Læserbrev: Asfalt er ikke vejen frem


Læserbrev: Asfalt er ikke vejen frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Morten Siig Henriksen, folketingskandidat og byrådsmedlem i Syddjurs for SF, Fuksiavej 1a, Ebeltoft
Billede
Debat. 

I 1942 definerede økonomen Joseph Schumpeter demokrati som værende en konkurrence mellem sælgere om at få kunderne til at købe deres varer. På den måde kan demokrati forstås som at købe vaskepulver. Når man er for træt af det gamle, kan det byttes ud.

I onsdags fremlagde regeringen og Dansk Folkeparti deres transportplan for 112,7 milliarder kroner. Over 80 procent af projekterne er asfalt.

Vi har i lang tid øget mængden af asfalt i det danske landskab. Trængslen og forureningen er samtidig vokset. Siden 2010 er der kommet mere end 25 procent flere biler på motorvejene.

Man har, hvis man kan bruge analogien, hældt mere af det samme vaskepulver i vaskemaskinen, imens tøjet bare er blevet mere beskidt. I sådan et tilfælde ville jeg overveje noget andet vaskepulver og måske endda en ny vaskemaskine. Noget, der ikke kun dufter, men som giver mere renhed. Vi ved, at der er flere mennesker, der dør af luftforurening end af at ryge. Vi skal ikke fortsætte ad samme vej.

Jeg kan godt se fornuften i at investere i asfalt på visse strækninger og til vedligeholdelse. Men planen indeholder alt for meget asfalt. En ny, tredje limfjordsforbindelse og en forlængelse af både Hillerød- og Frederikssundmotorvejen i Nordsjælland er ikke måden at få Danmark til at hænge bedre sammen på.

I alt øges vejnettet med nye 450 km, imens regeringen og DF undlader at sætte penge af til busser. Det er, selvom hele landet bliver ramt af besparelser på den kollektive transport, da regionerne svinger sparekniven på området. Konkret betyder det, at vi lige om lidt skal til at spare 60 millioner kroner på busser i Midtjylland, og det vil også ramme uddannelsesruterne. Det skader de små lokalsamfund og går ud over de unge, der i forvejen har langt til skole.

Vi løser ikke trængsels- og forureningsproblemerne med mere asfalt. Vi skal investere i en grøn kollektiv transport. Flere busser, letbaner og hurtigere tog.

Vi burde overveje at skifte vaskepulver. Måske endda politikere.

Læserbrev: Asfalt er ikke vejen frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce