Læserbrev: Tidlig pension - til dem, der har behov for det


Læserbrev: Tidlig pension - til dem, der har behov for det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Birte M. Andersen (V), byrådsmedlem i Skanderborg, folketingskandidat, Østjyllands Storkreds
Billede
Debat. 

Socialdemokratiets pensionsforslag, at alle skal have ret til at gå tidligere på pension, løb i første omgang med dagsordenen. Her i anden omgang kan jeg notere, at forslaget med al mulig god grund er blevet gjort til genstand for hård kritik fra både højre og venstre side af folketingssalen.

Nogle siger, at der er tale om et kæmpe vælgerbedrag, hvis man stiller danskerne i udsigt, at de kan gå tidligere på pension - de Radikale afviser planen som mere designet til valgkamp end til virkelighed. Alternativet synes, det er problematisk, at man slår pensionsprojektet stort op, "uden overhovedet at kunne sige, hvordan det hænger sammen".

Alt tyder da også på, at det kun kan ende på en af to måder, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister: Enten vil den totale økonomiske uansvarlighed slå hul i statskassen og vække mindelser om 1970'erne - eller også får vi en ny "løftebrudsdiskussion", som i tiden med Thorning som statsminister.

Hvor mange der skal have retten til at gå tidligere på pension, hvilke faggrupper og hvor mange år tidligere, man skal kunne gå tidligere på pension, er ubesvarede spørgsmål i Socialdemokraternes forslag. Man har på et luftigt og uigennemskueligt grundlag fået skabt en forventning om, at det vil være muligt at sende alle eller bestemte grupper på tidligere pension - det er hverken seriøst eller ansvarligt.

Venstre siger klart: er man nedslidt, skal man ikke arbejde. En værdig alderdom er ikke et spørgsmål om tidligere pension til alle - det er et spørgsmål om at give ret til tidligere pension til dem, der har behov for det.De nyeste tal viser, at der lige nu er flere seniorer på førtidspension, end der har været i mange år. I alt er 15 procent af seniorerne på førtidspension lige nu. Det er én ud af seks mellem 60 og 64 år.

Regeringen er netop i gang med at undersøge ordningen med førtidspension for at få klarlagt, om ordningen fungerer optimalt. Med 15 procent af seniorerne på førtidspension tyder noget på, at ordningen fungerer bedre end tidligere - måske skal der justeres, så der tages endnu bedre hånd om dem, der har behov for at gå tidligere på pension; det ansvar er regeringen sig bevidst. Der skal være penge til at sikre nedslidte eller syge seniorer en værdig alderdom.

Derfor er det uansvarligt at indføre en ret til tidligere pension for alle, eller for bestemte grupper - for så vil der naturligvis være færre penge til at hjælpe dem, der er syge og/eller nedslidte og har et presserende behov for at gå på tidligere pension.

Læserbrev: Tidlig pension - til dem, der har behov for det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce