Brexits positive sider


Brexits positive sider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


chefredaktør Jan Schouby jans@stiften.dk
Axel Schütt
Leder. 

Politisk kaos

Sådan kan man uden at overdrive beskrive situationen i England.

Stort set hver eneste dag udstilles nye sider af krisen i det store lands politiske system, efter at et lille flertal af befolkningen for knap tre år siden besluttede sig for at forlade det europæiske fællesskab i EU. Men hvis englænderne den gang havde vidst, hvad der var i vente, er det nok tvivlsomt, om der havde været flertal for at forlade Unionen.

For uenigheden, om under hvilke vilkår englænderne skal have lov at sige farvel, er nemlig enorm. Den britiske premierminister, Theresa May, har rejst i pendulfart mellem London og Bruxelles i forsøget på at finde en løsning, der er spiselig for flertallet i det britiske over- og underhus. Men uanset hvad hun er vendt hjem med, er det indtil nu endt med at de engelske politikere under stor råben og skrigen har vendt tommelfingeren nedad.

De øvrige EU-lande er gået meget langt i forsøget på at undgå, at englænderne forlader EU uden en aftale. For sker det, kan det få uoverskuelige konsekvenser i forholdet mellem England og resten af Europa. Men indtil nu er det altså ikke lykkedes at finde en løsning, som kan tilfredsstille begge parter.

Det er dog tilsyneladende gået op for englænderne, at Brexit var en fejl. I hvert fald viser seneste meningsmåling, at der nu er hele 56 procent af englænderne, som helst vil blive i fællesskabet. Men foreløbig er der ikke udsigt til en ny folkeafstemning hos briterne.

Trods krisen og bekymringen om fremtiden for England og EU er der kommet noget særdeles positivt ud af Brexit - nemlig det faktum, at danskernes tilslutning til EU er blevet skubbet markant i den rigtige retning.

Trods krisen og bekymringen om fremtiden for England og EU er der dog også kommet noget særdeles positivt ud af Brexit - nemlig det faktum, at danskernes tilslutning til EU er blevet skubbet markant i den rigtige retning.

Tidligere var danskerne nærmest delt i to lige store lejre, når det kom til EU-spørgsmålet. Men de seneste års Brexit-debat og de dystre fremtidsudsigter for englænderne har betydet mere positivt for danskernes holdning til EU end alle tidligere kampagner til sammen. I hvert fald viser meningsmålinger, at hele 67 procent af danskerne er positivt stemt overfor EU og nu mener, at vi skal blive i Unionen.

Udviklingen har været så ekstrem, at selv landets vel nok mest EU-fjendske parti, Enhedslisten, har ændret holdning og ikke længere forlanger øjeblikkelig afstemning om dansk EU-deltagelse.

Samtidig viser undersøgelser, at EU-opbakningen er stor specielt hos den yngre del af befolkningen. Som om de unge, der er vokset op med globalisering og internet, har forstået, at internationalt samarbejde er vejen frem, hvis vi skal have løst de enorme problemer vi står over for - ikke mindst omkring klimaet.

De har forstået, at det ikke hjælper noget at lukke sig om sig selv og tro på, at vi ikke kan løse de globale udfordringer alene. Så forhåbentlig kan vi snart endegyldigt stoppe enhver diskussion om, hvorvidt vi skal være med i EU og i stedet fokusere på, hvordan vi får mest ud af samarbejdet - som forhåbentlig på længere sigt også igen vil inkludere England.

Brexits positive sider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce