Den irske bagstopper er den store knast

I årtier var nordirske byer omdannet til rene krigsskuepladser. Briterne frygter, at urolighederne vil blusse op igen, hvis der etableres en synlig og kontrolleret grænse mellem Nordirland, der er en del af Storbritannien, og Irland, der er fortsat EU-medlemsland. Denne problemstilling er den største knast i briternes brexitforløb. Arkivfoto: Dylan Martinez/Ritzau Scanpix

Den irske bagstopper er den store knast

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når de britiske parlamentsmedlemmer har haft så store kvaler med at blive enige om, hvordan de skal forlade EU 29. marts i år, handler det i særdeleshed om det nordirske problem.

Nordirland var gennem tre årtier hjemsøgt af blodige sammenstød, "The Troubles", mellem den katolske befolkning, der ønsker at være en del af Irland, og den protestantiske befolkning, der ønsker at bevare den nordirske nationstilknytning til Storbritannien. Urolighederne kostede op mod 3500 menneskeliv.

10. april, langfredag, 1998, blev der indgået en historisk fredsaftale. Et kardinalpunkt for freden var en åben grænse med fri passage mellem Irland og Nordirland. Det er denne åbne grænse, der nu er i fare med briternes brexit, fordi den med Irland som fortsat EU-land, bliver en del af EU's ydre grænse. Den har premierminister Theresa May forsøgt at sikre med sin indtil videre afviste aftale med de resterende EU-lande.

1
Under fredsaftalen ligger stadig ønskerne om en samling af republikken Irland og Nordirland, der hører til Storbritannien - eller: besat af Storbritannien, som samlingstilhængerne ser det. Arkivfoto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix

For at undgå en hård grænse med obligatorisk kontrol - med dertil hørende risiko for en genopblomstring af de tidligere blodsudgydelser - indeholder Mays og EU's aftale en kattelem, den såkaldte bagstopper, som sikrer, at grænsen kan forblive åben.

2
Grænsedragningen på den irske ø, er blevet det helt store problem i brtexit-sammenhæng. Arkivfoto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix

Bagstopperen betyder, at grænsen kan holdes åben, hvis Nordirland, eller for så vidt hele Storbritannien, bevarer tilknytningen til EU's toldunion, indtil en endelig handelsaftale er indgået.

3
Ufreden lurer lige under overfladen og sender tankerne tilbage til optøjerne og de blodige kampe. Arkivfoto: Cathal McNaughton /Ritzau Scanpix

Den løsning møder monumental modstand hos de arge EU-modstandere på brexit-fløjen. For det første væmmes de ved tanken om, at Storbritannien dermed forsat er underlagt en række af de EU-regler, man ved folkeafstemningen 23. juni 2016 valgte at forlade. For det andet er forslaget formuleret på en måde, der skaber frygt for, at bagstopperen vil fastholde landet i den europæiske toldunion, altså at man ikke kan forlade den igen, når man én gang er trådt ind i den.

4
En tankstation ved den lille by Clones ligger lige på grænsen mellem Irland og Nordirland. Ingen andre bygninger, skilte eller markeringer findes på stedet. Sådan skal det også være i fremtiden, lyder det i briternes krav til EU. Arkivfoto: Clodagh Kilcoyne/Ritzau Scanpix

Hos de øvrige 27 EU-lande er fronten trukket lige så hårdt op. Her kan man under ingen omstændigheder acceptere en åben port ind i unionen, som en fri passage mellem Nordirland og Irland vil være uden en aftale.

Det handler ikke kun om, at alle og enhver fra tredjelande kan rejse ubesværet ind og slå sig ned i EU uden for eksempel opholds- eller arbejdstilladelser. Det handler nok så meget om at sikre, at de varer, der føres ind i EU, overholder europæiske sikkerhedsregler, f.eks. hvad angår indhold i og fremstilling af madvarer, kosmetik og medikamenter.

Det efterlader briterne med et rasende stort problem: De ønsker en åben grænse, og de ønsker den etableret uden bagstopperen. Problemet er, at de i sagens natur kun kan få ét af de modsatrettede ønsker opfyldt.

Den irske bagstopper er den store knast

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce