Læserbrev: Lav en "olle-kolle-bydel" i det tidligere Aarhus Amtssygehus


Læserbrev: Lav en "olle-kolle-bydel" i det tidligere Aarhus Amtssygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Siri Stephansen, Søndergade 76 IV v, Aarhus C
Foto: Axel Schütt
Debat. 

Den tredje alder nævnes ofte som en udfordring, der koster penge, penge, penge. Men politikerne kunne gøre noget ved det én gang for alle.

Jeg er 72 og føler mig ikke gammel, det er kun min slidte krop, som signalerer min alder. Mange føler sig ikke gamle, selvom de er ældre end jeg, men vi får dog alligevel mere og mere brug for nogle faciliteter og også mindre og billigere lejligheder, efterhånden som tiden går.

Man kunne derfor etablere en "ældreby"/"olle-kolle-bydel" i det tidligere Aarhus Amtssygehus. Det ville være en engangsudgift, for på længere sigt ville Aarhus Kommune få færre udgifter til "ældre-byrden".

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, tag nu initiativ til at udnytte Aarhus Amtssygehus' grund bedst og hurtigst muligt. Ikke flere ungdomsboliger! Unge kan cykle fra byens omegn, og de vil have godt af en frisk cykeltur til deres uddannelsessteder. Ældre og gangbesværede uden mulighed for at cykle eller køre bil har brug for at bo nær ved byens faciliteter.

Her er nogle fordele ved at prioritere og samle ældre i pensionistvenlige lejligheder på Aarhus Amtssygehus' grund:

- Bygningerne rummer i forvejen faciliteter, og nogle af dem kan muligvis genanvendes med f.eks. elevatorer og lokaler til bl.a. træning, kursus og køkkenfaciliteter.

- Kældrene kan bruges til diverse klubber, værksteder, samlingsrum, byttecentral, bridgerum, træningsrum etc. (Snedkerne kan f.eks. her selv fremstille vejskilte/husnumre til området, og andre rum er måske velegnede til f.eks. sundhedscentral, så beboerne ikke skal på en lang rejse til Skejby.)

- En kælder kan bruges til hjælpemiddelcentral. Den vil ligge centralt, og tid/penge spares til transport.

- På området kan etableres små frivilligcaféer, en dansk, en italiensk, en ...? Og så ligger området tæt på Aarhus Tekniske Skole, som har kokke- og tjenerskole, så hvis eleverne mangler praktikplads, er det oplagt at fortsætte uddannelsen i "Ældrebyen".

- Et sundheds- og genoptræningscenter kan etableres på området. Beboerne skal så ikke transporteres med Flexbus til Skejby Sygehus - med deraf følgende CO2-udledning - eller økonomisk belaste Aarhus Kommune. Der kan etableres en eller flere private lægeklinikker, tandlægeklinik og i øvrigt udlejning til private indenfor sundhed/omsorg, f.eks. fysioterapi, massage - og desuden til fodpleje, frisør og lignende.

- De grønne områder imellem bygningerne og "stillevejene" skal selvfølgelig vedligeholdes. Det kunne være af frivillige og dermed uden udgifter for kommunen. Nogle beboere, der er flyttet fra hus med have, kommer ofte til at savne små haver og kunne måske lave en lille haveforening/-klub?

Området ligger perfekt for gæster. Der er flere indfaldsveje og rimeligt med parkeringsforhold. Mange ældre har ikke biler, men brug for offentlig transport. Området ligger centralt for bustransport mellem Viborgvej, Silkeborgvej og Ringgaden. Der er også mulighed for samkørselsordninger og derfor mindre brug for kommunens transport-tilskudsordninger. Ligeledes vil hjemmehjælpen nemt kunne komme rundt uden at spilde tid på at lede efter parkering.

Det er en god idé ikke at blande unge og ældre i bebyggelser. Unge kommer ofte hjem på forskellige tidspunkter af døgnet, og de holder fester, og dét orker ældre ikke. Ofte mangler de respekt for regler og ordenssans, og ældre, som ønsker at nusse om fællesarealer, vil ikke bryde sig om snavs og uorden. At spise sammen giver god sundhed og relationer til andre. Derfor vil det være til gavn for både krop og sjæl - og besparelser for sundhedsvæsenet - at lave fællesspisning for de ældre og dermed forebygge ensomhed. Det er i "den ende af livet", at ens omgangskreds falder fra, og så er nye bekendtskaber velkomne. Nogle kan hjælpe, hvis nødvendigt, og maden/serveringen kan drives af frivillige. Det vil betyde mindre kommunal madudbringning og forbedret sundhed/færre indlæggelser!

I "ældrebyen" kan alle tage vare på hinanden. Nærkontakt og venlighed, omsorg for hinanden, i stedet for at nogle sidder forsømte og ensomme med middelmådig offentlig hjælp.

Hvis Aarhus VIL, så kan det gøres lettere og bedre for ALLE. Kom nu i gang!

Læserbrev: Lav en "olle-kolle-bydel" i det tidligere Aarhus Amtssygehus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce