Dårlig ide at lave klasser om til fødekanal for erhvervsuddannelser


Dårlig ide at lave klasser om til fødekanal for erhvervsuddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Torben Vind Rasmussen, fungerende formand for Efterskoleforeningen, Karsten Suhr, formand for Danmarks Private Skoler og Uffe Rostrup, formand for

Billede
Debat. 

10. klasse: Det er fint, at regeringen med sit nye udspil vil styrke erhvervsuddannelserne. Det er godt, at udspillet arbejder med de overgangsproblemer, der er i skolesystemet. Og det er forståeligt, at regeringen gerne vil have flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Fint, godt, forståeligt.

Til gengæld er det en dårlig ide, at regeringen med udspillet vil forvandle det kommunale 10. klassestilbud til en fødekanal for erhvervsskolerne og -uddannelserne.

Hvis 10. klasse bliver en ensrettet vej til en bestemt type ungdomsuddannelse, svigter vi alle de unge, som ikke ønsker en erhvervsuddannelse. 10. klasse skal gøre de elever, der har brug for det, parate til det næste led i deres uddannelse. 10. klasse bør udvide alle elevers muligheder og lede videre til dem alle - også de gymnasiale.

I dag bruger mange elever 10. klasse som et år, hvor de modnes, hvor de styrker deres faglighed og bliver afklaret, inden de fortsætter deres skolegang på en ungdomsuddannelse. Hvis regeringen erhvervsretter de kommunale 10. klasser, som den lægger op til, vil den store gruppe elever henvises til efterskolerne eller de private skoler - altså et betalingstilbud. Hvis den ekspertgruppe, som regeringen vil nedsætte, anbefaler, at man også erhvervsretter 10. klasserne på de frie skoler, går hele den almendannende og almenkvalificerende ide bag 10. klasse tabt, og en stor elevgruppe vil mangle et skoleår, som de har stærkt brug for for at komme godt videre.

Flere undersøgelser viser, at chancen for at gennemføre en ungdomsuddannelse forbedres for elever, som har 10. klasse. Herudover bør det fremhæves, at hvis muligheden i det offentlige 10. klasses-udbud begrænses til erhvervsuddannelserne, så begrænses diversiteten i tilbuddet. Det kan føre til, at færre elever tager en ungdomsuddannelse. 10. klasse, som den er i dag, fungerer faktisk ret godt. Der findes meget større udfordringer i det danske uddannelsessystem. Det vil klæde politikerne at tage fat på de åbenlyse problemer i stedet for at blande sig der, hvor uddannelsessystemet faktisk lykkes ganske godt.

Det er fornuftigt at styrke overgangen mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne. Det er også fornuftigt at nedsætte en gruppe, som skal se på en styrkelse af erhvervsuddannelserne. Men det er forfejlet, hvis det sker på bekostning af 10. klasses mulighed for fortsat at være kvalificerende i en bred forstand til ungdomsuddannelserne.

Så, kære politikere, styrk overgangene mellem grundskole og ungdomsuddannelse men ødelæg ikke 10. klasse i bestræbelserne på at få flere elever på erhvervsuddannelserne. 10. klasse virker godt, som den er.

Husk det gamle slogan: If it ain't broken, don't fix it.

Dårlig ide at lave klasser om til fødekanal for erhvervsuddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce