Stort interview med Thomas Blachman: - Kvinder vil have grimme mænd

Thomas Blachmans flydende arbejdsplatform er indrettet i 70'er-retrostil med arkitekttegnede møbler, en PH-kogle i loftet og et petroleumsfarvet væg til væg-gulvtæppe. Det kunne ligne et sted, hvor skurken i en tidlig James Bond-film holdt til. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Stort interview med Thomas Blachman: - Kvinder vil have grimme mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han er på vej ind i sin 11. sæson med X Factor. Et rastløst gemyt, der hylder spontanitet, men som har fundet fast arbejde i familieunderholdningen. Han kan virke grandios i sin selvopfattelse, men er ydmyg, når han taler om sit forhold til sine forældre, sine kvinder og sine børn. Avisen Danmark har mødt Thomas Blachman til en snak om at være Thomas Blachman midt i livet.

Han taler som musik. Somme tider i klare citater, der bliver hængende i luften som refræner, man kan nynne med på. Somme tider i lange, improviserede soloer, som man skal et godt stykke ind i for at finde en melodistump, der giver mening.

Hele tiden søgende i sit udtryk, men disciplineret i sin grundrytme.

Stedet er Thomas Blachmans flydende arbejdsplatform - færgen, der tidligere sejlede mellem Als og Sundeved i Sønderjylland, men som nu er ankret op ved Holmen i København og indrettet som husbåd.

Indretningen er 70'er-retro med arkitekttegnede møbler, en PH-kogle i loftet og et petroleumsfarvet væg til væg-gulvtæppe. Det kunne ligne et sted, hvor skurken i en tidlig James Bond-film holdt til.

Emnet er at være mand, 55 år og med ubrydelige forbindelser til forældre, ekskoner og børn. Men stadig med en insisteren på at holde sig selv i live. At holde sig selv levende.

- Jeg føler, at jeg bliver mere og mere mand. Jeg bruger ikke deodorant af samme grund.

- Jeg sætter pris på det, der gør mig til mand. Det, der adskiller mig fra kvinden, pointerer jeg på alle planer. Jeg er en total grottemand. Et abemenneske. Det gælder om at være tæt på sine drifter.

- Eller instinkter, måske?

- Ja, instinkter - det er som musik. Det er glæden ved ikke at være selvoptaget, men bare optaget af det, der foregår inde i mig, som en videreførelse af, hvem jeg skal være. Jeg stoler på min intuition lander som et vejskilt, der viser mig hvilken vej, jeg skal. Boing!

- Jeg findes stort set ikke i mit eget liv. Jeg har ikke noget ego, der skal plejes, eller personlige ting, der skal være på plads. Jeg tager personligt ansvar for dem, jeg elsker, og søger deres nærvær, siger Blachman om sit privatliv. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Jeg findes stort set ikke i mit eget liv. Jeg har ikke noget ego, der skal plejes, eller personlige ting, der skal være på plads. Jeg tager personligt ansvar for dem, jeg elsker, og søger deres nærvær, siger Blachman om sit privatliv. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg har ondt af smukke mænd

Thomas Blachman er ved at tale sig ud af tømmermændene fra julefrokosten dagen før, der ellers har lagt en dæmper på begyndelsen af interviewet. Ærlig talt gik det lidt trægt i starten, og indholdet af de første 20 minutters samtale kan redigeres ned til: Ja, Blachman glæder sig til en ny runde som X Factor-dommer. Nej, han føler ikke, at han er stivnet i rollen.

Nu er det til gengæld, som om spritdampene fra i går selvantænder i Blachmans hjerne, når han taler om at være mand og midt i livet:

- Jeg får sgu helt ondt af alle de smukke unge mænd, man møder på gaden med deres hudprodukter og pis. Kvinder vil have grimme mænd. De vil begejstres og overraskes. De vil have én, der tager dem i hånden og siger, at nu skal du med mig. Det nytter ikke at sadle, flere år efter hesten er væk. Ynkeligt. Jeg er klar med sadlen, allerede før hesten kommer. Kvinder vil slet ikke have de der smukke mænd.

- Måske ikke. Forfatteren Milan Kundera siger, at kvinder ikke vil have smukke mænd - men de vil have mænd, der har kendt smukke kvinder.

- Ja, og det er mit held. Af en eller anden grund, er det kun de absolut smukkeste, der kan lide mig. Jeg er måske afhængig af kvinders skønhed, fordi jeg selv er så grim - sagt med et vis gran humor, for sådan én har jeg jo. Men jeg skynder mig ind i ly af kvindernes skønhed, hvor jeg ikke kan se mig selv. Jeg tror, at der i de fleste mænd ligger en længsel efter at være et lige så elegant og svævende væsen som kun en kvinde kan være. Det er derfor, vi efterstræber dem og draperer dem i skønne stoffer.

- Jeg får sgu helt ondt af alle de smukke unge mænd, man møder på gaden med deres hudprodukter og pis. Kvinder vil have grimme mænd. De vil begejstres og overraskes, mener Thomas Blachman, der er aktuel i den nye sæson af X Factor. Foto: Birgitte Carol Heiberg
- Jeg får sgu helt ondt af alle de smukke unge mænd, man møder på gaden med deres hudprodukter og pis. Kvinder vil have grimme mænd. De vil begejstres og overraskes, mener Thomas Blachman, der er aktuel i den nye sæson af X Factor. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg pisser kvinder af

- Stoler du 100 procent på dit instinkt, når du laver tv?

- Ja, jeg forbereder mig ikke, så ville det stivne for mig. Det er lidt som at spille be-bob. Du kommer hurtig ind - og bom - og ud igen. Det er ikke noget, du kan planlægge.

- Du har jo de der guldcitater som "Jeg pisser kvinder af. Faktisk er det kun dem, der har været i seng med mig, der ikke er sure på mig". Det er jo en længere tankerække ...

- Ja, men jeg tænker ikke over det, mens jeg siger det. Det er først bagefter, at jeg tænker, at jeg sådan set er enig nok. Min ånd er altid et skridt bagefter mine handlinger ... men der er faktisk mange kvinder, der er ikke kan lide mig. Der er en uopnåelighed i mig, som gør, at de aldrig kommer til at sidde i selskab med mig og mærke mit nærvær - og det er frustrerende for mange kvinder.

- ?

- Jo, fordi jeg har noget at tilbyde. Jeg kan få dem til at føle sig set uden at være en liste-pik. Der er INTET liste-pik over mig. OVERHOVEDET.

- Så det er bare fuld hammer frem?

- Nej, tværtimod. Jeg foragter de mænd, som prøver at hygge-eftersnakke i forventning om, at der for enden af samtalen ligger en form for onani. De der pisseirriterende typer, der møder op med en lortevin, og så er det meningen, at hun skal kigge på hans cocktailpølse-fødder, der stikker ud for enden af dynen næste morgen. Jeg er måske lidt gammeldags, men ordentlig. Jeg tror på kærligheden.

Lige her er det, som om Thomas Blachman rammer noget i sig selv. Måske en nerve med forbindelse direkte til et sted, der er lidt ømt for tiden. Privat er han ude af sit andet ægteskab for et år siden og forelsket igen.

Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg
Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg

Den eneste ene

- Jeg leder konstant efter den eneste ene. Det er den form for kærlighed, jeg vil have. Min mor og far har været sammen i 60 år. Det når jeg nok ikke - men det er sådan, jeg vil leve.

- Hvad er det vigtigste, du har lært af din far?

- At skide på al form for smålighed og at skide på selvredigering. Være et efterstræbelsesværdigt menneske, der giver kærligheden videre, og som kan transformere tre ligegyldige ord som "jeg elsker dig" til praktisk anvendelig inspiration.

- Han elsker din mor?

- Fuldstændig. De er for vilde. De er 81 og 80. De er ubonerte, de griner og snakker og rører ved hinanden. Jeg banker på døren og kan høre, at de er derinde, men de lukker ikke op. Og når de lukker op, kommer de begge to ud med uglet hår. Det er sådan, jeg selv vil være. Jeg vil kneppe, til jeg dør. Jeg vil dø med stiv pik.

- Man ser det for sig ...

- Altså på den romantiske måde. Seksualitet og musikalitet er det samme. Vi er nødt til at bevare den hele livet. Lige nu er den halvdel af Danmark, der ikke får nok, ved at ødelægge det for alle andre. Hver gang, der opstår sød musik, så kommer røvhullerne med deres hæmmede menneskesyn og ødelægger det. Det er den største værdikamp lige nu - og det handler ikke om Dansk Folkeparti. Det hæmmede menneskesyn findes i alle partier.

Thomas Blachman gør adskillige forsøg på at tydeliggøre sine tanker om forbindelsen mellem den seksuelle værdikamp og det hæmmede menneskesyn. Jeg forsøger til gengæld at vende tilbage til de spørgsmål, som jeg har forberedt hjemmefra, for bare at få et minimum af styr på samtalen.

Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg
Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg

Undertrykte danske mænd

- Er danske mænd blevet undertrykte? I vores barndom var det ikke sjældent at se et gevir eller et gevær eller en pibe på væggen i et hjem. Nu skal man se godt efter for at opdage, at der også bor en mand i huset ...

- Jeg tror måske, at manden har let ved at resignere i sin fundamentale indrømmelse over for sig selv og sine behov. Når jeg ikke har en kæreste, så skynder jeg mig at få gardiner og gulvtæpper, fordi det er der ikke så mange kvinder, der sætter pris på.

- Fylder kvinderne for meget?

- Kvinderne har en god tid. I tv-branchen er de stort set kvinder alle sammen i toppen - og de kan alle sammen rumme lille Blachman i deres fyldige bryst. Det kræver en begavet kvinde at rumme en følsom mand.

- Hvad er det, kvinderne kan?

- De er superstruktører. De har en plan. Det har jeg ikke. Jeg spiser, når jeg er sulten - og ikke før. Jeg tager ikke overtøj på, når jeg går ud, fordi jeg vil finde ud af, at det er koldt. Det er det lille nu, jeg vil mærke.

- Men det går jo ikke at være ustruktureret i forholdet til kvinder - så kunne du jo havne i en MeToo-sag?

- Sådan har jeg aldrig tænkt. Jeg går altid ad respektfulde stier. I arbejdsrelaterede situationer. I den sammenhæng er alle ånder, der forsøger at skabe noget sammen. Jeg har aldrig været i nærheden af en krænkelse - selv om jeg måske har haft rig lejlighed til det ... hvis søde piger skulle sendes videre, så skulle de først en tur forbi soveværelset. Hvis jeg var et svin, kunne jeg have lavet de største MeToo-skandaler i dansk tv-historie. Men det ligger ikke i min fantasi.

Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg
Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg

Dømt uden rettergang

- Hvad tænker du om MeToo?

- Det er da uklædeligt, at en mand kan blive dømt uden rettergang. Jeg begræder Kevin Spaceys skæbne. Men det er måske en genistreg, hvis man vil smadre autoriteter og ønsker et helt andet samfund, hvor man er skyldig, indtil det modsatte er bevist. Og selvfølgelig er der også nogle røvhuller, der skal ned med nakken. Men vi skal ikke i gang med at starte tredje verdenskrig mellem mænd og kvinder.

- Hvordan får du plads til dig selv i det liv, der ligger uden for X Factor?

- Jeg findes stort set ikke i mit eget liv. Jeg har ikke noget ego, der skal plejes, eller personlige ting, der skal være på plads. Jeg tager personligt ansvar for dem, jeg elsker, og søger deres nærvær. At få børn er jo det største egotrip, man kan begive sig ud i.

Interviewet drejer af sig selv ind omkring den stol til børn mellem otte og 16 år, som Blachman har designet. En stol, hvor de kan sidde i øjenhøjde med voksne uden at blive irettesat for at sidde forkert, og hvor samtalen kan flyde problemfrit ind over generationskløften.

- Vi skal lytte til børnene og lære af dem. Det er dem, der peger på de store sandheder. Det er dem, der vil have et godt klima, så de kan trække vejret. Og det er dem, der ønsker sig stressfri forældre. Hvis vi kunne lave en verden, der imødekom børnene, ville vi alle sammen have en bedre hverdag.

Her forsvinder Blachman ind i en længere beskrivelse af sønnen Henry, der går på Rysensteen Gymnasium, og som først ville spille fodbold og senere vidste alt om geografi og nu angiveligt ved alt om verdenspolitik. Jeg tænker på de interviews, jeg har læst, hvor Blachman fortæller om sin egen ordblindhed og på min kærestes 11-årige søn, Vitus, der godt nok hverken er blind eller mangler ord. Han har bare svært ved at læse.

Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg
Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg

Vitus skal være lederen

- Hvordan får vi plads til sådan én som Vitus i det her perfekte samfund?

- Han burde være lederen. Det er en kæmpegave at være ordblind. Det er en form for alternativ musikalitet. Det er et stort rastløst, kreativt overskud, som han bare skal finde ud af at bruge. Jeg fandt en trommestik - men alt muligt andet kan bruges.

- Hvordan er det en gave?

- Ordblinde ser nye muligheder. Sproget er den største fælles kode, vi har. Alt opstår i sproget som en problemformulering. Jeg sad for eksempel og så Eurovision og pludselig stod der Euromission - og jeg tænkte, hvad kunne det være. Måske en samlet mission for hele Europa om at gøre noget ved CO2-fodaftrykket? Ordblinde knuser sproget og bygger meningsbroer i det meningsløse. Vi forvandler kortslutninger til forbindelser. Ordblinde hænger i perferien af fatteevnen og skal hele tiden bygge bro mellem det meningsfyldte og det ukendte. De får en skærpet sans og en lynhurtig hjerne.

- Der er højt til loftet i de ordblindes verden. Det er følsomme, rummelige og kærlige gemytter. Jeg mener seriøst, at hvis de ordblinde røg ind på Christiansborg, så ville vi have et bedre samfund end i dag. Så kunne alle de, der kan læse, gøre rent - de kan jo se, hvordan blandingsforholdet skal være på bagsideetiketten af flaskerne med rengøringsmiddel.

Vi er ved at være igennem interviewet. Vi har talt om kærlighed, kvinder, sex og børn. Vi mangler måske bare fremtiden.

- Er du blevet den mand, du gerne ville være?

- Ja, jeg har ingen nytårsforsæt. Jeg vil ønske at jeg bliver ved med at kunne pisse. Eller hvad mener du?

- Du kender det der David Bowie-citat, hvor han siger: Alder er en proces, hvor man ender med at blive det menneske, man hele tiden burde have været?

- Ja, det er genialt. Og ja, det er først til sidst, man kan overskue det, men jeg ønsker stadig at være nysgerrig og udefinerbar. Drivkraften er ærlighed og accept af den, man er. Jeg ønsker at være et ordentligt menneske, der ikke skjuler noget og ikke skammer mig over noget. Kun på den måde kan jeg leve fuldt ud.

Vi bliver enige om at stoppe interviewet her. On a high note. Med Blachmans opskrift på et godt liv som et slag på en highhat. Katjing!

Jeg pakker mine forberedte spørgsmål sammen. Kun nogle af dem, fik jeg stillet. Til gengæld fik jeg svar på meget mere og kører hjem med følelsen af, at Thomas Blachman godt nok er en ordentlig mundfuld. Men han er også et ordentligt menneske.

Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg
Thomas BlachmanFoto: Birgitte Carol Heiberg

Stort interview med Thomas Blachman: - Kvinder vil have grimme mænd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce