Sygehus i verdensklasse


Sygehus i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Svendsen, Skribent og foredragsholder
Kim Haugaard
Blog. 

Jeg vidste det jo allerede i forvejen, men tesen bliver ligesom evident, når man pludselig selv står lige midt i det: At Region Midt driver hospitalerne og sundhedssektoren - herunder måske især Skejby Sygehus - i hvad man godt kan tillade sig at kalde verdensklasse. I dette tilfælde måske en subjektiv vurdering, men folk med mere forstand på de dele har dog tidligere bedømt det tilsvarende.

For nylig sad jeg en morgenstund og læste min Århus Stiftstidende. Min hustru var taget på job, kaffen var stærk og varm i koppen, hunden sov dybt ved mine fødder. Jeg sad i forvasket T-shirt og underbukser, ubarberet og med morgenhår. Det var en lykkestund med majsolen strålende ind ad vinduet.

Pludselig og fuldstændig uvarslet følte jeg det som om en bybus parkerede sit dobbelte hjulsæt lige oven på min brystkasse. Øh, hvad sker der lige, tænkte jeg, mens jeg rejste mig og gik hvileløst rundt i stuen. Smerterne tog voldsomt til, og det strålede også op ad halsen.

Jeg gik vel rundt i 10-12 minutter uden rigtigt at vide hvad jeg skulle gøre, men så tog jeg mig sammen og trykkede 112 på telefonen. Her fik jeg den første af en række topprofessionelle sundhedsmedarbejdere i øret.

Til forskel fra mig talte han stille og roligt. Han spurgte ind til alverdens ting, men beroligede mig også et stykke inde i samtalen ved at sige: "Jeg har for længst trykket på knappen. Der er hjælp på vej til dig."

Nogle minutter efter var ambulancen der. Redderne stormede ind i huset med deres tasker og øvrige apparatur. Så kom også akutlægerne og nogle flere. Jeg fornemmede, at der var en fem-seks personer i stuen - og de gav alle mig - og kun mig - deres fulde opmærksomhed. Jeg nåede aldrig rigtig at blive nervøs, for den professionalisme som hvirvlede omkring mig eliminerede faktisk enhver form for uro. Kun havde jeg stadig allerhelvedes ondt i brystet.

Af sted gik det med horn og blå blink mod Skejby Sygehus. Aldrig før har jeg været passager i en bil, som klarede den strækning på så kort tid.

Region Midt: I er fantastiske til det med sygehuse. Men send lige anerkendelsen videre ud i systemet, for det er derude, de virkelige helte går rundt.

Ambulancefolkene samt nye læger og sygeplejersker løb med mig på båren gennem gangene for at ende på en fuldt oplyst operationsstue, hvor et af de grønklædte verdensklasse-hjerteteams stod klar bag deres mundmasker.

"Godaw, Lars, jeg er lægen der skal operere dig. Du har en blodprop i hjertet, og den skal vi se at få fjernet. Jeg går op gennem dit håndled."

Jeg har fået det forklaret, men jeg vil aldrig forstå hvordan de gør. De er overmennesker, ekvilibrister. De går op med et-eller-andet gennem en blodåre i armen, helt ind i hjertet. Kigger via en skærm på proppen, laver en ballonudvidelse og sætter en såkaldt stent ind i åren. De gjorde det to steder i mit hjerte. På et førbillede ses en doven tørkeramt Giber Å, og på et efterbillede er det Amazon-floden i regntiden.

Og væk var smerterne.

De følgende fire dage var jeg under konstant overvågning af kompetente og imødekommende sygeplejerske på hjerteafdelingens sengeafsnit. Jeg havde elektroder overalt på kroppen og gik rundt med en lille computer foran på maven. Desuden tog de konstant blodtryk, hjertekardiogrammer, blodprocenter, ultralydsscanninger, puls, temperatur, åndedrætsprocenter og 47 andre ting. Hver gang med smil og empati. Den professionalisme, venlighed og service jeg mødte i disse omgivelser kunne min egen branche - butik og handel - godt lære en hel del af.

Region Midt: I er fantastiske til det med sygehuse. Men send lige anerkendelsen videre ud i systemet, for det er derude, de virkelige helte går rundt.

Sygehus i verdensklasse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce