Hvis cigaretter ikke er dyre nok - hvad så med alkohol? Høj pris for billige bajere, tak


Hvis cigaretter ikke er dyre nok - hvad så med alkohol? Høj pris for billige bajere, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Deltidspensioneret journalist, Juelsminde Lars Juul Jensen
Billede
Debat. 

SUNDHEDSMINISTER Ellen Trane Nørby oplyser, at 75.000 kræfttilfælde kan undgås, hvis unge lader være med at begynde at ryge. Så må vi skynde os at sætte prisen på cigaretter væsentligt i vejret for at undgå, at de begynder at ryge, lyder det omgående. Måske ikke fra et Folketingsflertal lige nu, men det skal nok komme en dag.

Det var i sidste uge, og i næste uge kommer en ny historie om den forfærdelige, kræftfremkaldende, dødsensfarlige tobak efterfulgt af forslag til prisstigninger, forbud og andre begrænsende tiltag.

Jeg skal ikke påstå, at det er sundt at ryge. Men jeg har lyst til at fortælle en helt anden historie med oplysninger hentet fra Blå Kors' hjemmeside, sat sammen af tal fra Danmarks Statistik anno 2016:

Hver dansker over 14 år drikker i gennemsnit 9,4 liter ren alkohol om året.

Der bliver i Danmark hvert år solgt 354.000.000 liter øl (rundt regnet en milliard almindelige bajere), 151.000.000 liter vin, 20.000.000 liter spiritus og 6.000.000 liter alkoholsodavand.

860.000 danskere er storforbrugere af alkohol og drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler.

585.000 danskere har et alkoholforbrug, som skader deres helbred.

140.000 danskere er afhængige af alkohol og kan ikke stoppe deres forbrug uden behandling.

120.000 børn vokser lige nu op i familier, hvor mindst en af de voksne har et alvorligt alkoholproblem.

Hvem femte danske mand, 21,7 pct., viser tegn på alkoholproblemer. Næsten hver 10. danske kvinde, 8,9 pct., viser tegn på alkoholproblemer. (Af disse tal kan man vel udlede, at vi stort set alle sammen kender til alkoholproblemer i vores nærhed). 5,6 pct. af alle dødsfald i Danmark skyldes alkoholmisbrug. Næsten 3000 dødsfald om året. Blandt 45-54-årige mænd skyldes 30 pct. af alle dødsfald alkohol. (Jo, der er da ret langt op til de 14.000 årlige dødsfald, som rygningen får skylden for. Men alligevel.) Hvert år er der 29.000 hospitalsindlæggelser og 9300 indlæggelser på psykiatriske afdelinger som følge af alkoholmisbrug. 89.000 ambulante hospitalsbesøg hvert år skyldes alkoholmisbrug. Der er årligt over 400.000 ekstra sygedage blandt dem, der drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Vurderingen er, at overforbrug af alkohol koster samfundet 13 mia. kr. om året. 3,1 mia. kr. er kommunernes samlede årlige omkostninger pga. borgernes overforbrug af alkohol

Jagten på rygere er blevet intensiveret år efter år. De (vi) har været lette ofre, for Kræftens Bekæmpelse og den samlede danske lægestand har kunnet påvise, dels at vi får det bedre, dels at der er kolossale besparelser at hente for samfundet, hvis alle holder op med at ryge. Forbud er fulgt på forbud, og der kommer garanteret flere.

Men hvad ville samfundet spare, hvis vi alle sammen holdt op med at drikke alkohol? Og hvad ville gevinsten være for de 120.000 børn i alkoholramte familier og for de hundredtusinder af voksne, som har store problemer med at styre deres alkoholforbrug? For mænds vedkommende en lige så stor procentdel af befolkningen, som der er tilbageværende rygere?

Hvorfor taler man kun om Sundhedsstyrelsens anbefalinger og om at drikke alkohol med omtanke, når man godt ved, at det ikke kan lade sig gøre for en væsentlig del af befolkningen, lige så lidt som det kan lade sig gøre at "ryge med omtanke" for langt de fleste?

Hvorfor er al snak om at lade være med at begynde nærmest forbudt, når det handler om alkohol, et organisk opløsningsmiddel, der med garanti spolerer millioner og atter millioner af danske hjerneceller år efter år? Og ikke nok med det - kig lige på dette citat, skrevet af MD og hentet på en hjemmeside, der handler om alkoholproblemer:

"Alkohol er et fantastisk opløsningsmiddel. Det opløser ansættelsesforhold, ægteskaber, økonomi, foreningsliv, venskaber og hele det sociale liv. For nu bare at nævne nogle af de første ting, der ryger, når alkohol skifter fra at være en tjener til den djævel, der styrer alkoholikerens liv".

Det kan godt være, vi ikke undgår så mange dødsfald ved at forbyde alkohol, som ved at forbyde rygning. Men vi vil kunne undgå en hel del sociale tragedier.

Tilbage til de helt unge, som vi begyndte med: En stor, europæisk undersøgelse i 2016 viste, at danske unge - i undersøgelsen var det elever i 9.-10. klasse, altså på 15-16 år - har klar Europa-rekord i druk. Tre ud af fire danske unge havde drukket alkohol inden for de seneste 30 dage, mens det gjaldt for under halvdelen af de unge i det europæiske gennemsnit.

Danmark er det land, hvor flest unge drikker alkohol i løbet af en måned, og når de drikker, drikker de dobbelt så mange genstande på en aften som gennemsnittet i Europa.

»Det mest alarmerende er, at danske unge er dem, der fuldstændig uden sammenligning drikker sig mest fulde. Det er tydeligt, at der er noget helt særligt på spil i Danmark - her er det simpelthen almindeligt at drikke sig meget beruset«, sagde Kit Broholm, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, til dagbladet Politiken, da undersøgelsen blev offentliggjort.

16 år - det er aldersgrænsen i Danmark for at købe drikkevarer med op til 16,5 pct. alkohol. Tankevækkende er det, at man skal være 18 år for at købe cigaretter.

Når nu næsten alle eksperter åbenbart er enige om, at hvis bare tobakspriserne stiger tilstrækkeligt, er der næsten ingen, der begynder at ryge, så kunne man måske forestille sig, at det samme er tilfældet med alkohol. Bare det bliver dyrt nok, så er der nok ingen, der køber det.

Spørgsmålet er så: Hvad skal en øl koste? Og hvad bør prisen være for en flaske små blå, grønne eller gule shots, der indeholder 16,4 pct. alkohol?

Så længe en øl kan købes for under en femmer og en flaske sprut for lidt over 100 kroner i ethvert supermarked, er det i hvert fald ikke prisen, der afskrækker unge fra at drikke sig gevaldige kæppe i ørerne.

Spørgsmålet er, om det overhovedet vil have nogen virkning at sætte prisen på øl, vin og spiritus klækkeligt i vejret? Jeg ved det ikke.

Jeg ville bare ønske, at debatten om, hvad samfundet skal gøre for at forhindre eller i hvert fald begrænse antallet af alkohol-tragedier i fremtiden, engang bliver lige så intensiv og vedvarende som den efterhånden fundamentalistiske krig mod tobakken.

Måske kunne det hjælpe at sætte billeder af en skrumpelever og nogle millioner døde hjerneceller på flasker og øldåser?

PS: Ja, jeg er en af de mange, der er holdt op med at ryge. Det var, fordi mine slimhinder ikke længere kunne tåle røgen. Nej, jeg er ikke medlem af Blå Kors, og jeg er ikke afholdsmand.

Hvis cigaretter ikke er dyre nok - hvad så med alkohol? Høj pris for billige bajere, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce