Dødsstød til højhusprojekt på Europaplads

Projektet her i op til 17 etager overfor Dokk1 er nærmest i detaljer udformet i samarbejde mellem bygherrer og kommunen. Alligevel skød byrådet det onsdag i grus, da det vedtog, at Europaplads 6-8 akkurat ikke er en del af det område i Midtbyen, hvor højhuse ikke kan udelukkes. Illustration: SHL.

Dødsstød til højhusprojekt på Europaplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremskredne planer om et op til 17 etager højt hus på Europaplads ved siden af Politigården blev skudt endeligt ned, da byrådet onsdag fastlagde grænserne for, hvor der kan bygges i højden i en del af Midtbyen.

AARHUS: Selv om der næppe var nogen i byrådet, der var stolte af processen, så valgte et flertal at lukke af for al videre snak om et højhus på adressen Europaplads 6-8 overfor Dokk1 og ved siden af Politigården.

Byrådet godkendte på sit møde onsdag et tillæg til højhuspolitikken, der fastlægger en række kvalitetskrav til høje huse i området omkring Europaplads, Mindet, Rutebilstationen og i Sydhavnen. Et område hvor højhuspolitikken i mange år har bestemt, at høje huse ikke på forhånd kan udelukkes.

Europaplads 6-8 har ligget uden for det område.

Alligevel har kommunen - blandt andre stadsarkitekten og den tidligere direktør for Teknik og Miljø - med den daværende tekniske rådmand, Kristian Würtz vidende - gennem flere år arbejdet tæt sammen med en bygherre om at udforme et projekt på adressen. En karré der på sit højeste nåede op i 17 etager. Stadsarkitekten roste blandt andet her i avisen projektet for at være tilpasset området og for at leve op til alle de krav, kommunen vil stille til nye høje huse.

Rådmand slog bak

Det lå i kortene, at Europaplads 6-8 ville blive omfattet af tillægget til højhuspolitikken - og faktisk havde kommunen selve projektet ude i en offentlig forhøring i 2016.

I starten af 2017 slog Kristian Würtz så bak og afviste at inddrage Europaplads 6-8 i højhuspolitikken og slog dermed benene væk under det projekt, kommunen havde arbejdet med på gennem flere år, og som bygherren havde investeret millioner i udviklingen af.

I byrådssalen lød der mange kritiske røster om sagsforløbet og den behandling, bygherren har fået.

Ango Winther (S) antydede, at byrådet jo kunne se på mulighederne på Europaplads 6-8 igen, når nu tillægget til højhuspolitikken var vedtaget.

Skulle nogen have hørt det som en mulighed for senere at give mulighed for et højt byggeri på adressen, blev de bragt på andre tanker af borgmester Jacob Bundsgaard (S), der slog fast at:

- Hvis et område ikke er med i højhuspolitikken, så kan der ikke bygges højt der.

Seks etager er med andre ord maksimum for et byggeprojekt på Europaplads 6-8.

Altid risiko ved nye projekter

Borgmesteren forholdt sig ikke til den lange proces, der har været mellem bygherren og kommunen om projektet, men sagde:

- Investorer må altid påregne, at der er en risiko ved at byde ind med et projekt, der ikke er med i højhusområdet. Nu handler det ikke om processen men om, hvad der er byrådets politiske vilje - hvor vi afgrænser højhusområdet.

Og den grænse kom altså til at gå, så Europaplads 6-8 lige akkurat ikke er indenfor.

Dødsstød til højhusprojekt på Europaplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce