At skyde ulve i forsvar er den eneste reelle løsning - for forskerne har mistet grebet


At skyde ulve i forsvar er den eneste reelle løsning - for forskerne har mistet grebet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Poulsen, Møllebyvej 18, Stadil-Vedersø, redaktør af facebooksiden 'Her er ulven i Danmark'
Billede
Debat. 

Ulven: Ulveforskerne i Aarhus har mistet færten af fire ulve, som de i seneste år har rendt rundt i Jylland. Ulvene kan være smuttet hjem til Tyskland eller Polen. Eller de kan som Thy-ulven ligge helt stille under et fyrretræ efter et spark fra en kronhjort. Lige så sandsynligt kan de stadigt være et af de mange steder i Jylland, hvor der løbende meldes om observationer af ulv.

Alligevel mere end antyder seniorforsker Peter Sunde fra Aarhus Universitet i forbindelse med en ny rapport om ulvene i Danmark, at de fire ulve kan være dræbt ved ulovligt jagt. Påstanden er kun dokumenteret med, at "det forekommer andre steder".

Ikke desto mindre har den kontroversielle beskyldning om kriminel ulve-jagt fundet gehør hos Enhedslistens miljø- og fødevareordfører Maria Reumert Gjerding, der også er kandidat til præsidentposten i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun har bedt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen redegøre for, "hvor mange ulve der er registreret i Danmark, som pludselig og på uforklarlig vis er forsvundet, samt hvad man fra myndighedernes side har gjort for at undersøge, hvorvidt ulvene er blevet skudt". Det gode ved det spørgsmål er, at Aarhus Universitet formentlig bliver nødt til at erkende, at man reelt ikke har styr på ulvene i Danmark. Og da slet ikke om en eller flere har mødt en ulovlig kugle ude i landskabet.

Faktisk så har ulveovervågningen i Aarhus i en nylig opdatering været nødt til at henvise til "de observationer, som offentligheden deler", når forskerne skal gisne om, hvorvidt de vestjyske ulvehvalpe er begyndt at bevæge sig rundt på egen hånd eller ej. Lokale borgere og medier ved altså mere om ulvenes færden end Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, som Miljøstyrelsen betaler 1,5 mio. kr. for at overvåge bestanden.

Det havde derfor været mere rimeligt, om Maria Reumert Gjerding havde spurgt til, hvorfor ulveforskerne ikke snart er i stand til at svare på, om det er en eller flere problemulve, der står bag de gentagne, dokumenterede ulveangreb på husdyr i Vestjylland det seneste halvandet år. Eller hvorfor tyske medier allerede i midten af december sidste år kunne fortælle, at en ulv med stribevis af husdyr på samvittigheden nu var i Nordjylland. Alligevel gik der en måned - og flere dræbte nordjyske husdyr - før forskerne begejstret fortalte den danske offentlighed om den nye husdyrdræber i Nordjylland.

Men nej. Maria Reumert Gjerding vælger i stedet at følge op med et spørgsmål, der går på, om ministeren synes, "det er acceptabelt, at mennesker med jagttegn - og dermed ret til at besidde våben - på offentlige møder og forsamlinger tilkendegiver, at de agter at skyde en ulv, hvis de ser den, på trods af at ulven er totalfredet?".

Folketingsmedlemmet og favoritten til præsidentposten i DN glemmer, at udtalelserne typisk er fremsat af frustrerede husdyrholdere, der blot ønsker at kunne forsvare deres husdyr ved et nyt ulveangreb. Det er med de nugældende regler ganske rigtigt ulovligt, men dog straffrit, når det sker i nødværge.

Og lige nu den eneste løsning, der reelt ser ud til at brugelig i forvaltningen af ulve i Danmark.

At skyde ulve i forsvar er den eneste reelle løsning - for forskerne har mistet grebet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce