Efter lammende kritik af omlægningen af Skat: Tabet af tillid er værre end tabet af penge


Efter lammende kritik af omlægningen af Skat: Tabet af tillid er værre end tabet af penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Camilla Hersom, folketingskandidat, Radikale
Steen Brogaard
Debat. 

Tillid: Skandalen i SKAT vokser. Først blev det afdækket at tre ud af fire ejendomsvurderinger var forkerte. Dernæst droppede man et 14 mia. kr. dyrt inddrivelsessystem. Og i 2015 blev det afsløret, at mere end 12 mia. kroner er blevet sendt til udenlandske kriminelle efter svindel med udbytteskat. I samme periode er danskernes gæld vokset fra 50 til 100 mia. kroner.

To af landets førende forskere - professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen og professor Peter Bjerre Mortensen - har nu i et forskningsprojekt slået fast, at der er et betydeligt politisk ansvar for at disse skandaler kunne opstå. De kalder forløbet "meget stærkt kritisabelt". Da VK-regeringen i 2005 nedlagde det kommunale skattevæsen og overlod det til staten at inddrive al fremtid skat, var beslutningen så ringe forberedt, at det nærmer sig katastrofen.

Centraliseringen af skatteinddrivelsen blev gennemtrumfet I forbindelse med strukturreformen, der baserede sig på en smal politisk aftale mellem regeringspartierne Venstre og Konservative samt Dansk Folkeparti. Faktisk blev skattereformen fremrykket, så den blev gennemført allerede i 2005, mens resten af strukturreformen, der reducerede antallet af kommuner og amter og samlede en lang række funktioner centralt under staten, først blev gennemført i 2007. Det er dén politik, den nuværende regering prøver at lappe på med mere eller mindre gennemtænkte udflytninger af statslige arbejdspladser.

Det siger sig selv, at de enorme summer, som udenlandske spekulanter nu solder op under varmere himmelstrøg, kunne være brugt på pædagoger og bedre forhold i skoler, på sygehus og plejehjem. Vi kunne have investeret i grøn omstilling, bedre infrastruktur og kultur. Det samlede skattetab overstiger, hvad det kostede at bygge Storebæltsbroen.

Alligevel er det det værste ikke det økonomiske tab, men risikoen for et uerstatteligt tab af tillid til vores fælles institutioner. Hvis man skal pege på en afgørende faktor, der har muliggjort opbygningen af det skattefinansierede velfærdssamfund vi kender, så er det den tillid, der findes til offentlige institutioner. Vi har en lang historie som et ikke-korrupt land, hvor vi kan stole på myndighederne og deres afgørelse. Det gør, at langt de fleste af os betaler vores skat med glæde.

Dræningen af Skat er en følge af forhastede politiske beslutninger, der har svækket vores fælles institutioner. Ikke fordi de ansatte i Skat har fejlet. Men fordi en voldsomt centraliserende reform blev gennemført med den ideologiske fane højt hævet og hovedet under armen.

Efter lammende kritik af omlægningen af Skat: Tabet af tillid er værre end tabet af penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce