Læserbrev: Supermarkederne skal leve op til tobaksreglerne


Læserbrev: Supermarkederne skal leve op til tobaksreglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Jette Skive (DF), rådmand i Aarhus, formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg, og Jakob Søgaard Clausen, Aarhus, folketingskandidat for DF

Billede
Debat. 

Hver dag begynder 40 børn og unge under 18 år at ryge. Sidste år var det første år i to årtier, hvor der blev registreret en decideret stigning i antallet af rygere i Danmark. Det finder vi stærkt bekymrende.

I Aarhus har byrådet på foranledning af Dansk Folkeparti netop meldt kommunen ind i Røgfri Fremtid, der kæmper for, at vi i 2030 ser de første røgfrie generationer. Byrådet har også sat fokus på at begrænse salget af tobak til kulturelle arrangementer. Den første aftale er indgået, og fra næste år sælger Northside ikke længere cigaretter til festivalen. Det er små skridt, men det er skridt i den rigtige retning.

Der skal imidlertid gøres meget mere for at forhindre, at børn og unge under 18 år begynder at ryge. Her har landets mange dagligvarebutikker og kiosker en afgørende rolle. Flere medier og organisationer har nemlig kunnet dokumentere, hvordan der i stor stil sælges cigaretter til børn og unge under 18 år på trods af et forbud. Det er komplet uholdbart, og der er behov for politisk handling.

Folketinget har faktisk netop hævet sanktionerne, så butikkerne fremover får 10.000 kroner i bøde, første gang de tages for at sælge tobak til unge under 18 år. Det er efter vores mening langt fra nok. 10.000 kroner er ikke meget for en dagligvarebutik med en millionomsætning. Derfor mener vi, at bødestørrelsen skal fastsættes efter butikkens omsætning, så sanktionerne kan mærkes.

Med den nye aftale er der kun afsat ressourcer til én deltidsstilling til kontrol af Danmarks omkring 5.000 salgssteder af tobak. Det svarer til omkring 200 kontrolbesøg årligt, hvilket efter vores mening er komplet useriøst. Derfor mener vi, at der skal sættes langt flere ressourcer af til kontrolbesøg. Det giver ingen mening at hæve sanktionerne, hvis der ingen reel risiko er, for at butikkerne bliver straffet.

Derudover foreslår vi, at der laves et købsforbud, så det bliver ulovligt at købe cigaretter, hvis man er under 18 år. Ansvaret skal dermed ikke kun tilfalde butikkerne men også de børn og unge under 18 år, som køber tobakken på trods af et forbud. Straffen herfor bør være en bøde.

Det kan virke voldsomt. Men med 40 nye børn og unge, der begynder at ryge hver dag, skal vi også gøre noget voldsomt. Antallet af børn og unge, der begynder at ryge, skal nedbringes. Det bliver det, hvis vi sætter hårdt ind og sikrer, at børn og unge under 18 år ikke har ubesværet adgang til de cigaretter, som ikke må sælges til dem.

Læserbrev: Supermarkederne skal leve op til tobaksreglerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce