Sisyfos og ukrudt i haven


Sisyfos og ukrudt i haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jacob Holm Krogsøe, Mediebibliotekar, Randers Bibliotek
Richard Sylvestersen
Blog. 

"The line must be drawn here! This far, no further!" Sådan siger selveste kaptajn Jean-Luc Picard i filmen "Star Trek: First Contact" fra 1996, da en fremmed race, The Borg, truer med at dræbe alt, som Picard holder af.

I Skødstrup, en hed junidag i 2018, kæmpes en lignende kamp... Vi stiller om til Skødstrup.

Kniven bevæger sig gennem rillen med præcision, som var den Luke Skywalker, da han i sin X-Wing angreb Dødsstjernen. Målet er længere fremme, kniven strejfer siden af flisen, og lyden af metal mod sten skærer igennem mine og naboens ører. Men det stopper ikke kniven. Den fortsætter, selvsikkert. Og så rammer kniven sit mål. En stor rod. En mælkebøtterod. Altså en mælkebøtte, som synes, det er helt ok, at den og dens kumpaner har taget plads i rillerne mellem fliserne på MIN terrasse. Kniven skærer roden over, plantesaften glider ned over klingen, og triumferende river jeg planten op med rod. Ud af de små huller, som planten efterlader, pibler det frem med myrer, myrer der med garanti har kurs mod min stue. En sveddråbe, ja det er 28 grader varmt, driver ned over min pande, giver slip, og falder i slowmotion ned mod jorden, mens jeg langsomt kigger mig rundt. Fliserne er spækket med mælkebøtter, græs og andre unævnelige former for vegetation, som bestemt ikke hører hjemme på min terrasse. Og en gruppe af myrer kravler rigtignok glad hen over fliserne med kurs direkte mod den åbne stuedør, og så rammer sveddråben flisen med et højt drøn; kampen er kun lige begyndt.

"Betegn. for vildtvoksende planter på dyrket jord. De er alm. skadelige, idet de berøver kulturplanter plads, lys og næringsstoffer, ofte er mere frugtbare end disse og kan virke som smittespredere." Sådan står der om ukrudt i Dansk Konversations Leksikon bind tre.

Det kræver ikke mange kig ned i kisten fyldt med klicheer og lommefilosofi for at konstatere, at "ukrudt" kan være en metafor for meget her i livet. Psykologisk ukrudt kan være noget snavs. Noget skal rives op med rod, andet er måske i virkeligheden en smuk blomst, og det er vigtigt, at du plejer din mentale have.

Før du får kaffen galt i halsen, stopper jeg lige med mere af den slags. Men det vigtige spørgsmål er, hvad det er, man vil med ukrudt. Vil man tæmme det, vil man helt fjerne det eller opnå en gylden mellemvej? For jeg hører bestemt ikke til typen, der gerne vil bo på en asfalteret grund eller leje et værelse i en parkeringskælder.

Jeg har før skrevet om min romaskine, om fokus og målrettethed. Noget af det samme finder jeg, når jeg arbejder mod ukrudt i haven. Som en anden stoisk Sisyfos kaster jeg mig med glæde over fliserne. Jeg tænker, at jeg har det som tandlægen, der laver en tandrensning. Det er metodisk, klinisk, og i det lange løb ganske nytteløst. For tænderne vil gå i forfald, og naturen vil vende tilbage. Vi mennesker og vores fliser og små parcelhuse, er her kun på lånt tid. Myrerne og mælkebøtterne er de sande herskere. Det må vi bare acceptere.

Men når jeg en hel dag har siddet i varmen på min lille knæbeskytter i regnbuefarvet skumgummi, så føler jeg mig som en satans karl. Når jeg om aftenen byder kæresten ud i haven for at se mit værk, så går det hele så fremragende. Noget ukrudt, og her bevæger vi os igen ned i den mentale kasse, skal der tages hånd om. Nu og her. Med rod og det hele for at vi kan komme videre. Men det, jeg har i haven, blandt fliserne, er den type af modstandere, som vi alle har brug for. Den type modstander, som man godt kan vinde over på den korte bane; den type modstander, som giver dig håb. Den evige kamp gør mig skarp, og masser af små succeser (og hårdt arbejde) lurer i horisonten, men det er en kamp, som min modstander og jeg på en eller anden måde har givet hinanden hånd på. Vi ved begge godt, hvem der i sidste ende vil vinde.

Andre typer af ukrudt kræver andre værktøjer end en skarp kniv og tålmodighed. Men det er en helt anden historie. God sommer derude, god kamp mod ukrudt.

Det kræver ikke mange kig ned i kisten fyldt med klicheer og lommefilosofi for at konstatere, at "ukrudt" kan være en metafor for meget her i livet.

Sisyfos og ukrudt i haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce