Læserbrev: Lad os forbedre luftkvaliteten i Aarhus


Læserbrev: Lad os forbedre luftkvaliteten i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Eva Borchorst Mejnertz (R), byrådsmedlem og politisk ordfører i Aarhus Byråd, og Frederik Aagaard, Aarhus, Europa-Parlamentskandidat (R)
Eva Borchorst Mejnert
Debat. 

Vi skal lytte til bekymrede borgere, når de tager sagen i egen hånd og holder øje med kvaliteten af den luft, der omgiver os. Og gribe til handling, når vi gentagne gange bliver bekendt med, at luften i Aarhus slet ikke er så ren, som vi forestiller os.

Flere bekymrede borgere har taget kontakt til byrådet i håb om, at der ville blive gjort noget ved et alt for højt niveau af skadelige partikler i luften i Aarhus midtby. Foruroligende oplysninger om forureningen er fremsendt af en borger, og de stammer fra en partikelmåler opsat i Øgaderne. Måleren har ifølge en borger over en uges tid vist, at området forureningsmæssigt flere gange om ugen ligger på højde med Istanbul og storbyer i Indien.

Den større partikelforurening i midtbyen kan blandt andet skyldes de store krydstogtskibe i havnen, og som ifølge Dansk Center for Miljø og Energi udleder rundt regnet det samme niveau af NOx som 3500 personbiler, der kører bytrafik. Derfor stillede vi i Radikale og SF forslag om at fremtidssikre havnen, og at krydstogtskibe og andre relevante skibstyper skal kunne kobles på landstrøm frem for at lade motorerne køre, mens de ligger ved kaj.

Men meget af luftforureningen kommer fra private brændeovne, og flere bekymrede borgere har rettet henvendelse herom. Ifølge Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø kommer cirka halvdelen af den lokale partikelforurening da også fra brændeovne, hvilket kan skyldes forkert fyring, luftforhold og ganske enkelt overforbrug; at tænde op i brændeovnen, selvom der egentlig ikke er brug for det.

I Aarhus er luftforurening hvert år årsag til flere end 20.000 sygedage og op til otte procent af de såkaldte tidlige dødstilfælde. Det var konklusionen i et studie fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi i 2017. Det er derfor helt essentielt, at vi nedbringer disse tal.

Vi har i Radikale derfor stillet forslag i byrådet om at skrue gevaldigt op for indsatsen mod luftforurening - bl.a. ved at øge monitoreringen af luftpartikler gennem målestationer og udarbejde en plan for, hvordan vi gennem tilsyn, oplysningsarbejde og andre kanaler kan hjælpe borgere med at nedbringe forureningen fra deres private brændeovne.

Ifølge FN's verdensmål 3 om sundhed og trivsel skal vi inden 2030 væsentligt reducere antallet af dødsfald og helbredsproblemer på grund af farlige kemikalier og forurening af luft, vand og jord. Flere andre verdensmål understøtter forslaget, og der er generelt en stor gevinst for vores miljø og vores borgere, når vi tager virksomme skridt for at forbedre luftkvaliteten. Vi håber, byrådet vil bakke op.

Læserbrev: Lad os forbedre luftkvaliteten i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce