Kampen mod rygning må fortsætte: Sæt ind over for forældrene - det er deres ansvar


Kampen mod rygning må fortsætte: Sæt ind over for forældrene - det er deres ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Dagø, Grønnegade 40, Troense
JO -
Debat. 

Rygning: Som én, (født 1933), der aldrig har røget, men har måttet finde sig i at skulle trække vejret overalt inden døre, startede jeg i 1976 sammen med ret få personer i Svendborg foreningen RØGFRIT MILJØ i en form for nødret! 77 pct. af befolkningen røg dagligt!

Nye undersøgelser fra udlandet påviste, at hvis man opholdt sig i et tilrøget lokale som ikke-ryger, svarede det til, at man mod sin vilje røg en cigaret i timen og var dermed "passiv ryger"! Tobaksindustrien måtte efter flere slagsmål erkende fakta og fandt på filtre og lightcigaretter af hensyn til rygerne, men ikke passiv-rygerne, der led videre. Derfor indledte vi en hård kamp mod røgtyranniet - og vandt!

Jeg gik i skole under krigen. Alle fra min klasse, der dengang begyndte at ryge, er døde. Vi er kun to tilbage af 36 drenge i klassen, som ikke begyndte at ryge. Der var mange engelske soldater i Aarhus og Danmark efter krigen, og de havde masser af gratis cigaretter. Og de var omsværmet af drenge, som tiggede cigaretter ustandselig.

Soldaterne tømte en pakke cigaretter ud på gaden for at blive fri for plageriet, og drengede sloges om dem. Det sagde ikke mig noget, og mine forældre, der ikke røg, advarede kraftigt. Bortset fra min konfirmation, hvor en dum onkel stak en cigaret i munden på mig, "for nu var jeg voksen", har jeg ikke røget.

De fleste kender godt til KOL og rygelunger samt rynkehud, men ikke, at dårlige tænder, blære- og leverkræft, hjerneblødning, blodpropper og mænds ufrugtbarhed også tit kan tilskrives rygning. Nikotin omdannes nemlig i kroppen til stoffet kotinin, som skal udskilles gennem tarm, lever og blære og er årsag til kræft. Graviditet kan ende med fosterskader/død. Nikotin overgår kokain i giftighed.

Det værste er, at personer, der ikke ryger, men opholder sig i røgfyldte omgivelser, også udsættes for den samme fare. 85 pct. af stofferne i en cigaret går til omgivelserne, når den afbrændes, mens rygeren kun får "gavn" af de 15 pct. Var tobakken først blevet kendt i dag, var tobakken blevet forbudt i lighed med hash, kokain og heroin osv.

Derfor startede vi RØGFRI MILJØ med flere slogans bl.a.: "At du ryger er en privat sag - hvor du ryger er en social sag!"

Desværre mødte jeg hård modstand hos de fleste af mine kolleger i politiet i Svendborg, men enkelte var positive. F.eks. kriminalassistent EJ, som var den første politimand i Svendborg, der specialiserede sig i narkobekæmpelse. Jeg fik ham til at lave en undersøgelse blandt de efterhånden mange unge, der blev registreret som narkomaner. Det viste sig, at alle narkomanerne var rygere, inden de gik i gang med narkoen.

Professor Charlotta Pisinger efterlyser i sin kronik i avisen Danmark den 5. juli "en statslig forebyggelse mod rygning" hos politikerne, men hverken politikere eller de foreninger, der halvhjertet har bekæmpet rygning siden krigen har noget at prale af, men vi almindelige mennesker i RØGFRIT MILJØ fik for egne midler i de 10 år foreningen virkede rygning forbudt i SAS, DSB, hospitaler, venteværelser, forretninger, kontorlandskaber, osv. - alt ud fra budskabet: "Når du ryger, ryger jeg også!" Eller: "Tag hellere et sug af et udstødningsrør end en cigaret - det er sundere!"

RØGFRIT MILJØ stoppede efter 10 års hård kamp og kravet om oprettelse af Statens Tobaksskaderåd. Jeg fik min bank til at regne ud, at jeg i stedet for at bruge mine penge på tobak i mit liv fra 1945 var millionær!

De nærmeste til at forhindre unge i at starte den beviseligt farlige vej til "nikotinhelvedet" (at blive nikoman) er forældrenes! De er ansvarlige for børns og unges udvikling, så professor Charlotta Pisinger - sæt ind her!

Da RØGFRIT MILJØ sluttede, var billedet vendt. De 77 pct. rygere var blevet til 77 pct., der ikke røg tobak, mens 16 pct.- var daglige rygere - resten selskabsrygere.

Jeg kontaktede forfatteren Piet Hein (Kumbel-gruk), som ville støtte vores gode sag med disse kloge ord:

To rettigheder/synes man at mene/er livets grundvold/men hvordan forene dem:/Ret til at holde sine lunger rene/og andre forret/til at forurene dem?

Piet Hein ramte plet med min tre år ældre søsters situation. Hun blev som ung gift med en storrygende mand, mens hun aldrig selv røg. Med fire børn gik hun hjemme altid og delte fælles tobakståger med sin mand - noget hun ofte klagede over, men nytteløst. Så slog kræften til i lunger og lever, og hun døde ynkeligt som passiv ryger. Hendes mand døde fire måneder efter. Rent faktisk slog han hende ihjel. Jeg deltog ikke i hans begravelse.

Kampen mod rygning må fortsætte: Sæt ind over for forældrene - det er deres ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce