Syddanmark slukker smøgerne: Ungdomsuddannelser skal være røgfri


Syddanmark slukker smøgerne: Ungdomsuddannelser skal være røgfri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bo Libergren (V), formand, Udvalget for det nære sundhedsvæsen, Region Syddanmark og Tage Petersen,formand, udvalget for uddannelse og arbejdskra

Bo Libergren
Debat. 

Røg: Har du været i Varde for nyligt? Det er en dejlig by med en masse flinke og rare mennesker.

Prøv at forestille dig, at alle de mennesker døde inden for ét år. Befolkningen i Varde forsvandt simpelthen. Alle 13.800. Det er en forfærdelig tanke. Hvis du kunne forhindre de mennesker i at dø, ville du så gøre det? Selvfølgelig ville du det.

I Danmark dør der årligt 13.600 mennesker af rygning. Det er dødsfald, der kan forhindres.

I Region Syddanmark ønsker vi at redde så mange af de menneskeliv som muligt. I april tilsluttede vi os Røgfri Fremtid, der er et nationalt partnerskab mellem Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden.

Signalværdien i sådan et partnerskab er stor, men signalværdien gør det ikke alene. Derfor skal vi nu til at arbejde målrettet på at få flere til at kvitte smøgerne og færre til at begynde. Missionen begynder på regionens ungdomsuddannelser.

Fra Kræftens Bekæmpelse ved vi blandt andet, at jo tidligere rygedebut, des større afhængighed af tobak. Begynder du at ryge i en ung alder, vil du derfor have sværere ved at holde op igen. Du er i højere risiko for at blive storryger og du har større risiko for at udvikle en tobaksrelateret sygdom.

Hvad er det så, vi vil?

Over de næste tre år vil vi nedbringe andelen af unge rygere, så der i 2021 er under 10 procent af de 16-24-årige syddanskere, der ryger dagligt. I dag er det 16,1 procent.

Det vil vi gøre ved at sætte fokus på ungdomsuddannelserne i regionen. På nogle ungdomsuddannelser ryger 37 procent af eleverne. Det er nødvendigt, at vi alle trækker i samme retning, hvis de tal skal mindskes. Både regionen, kommunerne og ungdomsuddannelserne.

Fra regionens side skal vi hjælpe med redskaber og metoder, som ungdomsuddannelserne kan trække på i deres arbejde med at få færre rygere.

Vi skal hjælpe med opfølgning på indsatsen, løbende overvågning af udviklingen og tilpasning af den indsats, der finder sted på skolerne, så rygerkulturen på skolerne kan afvikles.

Og vi skal hjælpe med videnspersoner, events og videndeling mellem skolerne. Derudover skal vi stille informationsmateriale til rådighed.

Tobaksrygning er den enkeltfaktor, der har den største negative indflydelse på danskernes helbred. 13.600 mennesker dør hvert år af rygning. Det skal vi have ændret, og vi begynder nedefra ved at arbejde for, at færre begynder.

Syddanmark slukker smøgerne: Ungdomsuddannelser skal være røgfri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce