Læserbrev: Byråd og borgere vildledes i klimadebatten


Læserbrev: Byråd og borgere vildledes i klimadebatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Daniel Pedersson, politisk konsulent for DF Århus, Skejbyvej, Risskov
Billede
Debat. 

Veganisme. Som enhver anden religion har gjort det gennem historien, sniger bevægelsen sig ind i flere og flere hjem med løfter om et bedre liv og en højere selvbevidsthed. Medlemmerne missionerer på gader og stræder og gør deres bedste for at 'oplyse' borgere såvel som beslutningstagere om, hvorfor deres vej til frelse er den rette. Seneste skud på stammen var et forslag i byrådet om en mere 'klimapolitisk fødevarestrategi', hvor kød blev gjort til den helt store klimasynder og plantekost til løsningen på kommunens CO2-udledning. Et forslag, som S heldigvis trak sig fra i 11. time og dermed fik lagt i graven.

Baggrunden for den slags forslag viser sig ofte at være den samme misinformation, som mange veganere også selv er bukket under for? For er kød den store synder, man gør det til, og vil en kødfri verden redde klimaet?

Svaret er nej. Kritikken af kød er en del af et selvforstærket hysteri fra de veganske organisationer for at kunne retfærdiggøre deres egen overbevisning over for dem, de er uenige med; de onde farlige kødspisere.

I Danmarks Statistiks opgørelse for 2017 kan man se, at landbrug, skovbrug, m.m. udgjorde 16 procent af vores drivhusgasudslip, hvilket også inkluderer planteproduktion. Til sammenligning udgør international transport 45 procent. En fuldstændig eliminering af kød vil faktisk have en marginal effekt på Danmarks udledning af drivhusgasser, hvorimod et fokus på eksport og turisme vil have en væsentlig effekt.

Selv på verdensplan er en kamp mod kød også ubetydelig for CO2-udledningen. Ser man på den nyeste graf fra OurWorldInData udgjorde landbrug og skovdrift ni procent af verdens samlede udledning. Nyere tal fra FN viser ikke nogen ændring i den andel.

Den store synder er derimod energiproduktionen, som burde være det, vi havde fokus på. En udskiftning af fossile brændsler til vedvarende energi vil betyde en halvering af verdens CO2-udledning, hvorimod afskaffelse af kød kun vil være en seks procents reduktion.

Hvorfor er det så, vi alligevel bliver ved med at diskutere kød som det vigtigste emne i klimadebatten? Det skyldes kort og godt, at de fleste ikke ved bedre. Veganerne har set debatten som en mulighed for at fremme deres ideologi i den klimabevidste befolkning, der netop ikke ved bedre. De vildledes i den offentlige debat, og fokus er derfor flyttet fra de rigtige klimasyndere.

Jeg vil derfor komme med en opfordring til byrådets partier. Tænk jer godt om, når der skal diskuteres klima næste gang. Fakta bør altid vægtes højere end følelser, og tallene viser, at kampen mod kød bunder i følelser og uvidenhed. Lad os i stedet rykke klimadebatten over på de emner, der virkelig rykker noget på CO2-balancen i stedet for at hetze flertallet for at spise en bøf i ny og næ. Det er trods alt klimaet og ikke veganerne, det handler om, ikke?

Læserbrev: Byråd og borgere vildledes i klimadebatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce