store, runde softice. Dette forargede mig naturligvis; uanset vægt, udseende og generel sundhedstilstand skal ingen latterliggøres eller bebrejdes over at glædes ved det, de har valgt at spise.

Efter et par sekunder gik det imidlertid op for mig, at jeg havde set forkert: manden på billedet holdt ikke en vaffel med lyserød softice. Derimod holdt han en TOM vaffel, som han havde placeret i en sådan vinkel, at en svært overvægtig kvinde i baggrunden, iklædt lyserød bluse, kom til at ligne en portion jordbæris i vaflen.

Måske så manden så fornøjet ud, fordi han glædede sig over sin idé med at konstruere billedet med kvinden i baggrunden som uvidende - og dermed ufrivillig - rekvisit. Måske glædede han sig også til at dele joken på nettet og få positive kommentarer herpå. Det er også muligt, at billedet er opstået ved et uheld, så den unge mand ikke har planlagt kvindens placering i vaflen, men under alle omstændigheder har nogen efterfølgende identificeret dette tilfælde og dets fortolkningsmuligheder og delt det på nettet.

Man kan diskutere længe, hvad det er i individer og kultur, der producerer den såkaldte "fat shaming" - handlinger og udsagn, der latterliggør og nedgør overvægtige personer.

I forbindelse med billedet her synes jeg dog også, at det er interessant at kigge på den handling, der på overfladen er det modsatte - nemlig delingen af billedet, der i sit sproglige udtryk angiver, at fat shaming er forkert.

Teksten siger jo, at den unge mand nok ryger i helvede for sin joke. Men delingen følges af de grinende smileyer - billedsiden til opslaget udtrykker således det modsatte af fordømmelse: det her er rigtig sjovt!

Det er sandt, at vi mennesker kan reagere på socialt ubehagelige situationer ved at grine, hvilket kan betragtes som en måde at frisætte det kropslige ubehag, der opstår, ved at overvære sociale normer blive overtrådt; forargelse kan således godt ledsages af ubehagets fnis.

Bemærk dog, at de grinende smileyer ikke er en reaktion på noget, forfatteren til opslaget er blevet ufrivilligt, ilde berørt vidne til. Han/hun deler AKTIVT billedet af latterliggørelsen som noget morsomt og inviterer således uendeligt mange andre til at betragte den og til at betragte kvinden, der udsættes for den.

Personen bag opslaget forklæder dermed sin aktive fat shaming som en moralsk handling - en udpegning af, at her foregår noget forkert - og resultatet bliver, at vedkommende også får gjort sig sjov på den overvægtige kvindes bekostning, lige så vel som billedets originale ophavsmand/-kvinde gør det.

Et sådan billede kan eventuelt gengives som en del af en seriøs kritik og diskussion af fat shaming, men når offerets identitet ikke sløres, og når billedet ikke sættes ind i en sådan diskuterende kontekst, er man stadig en del af en reproduktion af sårende adfærd og normer.

Dette rammer en gruppe, der rummer overordentligt mange mennesker på verdensplan, og ikke mindst en helt konkret kvinde - et menneske, der sad en dag ved et cafébord og talte med en veninde.

Jeg håber ikke, hun ved, hvor mange steder på nettet dette billede følges af grinende smileyer.

Man kan diskutere længe, hvad det er i individer og kultur, der producerer den såkaldte "fat shaming" - handlinger og udsagn, der latterliggør og nedgør overvægtige personer.

Haha, hun er tyk!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce