Emmanuel Macron vil lære af Danmark


Emmanuel Macron vil lære af Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karsten Dybvad, adm. direktør, Dansk Industri
Sif Meincke
Debat. 

Fransk visit: Frankrigs præsident Emmanuel Macron gæster i denne uge København. Hvorfor vælger en travl statsleder fra verdens syvendestørste økonomi at bruge halvanden dag i lille Danmark? Fordi den danske tilgang til globaliseringens foranderlige samfund vækker beundring verden over. Den danske kombination af højt velstandsniveau, lav ulighed, lav korruption og gode vilkår for at drive virksomhed er af naturlig interesse for en reformivrig leder som Macron.

Nøglen til den danske succeshistorie er en bredt forankret stræben efter et samfund i både vækst og balance, og det er den aftalebaserede danske model fundamentet for. Macron har også udtrykkeligt peget på flexicurity som inspiration for de arbejdsmarkedsreformer, han har gennemført det seneste år. Men den danske tilgang rækker i virkeligheden meget længere end beskæftigelsespolitik. Det fleksible samarbejde mellem arbejdsgivere, arbejdstagere og stat bidrager til et smidigt og innovativt samfund.

Globalisering og frihandel har mødt folkelig modstand over store dele af verden de seneste år. For eksempel synes blot 33 pct. af franskmændene i den seneste Eurobarometer-undersøgelse, at globalisering overvejende er en god ting. I Danmark er det tilsvarende tal derimod 75 pct. Det er den højeste andel i EU.

I Danmark udgør eksporten mere end halvdelen af BNP, og 775.000 danske job afhænger af handel med resten af verden. Med så mange arbejdspladser på spil har danske fagforeninger derfor en aktie i regelbaseret frihandel. Men erhvervslivet anerkender også, at visse job går tabt i den globale konkurrence.

Det er langt mere effektivt at beskytte arbejdstageren gennem aktiv arbejdsmarkedspolitik end at beskytte arbejdspladsen gennem høje toldmure. Det er den type inspiration, Macron kan bruge i sine bestræbelser på at omdanne Frankrig til et land, der i højere grad omfavner globaliseringens muligheder.

Hvad Danmarks grønne omstilling angår, er målet balance mellem vækst på den ene side og hensyn til klima og miljø på den anden. I den forbindelse spiller både produktion og forbrug af energi en væsentlig rolle. Danske virksomheder er førende inden for produktion af vedvarende energi. Men danske virksomheder er også blandt verdens bedste til at udnytte energien mest effektivt.

Når danske virksomheder investerer i udviklingslande verden over, sker det ved at fremme synergien mellem vækst og bæredygtighed. Eksempelvis kunne Vestas for tre uger siden offentliggøre en aftale om at eksportere 46 vindmøller til Senegal. Den danske stats eksportkreditfond er med til at finansiere projektet, som både kommer til at styrke landets økonomiske udvikling og udbrede vedvarende energi i Vestafrika. Det giver samtidig god mening på bundlinjen.

Verden kan derfor lære meget af Danmark og ikke mindst vores civilsamfunds fokus på et samfund i vækst og balance. Derfor er det positivt, at Macron foruden besøg hos Dronningen og statsministeren også - i Industriens Hus - mødes med lederne fra en række danske virksomheder, fagforeninger og organisationer. Der er mange gode danske erfaringer at dele ud af.

Emmanuel Macron vil lære af Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce