Læserbrev: Ny LGBT-undersøgelse skriger på konkret handling


Læserbrev: Ny LGBT-undersøgelse skriger på konkret handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Andreas Gylling Æbelø, direktør for AIDS-Fondet
Billede
Debat. 

I går, onsdag, udkom Aarhus Kommunes udvalg for mangfoldighed og ligestilling med en undersøgelse om LGBT-personers trivsel. Aarhus har et ansvar for inklusion af minoriteter alene i kraft af sin størrelse, og efter udgivelsen af LGBT-undersøgelsens resultater er tyngden af det ansvar mere tydeligt end nogensinde.

44 procent af de århusianske LGBT-personer har været udsat for hadforbrydelser eller diskrimination i deres egen by. 69 procent af de unge under 30 er ensomme. Det er overvældende tal, som skriger på handling. Og handling er ikke ensbetydende med, at man lader en Pride-parade fylde byen en enkelt dag om året, eller at man inviterer til LGBT-yoga et par gange om måneden. Det er utilstrækkeligt. Vi skal ikke hæve regnbueflaget en gang imellem. Vi skal tatovere det på kroppen.

Diskrimination er den direkte vej til lukkethed, til ensomhed og til skam. Og fra ensomhed og skam er der ikke langt til dårlige liv med ringe mental og seksuel sundhed.

Vejen til det gode liv for seksuelle minoriteter er brolagt med samtaler om sex, seksualitet og køn. Danmarks store byer har et tungt ansvar for at starte de samtaler både i uddannelsesinstitutioner, hvor undervisning kan styrke tolerance, og i byen generelt, hvor de seksuelt overførte infektioner for længe har haft for frit spil.

Sexsygdomme som klamydia, gonorré og hiv kan ikke altid reduceres til 'bare' at være sexsygdomme. Dårlig seksuel sundhed kan ofte gemme på svære psykiske udfordringer, der understreger, at infektionen ikke altid er diagnosen - den er symptomet.

AIDS-Fondet er til stede i Aarhus i form af vores Checkpoint, hvor vi tilbyder både test og rådgivning. Og vi har besluttet os for at udvide det tilbud i 2020 til både at gælde seksuelle minoriteter og alle andre unge mennesker. Det har vi valgt at gøre, så vi nemmere kan starte en samtale, når det ikke er tilstrækkeligt bare at tisse i en kop.

Denne her undersøgelse, som Aarhus Kommune skal have ros for at gennemføre, må ikke bare behandles som en omdømmeundersøgelse blandt det 'eksotiske' LGBT-mindretal i byen. Denne her undersøgelses konklusion er en forpligtelse til at gøre mere, for at ingen indbygger i Aarhus skal diskrimineres.

At 44 procent af Aarhus' LGBT-personer har oplevet diskrimination og langt over størstedelen af de unge er ensomme, er dyrt for byen - men regningen for den enkelte kan blive ubetalelig. Det er ikke tilfældigt, at LGBT-personer i Danmark er tre gange så tilbøjelige til at forsøge at begå selvmord som andre. Skam er livsfarligt. Og skam har ingen plads i Aarhus.

Læserbrev: Ny LGBT-undersøgelse skriger på konkret handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce