Ødelægger en sundere livsstil ferien?


Ødelægger en sundere livsstil ferien?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Anette Schnieber, Ph.D., Psykolog, VIA UC, Ernæring og Sundhed
Flemming Krogh
Blog. 

Ferie og livsstilsændringer hænger da ikke sammen, gør det? Tja, det bestemmer du. For nogen betyder ferie, at man bare skal slappe af med det hele, og så tager vi os af konsekvenserne senere. Det kan være rigtig fint at give sig selv en pause fra planer og fornuft og bare nyde lige nu og her. For andre kan ferien af flere forskellige årsager være en gylden mulighed for at få startet på en frisk - for eksempel et planlagt rygestop eller en længe ønsket kostændring,

For det første er vi måske mindre stressede og mere glade og afslappede i ferien end i den travle hverdag; forskningen viser tydeligt, at mange negative følelser og opmærksomheds- og planlægningskrævende opgaver gør det vanskeligt at gennemføre livsstilsændringer.

For det andet er vi i ferien typisk ude af vore vante rammer og dagsrytmer. Det betyder, at hjernen ikke har de samme forventninger om, hvad der skal ske hvornår, fordi handlinger udføres på uvante tidspunkter, i nye rækkefølger og i ukendte omgivelser. Dette kan skabe muligheden for at danne nye vaner, blandt andet fordi vi får tænkt over, hvad vi kunne gøre anderledes i hverdagen. Det kan for eksempel også give en chancen for at komme over den værste fysiologisk betingede trang i begyndelsen af rygestoppet, uden at hjernen hele tiden oplever situationer, der plejer at være forbundet med rygning.

For det tredje kan det for nogen være vigtigt at opretholde en ændring, de allerede er i gang med. Selv om det at "holde fri" i ferien fra eksempelvis en kostændring kan være helt planlagt, vil nogle mennesker fortryde, når de senere ser tilbage på det, der blev spist og drukket hen over sommeren. Den dårlige samvittighed og selvbebrejdelse kan reducere troen på, at man kan komme i gang igen. Især hvis den gode form og de stærke muskler er forsvundet, eller spisningen har nået at sætte sig som flere kilo end beregnet, kan det, mod forventning, opleves som næsten uoverskueligt at komme i gang igen.

Så hvis man har behov for en livsstilsændring: Skal man give los i ferien, eller bruge overskuddet på at komme i gang? Det findes der ikke et enkelt svar på. Man kan dog som en tommelfingerregel sige dette: hvis den planlagte forandring byder dig så meget imod, at du føler, at den decideret ville ødelægge din ferie, så er det muligt, at du har planlagt for strenge krav til dig selv - og dermed at den forandring ikke vil lykkes i længden, uanset hvornår du begynder på den. Det er vigtigt, at de nye handlinger er interessante, sjove, eller nydelsesfulde i sig selv. Vi skal have det godt hele året - ikke kun i ferien.

Selv om det at "holde fri" i ferien fra eksempelvis en kostændring kan være helt planlagt, vil nogle mennesker fortryde, når de senere ser tilbage på det, der blev spist og drukket hen over sommeren. Den dårlige samvittighed og selvbebrejdelse kan reducere troen på, at man kan komme i gang igen.

Ødelægger en sundere livsstil ferien?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce