Det er hul snak om et land i balance: Landsbyerne har brug for flere penge


Det er hul snak om et land i balance: Landsbyerne har brug for flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karsten Gram, næstformand, Landdistrikternes Fællesråd, Tybovej 2, 6040 Egtved
Billede
Debat. 

Udvikling: Snakken om et Danmark i bedre balance klinger hult, når man kigger på de landdistriktsmidler, der skal drive udviklingen fremad. Både LAG-ordningen og Landdistriktspuljen bør få flere midler, hvis vi i fremtiden skal have vækst og udvikling i hele Danmark, som et flertal i Folketinget siger, de ønsker.

I mange danske landdistrikter har man hårdt brug for at understøtte erhvervsudviklingen. Det er nemlig arbejdspladser og virksomheder, der er grundlaget for bosætning.

Selvom regeringen har flyttet flere statslige arbejdspladser fra hovedstaden til resten af landet, nytter det ikke noget, hvis den ikke parallelt tilfører midler til at skabe udvikling.

Lige nu er de eneste to direkte virkemidler til at fremme landdistriktsudvikling lokalt LAG-midlerne og Landdistriktspuljen. Den første er fra 2017 frem til 2020 reduceret med en tredjedel, fra 90,3 mio. kr. til 63 mio. kr. Den anden indgår med sine 23,6 mio. kroner på finansloven 2018, men er i en årrække ikke øget nævneværdigt.

Uoverensstemmelsen er til at tage at føle på. Vi har nemlig en siddende regering, der har en erklæret ambition om at gøre det attraktivt at bo og leve i hele landet.

Lad os tage LAG-ordningen som eksempel. Med 26 lokalafdelinger over hele landet sikrer ordningen en lokalt forankret erhvervsudvikling, der flugter med de kommunale strategier.

Landdistriktspuljen støtter tre forskellige typer projekter; forsøgsprojekter, forsknings- og informationsprojekter samt projekter på de små øer.

Begge puljer tænkes alt for småt. Med de små beløb er landdistriktsudviklingen reduceret til småprojekter uden den fornødne kraft til at skabe vedvarende forbedringer.

Derfor: Send flere midler til den direkte, lokalforankrede landdistriktsudvikling, som udøves gennem LAG-ordningen og Landdistriktspuljen. Sidst jeg tjekkede, var både Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet klar til at tage ansvar og prioritere flere midler til landdistriktsudviklingen, så hvad venter du på, erhvervsminister Brian Mikkelsen?

Det er hul snak om et land i balance: Landsbyerne har brug for flere penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce