Kronprinsens Royal Run


Kronprinsens Royal Run

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Poul Henning Bartholin, Domprovst
Flemming Krogh
Blog. 

2. pinsedag havde jeg fri, så jeg gik til gudstjeneste hos en kollega i Domkirken. På Bispetorv var mange frivillige ved at opstille depoter til løberne i Royal Run. Indkørslen til Bispetorv var derfor spærret, og bag mig hidsede en person sig op over, at der - igen - var afspærringer overalt i byen.

Jeg havde lige glædet mig over, hvor god en idé lige netop dette løb var. Kronprinsen skulle løbe en mile (ca.1600 m) i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og afslutte med 10 km i København. Kronprinsens familie løb milen på Frederiksberg.

På denne måde var kronprinsen tilstede i tre byer i Jylland, i en på Fyn, hvor kronprinsesse Mary løb 10 km, og endelig i Hovedstaden. Dette arrangement har engageret dagens mange løbere, hjælpere og tilskuere.

Kronprinsen understregede inden for det mulige, at han sætter pris på at komme alle steder i landet. Han viste sin solidaritet med alle, der løber, holder sig i form, ønsker et godt helbred og gør noget for det. Med den opmærksomhed, som denne begivenhed fik, og med den glæde, kronprinsens skabte og delte, løb han ikke blot "land og rige" rundt. Næh, han løb sig i den grad ind i vore hjerter.

Langt tilbage i historien har kongen haft til opgave at hævde rigets suverænitet. Kongerne og de to dronninger, som har vært regenter, har løst dette på flere forskellige måder.

Ved Rigets grænser, hvor de til forskellige tider har gået, har der været og er opsat grænsesten, som bærer på regentens navn og/eller monogram. Alle statslige bygninger bærer monogrammet. Rigets love underskrives af Regenten eller i dennes fravær af Rigsforstanderen. Frimærker og mønter prydes - så længe vi har dem - med regentens billede og angiver, hvem der giver mønten. Der er endnu embedsmænd, som udnævnes af regenten, og det forventes, at der kvitteres for udnævnelsen med en tak ved fremmøde i audiens. Regenten tildeler ordener og diverse medaljer. Regenten er tæt knyttet til de militære værn, der på regentens vegne håndhæver Rigets suverænitet til lands, til søs og i luften.

Endelig varetager regenten og den kongelige familie et omfattende arbejde med at repræsentere Danmarks og danske interesser i udlandet. Alle disse eksempler er velkendte og måske banale, men understreger, at kronprinsen og andre i kongefamilien repræsenterer noget, der er vigtigt for de fleste af os.

Repræsentation er et interessant ord. Det kommer af det latinske tillægsord præsens, der bl.a. betyder nærværende, tilstedeværende eller nuværende. Med det foranstillede re- betyder repræsentation at fremstille noget som nærværende, som ikke faktisk er til stede, men gøres nærværende gennem repræsentanten.

Kongefamilies medlemmer deltager i mange arrangementer årligt rundt om i landet. De er populære, og deres tilstedeværelse giver arrangementerne en særlig aura. Bl.a. levendegør de alt det, et overhoved for Riget bærer af autoritet, betydning og kvalitet. Det samme er tilfældet, hvis de deltager i jubilæer, åbninger af institutioner, udstillinger samt eksportfremstød i udlandet.

Med Royal Run har kronprinsen repræsenteret kongefamilien og kongedømmets suverænitet og bidraget til dets anerkendelse. For familien viser, at de også er en almindelig familie, selv om de har nogle ganske særlige opgaver. De fastholder autoriteten ved også at være almindelige.

Derfor er der meget få, som ikke ønsker kongedømmet opretholdt fremover. Dronningen og kronprinsen véd selvfølgelig, at deres indsats hver gang er afgørende herfor.

Kronprinsen og hans familie løb en mile, en engelsk måleenhed på ca. 1600 m. I dag en standarddistance indenfor atletik i den engelsksprogede verden.

Han viser, at den internationale og globale orientering, som mange er skeptiske overfor, kan håndteres ved at gøre den til et kendt og dansk fænomen. Han tager vinden ud af sejlene på frygten for det globale, samtidig med at han repræsenterer og genformulerer det danske gennem sin egen og familiens deltagelse. Det er godt gået.

Med Royal Run har kronprinsen repræsenteret kongefamilien og kongedømmets suverænitet og bidraget til dets anerkendelse
Poul Henning Bartholin, Domprovst

Kronprinsens Royal Run

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce