Læserbrev: Private konsulenter højner den kommunale service


Læserbrev: Private konsulenter højner den kommunale service

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Daniel Møller Jensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv
Billede
Debat. 

Forleden kunne man læse, at Aarhus Kommunes forbrug af ekstern konsulentbistand rundede en halv milliard kroner målt over de seneste fem år. Det fik straks Socialdemokratiet og Venstre i byrådet til at sige, at pengene kan bruges bedre. Men vi må lade fordommene om private konsulenter blive i skuffen og i stedet se på værdiskabelsen.

Når man påstår, at konsulentarbejde er at smide skattekroner, der ellers kunne være brugt til velfærd, ud ad vinduet, har det ikke rod i andet end fordomme. Den kommunale sektor står over for store forandringer og udfordringer de kommende år. Der er brug for, at vi tænker nyt, hvis vi fortsat vil have den velfærd, som de fleste ønsker sig. Og her spiller rådgiverbranchen en meget vigtig rolle.

Når en rådgivningsvirksomhed udvikler en ny digital løsning, der frigiver de offentligt ansattes tid, giver det mere og ikke mindre velfærd. Når en rådgivningsvirksomhed leverer en strategi, der får flere mennesker i arbejde, giver det mere og ikke mindre velfærd.

Rådgiverbranchen er en del af løsningen i udviklingen af vores velfærdssamfund. Dygtige rådgivere er specialister på centrale områder, hvor kommunen ikke selv har kompetencer eller ressourcer til specialiseret viden. Eksterne konsulenter og rådgivere er altså den kommunens genvej til viden og inspiration. Derfor giver det heller ikke mening at tale om velfærd på den ene side og konsulent- og rådgivningsydelser på den anden side. Det er ikke hinandens modsætninger.

Det kommer også til udtryk i Dansk Erhvervs seneste analyse af kommunernes brug af private konsulenter og rådgivere. Her svarer hele 87 procent af de adspurgte kommunale forvaltningschefer, at eksterne rådgivere og konsulenter er pengene værd. Det er de, fordi konsulenterne med specialiseret viden og et "udefra-ind"-perspektiv kan stille de modige spørgsmål og være med til at finde nye og bedre måder at løse opgaverne på.

Det er ikke nyttigt at kritisere en hel branche alene på baggrund af kommunens udgifter. Det er sundt med en debat, men det er usundt at undlade at tale om branchens værdiskabelse. Der er brug for dygtige konsulenter og rådgivere, der er i stand til at hæve sig over politiske kastevinde og skiftende markedsvilkår.

Det gør ikke noget godt for velfærden, hvis man lader sig rive med af påstande om, at konsulenter og rådgivere er spild af skattekroner og stædigt fastholder, at man kan klare alting selv.

Læserbrev: Private konsulenter højner den kommunale service

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce