Læserbrev: Nybyggeri er kun til glæde for velhavere


Læserbrev: Nybyggeri er kun til glæde for velhavere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Carl Aage Jönsson, Aarhus Lejerforening, Lille Torv 4, Aarhus C
Billede
Debat. 

Vi bliver i disse år ca. 5.000 århusianere flere om året. Dem skal vi byde velkommen, og de skal have noget at bo i. Når man imidlertid ser på den igangværende byfortætning, der fjerner åndehuller og nedriver ældre, fine ejendomme, er der en hidtil ufortalt bygherrestrategi, der træder frem.

Ældre, arkitektonisk fine beboelsesejendomme rives ned til grunden, så intet af de oprindelige ejendomme står tilbage. Man skulle da ellers mene, at en del af disse ejendomme med diverse ombygninger og tilbygninger kunne genanvendes og resultere i en spændende og attraktivt renoveret ejendom. Men nej, alt skal væk. Det vil fordyre byggeprisen alt for meget, lyder det typiske svar.

Men her vil det være naivt at se bort fra, at der i lejelovgivningen ikke findes begrænsninger for, hvad der kan opkræves i husleje i lejligheder i sådanne totalt nyopførte ejendomme. Således kan de sædvanlige regler herfor - i henhold til boligreguleringslovens (BRL) paragraf 15a - fraviges i lejeaftaler om lejligheder, der er taget i brug efter 31. december 1991.

Den sædvanlige lejelovgivning er dermed sat ud af kraft. Derfor er betonbyggeriet på Aarhus Ø skudt op. Derfor lukkes alle huller i gadebilledet. Derfor må det flotte, gamle forårsbebudende pæretræ på hjørnet af Klostergade og Grønnegade lade livet.

I disse BRL paragraf 15a-lejemål er det alene aftalelovens paragraf 36, der sætter grænsen for lejeniveauet. Ifølge denne paragraf kan en aftale alene ændres eller tilsidesættes helt eller delvis, hvis det vil være urimeligt eller i strid med redelig handlemåde at gøre den gældende.

I Aarhus Lejerforening har vi hidtil aldrig fået medhold i en klage til huslejenævnet over lejens størrelse i et BRL paragraf 15a-lejemål - end ikke i sager, hvor den årlige leje pr. kvadratmeter løber helt op i 2.000 kroner. I en lejlighed på 75 kvadratmeter svarer det til en månedlig leje på 12.500 kroner. For en lejlighed på 90 kvadratmeter svarer det til en månedlig leje på 15.000 kroner. Hertil kommer forbrug i form af varme, vand og el. Så er vi oppe på omkring 17.000 kroner om måneden.

Hvem har råd til at bo i sådanne lejligheder? Ikke lavindkomstfamilier, studerende eller andre på overførselsindkomst.

Så det er og bliver byfortætning for de pengestærke, der pågår. De skal naturligvis også være her, og deres tagterrasser og altaner med luft, sol og udsigt er dem vel undt. Men skal det absolut være på bekostning af naboejendommenes lejere, som i deres stuer og på deres altaner får indsigtsgener og får frataget sol og udsigt? Og vi andre grønne oaser?

Læserbrev: Nybyggeri er kun til glæde for velhavere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce