Tidligere minister vil fjerne skatter og afgifter: Landbruget jubler over forslag

Mandag i sidste uge var miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til stormøde med 300 landmænd i Agerskov i Sønderjylland. Her tydede intet på, at han vil bakke op om partifællen Hans Christian Schmidts (V) forslag om at afskaffe jordskatter og pesticidafgifter. Tværtimod gjorde han det klart, at miljø kommer i første række. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tidligere minister vil fjerne skatter og afgifter: Landbruget jubler over forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingsmedlem Hans Christian Schmidts (V) forslag om at afskaffe pesticidafgifter og jordskatter for landbruget møder ikke overraskende opbakning hos landmændene. Der er dog ikke tro på, at det bliver til virkelighed i en tid, hvor miljø prioriteres over landbruget.

Politik: Det er gode nyheder, at folketingsmedlem og tidligere miljøminister og fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) foreslår, at man fjerner landbrugets jordskatter og pesticidafgifter. Men forslaget har dog ikke megen gang på jord. Sådan lyder dommen fra den sønderjyske landboforening Landbosyd og den fynske landboforening Centrovice. De politiske vinde blæser nemlig ikke landbrugets retning på Christiansborg i øjeblikket, lyder det fra de to landboforeninger.

- Hvis jeg skal være ærlig, så er det lige nu svært at se, at det bliver til virkelighed, siger næstformand for Centrovice Lars Iversen.

Hans Christian Schmidts forslag kommer da også i en tid, hvor miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) flere gange har understreget, at miljø kommer før fødevarer. Mandag i sidste uge gentog han det budskab på et stormøde med 300 landmænd i Agerskov i Sønderjylland.

- Andre partier vil ikke være med. Der er mange, der synes, vi har fået rigeligt, siger formand for Landbosyd Mogens Dall, der selv er folketingskandidat for netop Venstre.

Jordskat og pesticidafgifter
Danske landmænd betaler i dag afgifter på godkendte sprøjtemidler.Afgiften fastsættes på baggrund af, hvor meget sprøjtemidlet belaster natur, sundhed og grundvand.

Den differentierede afgift skal sikre, at jordbrugerne i højere grad får et økonomisk incitament til at anvende de sprøjtemidler, der belaster miljø- og/eller sundheden mindst.

Landmændene betaler desuden jordskatter. I forbindelse med tørken var et af Landbrug & Fødevarers helt store ønsker at sløjfe jordskatten. Det vil kunne spare landmændene for 400 millioner kroner om året.

Udviklingen er gået i stå

Landbruget har dog på ingen måder fået rigeligt, mener de to landmænd. De mener ligesom Hans Christian Schmidt, at jordskatterne og pesticidafgifterne er konkurrenceforvridende for dansk landbrug, da man ikke betaler tilsvarende skat i andre EU-lande. På sidste uges landbrugsmøde i Agerskov gjorde Jakob Ellemann-Jensen det klart, at der på nuværende tidspunkt ikke er flertal for at lette på landmændenes skatter og afgifter. Og spørger man Lars Iversen er der blandt flere landmænd en generel utilfredshed med regeringen og specielt det gamle bondeparti Venstres indsats på landbrugsområdet.

- De varetog os bedre i begyndelsen end nu. Da regeringen kom til, gennemførte man landbrugspakken trods delte meninger om den. Men udviklingen er gået i stå, siger han.

Og det kan få store konsekvenser for landbruget, mener Mogens Dall. Han mener, at hans eget parti gør, hvad det kan for at gøre forholdene bedre for landmændene, men at det for tiden er umuligt at skabe et flertal bag forslag, der forbedrer landmændenes forhold. Og hvis danske landbrug ikke skal tvinges til udlandet, skal der ske en holdningsændring, mener han.

- Man har klippet snoren så kort, at det har taget værdigheden fra landmanden. Landmænd har næsten ikke mulighed for at trække vejret, siger han.

Tidligere minister vil fjerne skatter og afgifter: Landbruget jubler over forslag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce