Hverdagens åndehuller


Hverdagens åndehuller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Anne Sophie Lykke-Poulsen, kunsthistoriker, inspektør, Randers Kunstmuseum
Billede
Blog. 

Vi viser i øjeblikket udstillingen ÅNDEHULLER på Randers Kunstmuseum. En udstilling med den danske kunstner Finn Have, der undersøger begrebet åndehuller i et stort malerisk projekt bestående af 150 malerier og fire skulpturelle installationer. Åndehuller forstået som steder, hvor bymennesket møder naturen. Parker, byhaver, kolonihaver, grønne og rekreative områder, der tiltrækker liv i en ellers travl hverdag og skaber rum til pause. Finn Have har i forbindelse med udstillingsprojektet besøgt og arbejdet i større og mindre byer - nationalt og internationalt - fra Nykøbing Mors og Stockholm til Madrid og New York. Han har søgt åndehuller, der er opstået som et behov midt i og i modsætning til det moderne bylivs hektiske tempo. Åndehuller som mange i dag - måske mere end nogensinde - opsøger og efterspørger.

En af de erkendelser, jeg har gjort mig de sidste par år, og som alle i øvrigt proklamerede ville ske, er, at man som børnefamilie mangler tid. Tid til det hele. Der er flere opgaver, aktiviteter og oplevelser, man gerne vil give hinanden, end man kan nå, og derfor er behovet for et hvil, for en dyb indånding eller et rum, hvor man kan være sammen i rolige og kreative omgivelser meget vigtigt i hverdagen. 

Jeg tager ofte ind til midtbyen med min datter, mand eller min mor og søster. Og vi priser os lykkelige for, at der faktisk er kommet så mange åndehuller i byen, hvor man, selvom man har travlt med en masse gøremål, faktisk tager sig tiden til at sætte sig ned og trække luft ind.

Tid til at se hinanden i øjnene og til at være sammen. Tid til at nyde udsigten fra Sallings Rooftop, til at sidde på en regnbuefarvet bænk i Rådhusparken, tid til at få våde fødder ved Jeppe Heins springvand på de nye havnearealer, og tid til at nyde et kig gennem det hvide og præmierede udkigstårn på Aarhus Ø. Lad der hjertens gerne komme flere som dem. For de er vigtige at prioritere i en by, der udvikler sig så hastigt og hidsigt som Aarhus, og hvor så mange har alt for travl.

Selve definitionen på et åndehul som et: "Sted, tidsperiode m.m., hvor man kan udfolde sig frit og slappe af fra stressende forhold eller omgivelser," understreger, hvorfor det er vigtigt at skabe åndehuller, at tænke dem ind i byplanlægningen, på arbejdspladsen.

"En grønnere midtby", "natur på gadehjørner", "bevaring af eksisterende grønne arealer". Jeg er heldigvis ikke den eneste, der nyder byens åndehuller. De er nemlig også en del af valgkampen og indskrevet som punkt i flere partiprogrammer frem mod kommunalvalget, hvor det understreges, at de skal beskyttes, prioriteres og værnes om i en lille storby som Aarhus. Og lad os ikke glemme, at efter bare ti dage havde flere end 90.000 været oppe på toppen af Salling for at trække luft ind og nyde udsigten.

Eller se blot på Ø-Haven. Danmarks største byhave, der med sin nuværende placering på spidsen af Aarhus Ø har gjort rekordmange århusianere til bybønder, og nu har en lang venteliste. Haven er tænkt som en ny aktivitet, der skal være med til at skabe liv og grønne arealer i en bydel, mens den langsomt skyder i vejret. Haven lever lige nu et nomadeliv og flytter sig i takt med, at byen udvikler sig. Den skal rykke sig igen, når sidste del af Lighthouse går i jorden, men den lever videre, for behovet for den er der i den grad.

Der er ingen tvivl om, at åndehuller er in og at de popper op mange steder i byens rum - både som permanente tiltag, men også som midlertidige. Som man også kan opleve i Finn Haves malerier, findes åndhuller i mange forskellige varianter, og de henvender sig til mange forskellige målgrupper - børn, unge og gamle, familier, skatere, musikere og graffitimalere. Heldigvis er der åndehuller til os alle - vi skal bare finde dem, der giver mening for netop os, så vi gennem vores tilstedeværelse i dem oplever et afbræk fra hverdagens travlhed - et åndehul.

Heldigvis er der åndehuller til os alle - vi skal bare finde dem, der giver mening for netop os ...
Anne Sophie Lykke-Poulsen, kunsthistoriker, inspektør, Randers Kunstmuseum

Hverdagens åndehuller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce