Vi kan gøre en forskel for udsatte børn i de første 1.000 dage


Vi kan gøre en forskel for udsatte børn i de første 1.000 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Social arv: Fredag besøgte jeg sammen med statsministeren Børnehuset Gaia. Her kunne jeg præsentere et af de allervigtigste elementer i regeringens forslag til en finanslov for 2019: 1 milliard kroner, der skal give børn fra sårbare familier en bedre start i de afgørende første 1.000 dage af deres liv.

Vi ved, at de første 1.000 dage er nøglen til at bryde den sociale arv, og derfor er det så afgørende, at vi sætter tidligt ind.

Det er opsigtsvækkende, hvor meget den tidlige opvækst - de første 1.000 dage - påvirker os. Det er her, fx sproget og de sociale færdigheder grundlægges. Forskelle i livsmuligheder opstår i de allerførste leveår, og de følger med videre i livet, hvor de bliver sværere at udligne. Det skal vi have for øje, når vi møder folk som Claire, Muhammed og Nadja fra herberget på Hillerødgade - men også, når vi møder mennesker, der ikke er ekstremt udsatte, men måske har haft en barndom i en sårbar familie, hvor der ikke har været det store overskud.

Vi skal hjælpe netop dér, hvor børnene og de sårbare familier befinder sig i barnets første 1.000 dage, så vi kan give flere børn en bedre start på livet. Derfor sætter regeringen nu med et nyt udspil ind de steder, hvor de helt små børn er - i dagtilbuddene, i familien og i sundhedsplejen. Vi skal hele vejen rundt, hvis vi skal opnå forandringer og give flere børn en bedre livsbane.

Vi ved fra forskning, at et dagtilbud af høj kvalitet kan løfte sårbare børn og give dem bedre muligheder i livet. Derfor vil vi sætte 760 millioner kroner af til flere uddannede pædagoger i de daginstitutioner, der har flest udsatte børn i 0-2-års-alderen. Det svarer til cirka 460 ekstra fuldtidsansatte pædagoger om året.

Centralt for et godt dagtilbud er et kompetent personale, og derfor sætter vi også penge af til at efteruddanne cirka 2.500 pædagoger og 1.000 dagplejere med fokus på sårbare børn i aldersgruppen 0-2-år.

Familien spiller dog den vigtigste rolle for et barns trivsel og udvikling. Derfor vil vi med 115 millioner kroner styrke vejledningen af de sårbare familier. Det kan både ske i deres eget hjem eller sammen med andre familier - og gerne allerede inden barnet ser dagens lys.

Endelig skal sundhedsplejerskerne være mere til stede. Vi afsætter derfor 45 millioner kroner til flere sundhedsplejebesøg hjemme hos de udsatte familier og til have blik for de sårbare familier i børnenes dagtilbud efter barnets første år.Jeg har mødt mange hjemløse og sårbare unge og voksne. Mennesker, hvor håbløsheden er grundtonen, og hvor vejen tilbage kan virke uendelig lang.

Vi kan gøre en forskel for udsatte børn i de første 1.000 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce