Vi skal beskytte vores børn mod farlig kemi


Vi skal beskytte vores børn mod farlig kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Camilla Fabricius (S), folketingskandidat i Østjyllands Storkreds, byrådsmedlem i Aarhus Kommune, og Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-P

Billede
Debat. 

Når vores børn leger, skal det være med legetøj og ikke deres helbred. Det sidste sker desværre. For skadelig kemi finder alt for ofte vej til legetøj.

Farlig kemi er blandt andet fundet i legetøj som fidgetspinners, plastikfodbolde, squishy'er og slim. Men også mange andre hverdagsprodukter, der på overfladen ser uskyldige ud, indeholder skadelige kemi. F.eks. bruger industrien stadig perfluorerede stoffer til imprægnering af forskellige produkter, der skal være smuds-, vand- eller fedtafvisende. Eksempelvis i flyverdragter, luffer eller regntøj.

Men børn og gravide er særligt udsatte for den skadelige kemi. Forskere fra Rigshospitalet og Aarhus Universitet har påvist, at babyer, allerede mens de er fostre, udsættes for fluorstoffer. Det kan hæmme fostrenes vækst, skade lunger og lever, give dårligere immunforsvar og påvirke nervesystemet negativt. Derudover øger fluorstoffer risikoen for brystkræft, abort, fertilitetsproblemer, astma og diabetes.

Vi giver altså vores børn en rigtig dårlig start på livet, hvis ikke vi får de her stoffer ud af vores hverdag. En start på livet, der ovenikøbet kan give dem problemer resten af livet.

Farlig kemi, der er mistænkt for at skade mennesker, skal helt ud af vores produkter - og det kan kun gå for langsomt. Det er vores børn og børnebørns ve og vel, der er på spil. Det arbejder vi socialdemokrater for i EU og i Danmark. I EU har vi eksempelvis forbudt det hormonforstyrrende stof Bisphenol A i sutteflasker til børn under tre år.

Men vi er langt fra i mål. Lovgivningen bliver nemlig ikke opdateret lige så hurtigt, som den burde, hvis vi skal beskytte vores børns og vores eget helbred.

Derfor skal vi forbyde alle sundhedsskadelige og hormonforstyrrende stoffer i EU. Men når det går for langsomt her, bliver vi nødt til at starte med nationale forbud.

Sammen går vi til valg på at beskytte de mindste fra farlig kemi i deres hverdag. De har ikke selv et valg, så det er op til os, at give dem den bedste start på livet.

Vi skal beskytte vores børn mod farlig kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce