Vild bilsamling: Fynbo ejer 16 klassiskere

Det bordeauxrøde læderindtræk er en af de detaljer, som Peter Petersen holder særligt meget af ved sin Porsche 928 S Coupe fra 1988. Foto: Carsten Bundgaard

Vild bilsamling: Fynbo ejer 16 klassiskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som dreng drømte han om at eje en Porsche 928, men tænkte, at det aldrig ville blive til noget. I dag ejer han netop den model og 15 andre klassikere. Mød 56-årige Peter Petersen fra Odense, som trods sit arbejde som brugtvognsforhandler gemmer nog

Peter Petersen
Er brugtvognsforhandler, 56 år og bor i Odense NV.Har en handelsuddannelse og blev i sin tid udlært i en herretøjsforretning i Odense.

Skiftede branche i 1982 og blev motorcykel- og bilsælger i Silkeborg. Arbejdede senere som bilsælger i København.

Blev selvstændig i 1991 og har siden drevet firmaet Peter Petersen Automobiler, som i dag holder til på Rugårdsvej i Korup.

Har samlet på gamle biler siden 2005, hvor han købte sin første Ford Mustang fra USA.

Kører til daglig i en Suzuki Grand Vitara - eller hvad han ellers har holdende.

Har en kone og fire børn, hvoraf de to ældste er flyttet hjemmefra.

Gårdspladsen foran Peter Petersen Automobiler er fyldt med brugte biler, som er dækket af et tyndt lag rimfrost, der glimter i den skarpe januarsol. Der holder biler i alverdens mærker: Citroën, Kia, Ford, Hyundai, Mazda. Listen er lang.Det er her, indehaveren af det hele, Peter Petersen, har solgt brugte biler og drevet værksted i tre årtier. Det kræver godt købmandskab at holde ud så længe.Hvad man ikke kan se på gårdspladsen denne januarmorgen er, at Peter Petersen er en købmand med en svaghed. En svaghed for biler, som han simpelthen ikke vil sælge.Siden 2005 har han nemlig samlet på klassikere og veteraner, som han ikke nænner at skille sig af med. Listen over biler i samlingen har på godt 10 år vokset sig så stor, at selv magasinets udsendte motorjournalist har svært ved at følge med, da Peter Petersen begynder at remse dem op fra en ende af: En Porsche 928, en Chevrolet Camaro, en Cadillac, en Ford Lincoln, en Porsche 911, en Buick Wildcat. Også her er listen lang (se hele samlingen i faktaboksen).Den erfarne brugtvognsforhandler vil gerne vise sine biler frem og fortælle om dem. Men han vil ikke have det frem, hvor han har dem opbevaret. At han kalder sit sted for Alladins Hule må dog gerne komme med, siger han med et grin, da han åbner døren ind til sin imponerende samling og viser rundt.

Hvordan kom du i gang med at samle på klassiske biler?- Jeg har altid interesseret mig for biler, men det var først i 2005, at jeg gjorde noget ved det. En dag ringede min genbo og sagde: "Kom og se, hvad jeg har købt". Det viste sig at være en Ford Mustang fra 1966. Den var fed. Så meget kunne jeg da se. Og da vi havde kørt en tur i den ... der var jeg solgt. Jeg havde en kontakt i USA, som fandt to Ford Mustang Cabriolet fra 1970 og en fra 1973 til mig. Jeg kunne ikke vælge, hvilken en det skulle være, så jeg tog dem begge. Men da det gik op for mig, at en 40 fods container stort set kostede det samme som en på 20, fik jeg ham til at finde to ekstra biler, så jeg fik fire hjem. Jeg solgte to af dem og beholdt de to andre, som jeg så solgte videre mange år senere. De kører stadig i Odense. Den øvelse har jeg gentaget mange gange. Det var sådan, jeg begyndte at samle.

Hvor stammer drømmen om at samle på biler fra?- Jeg tror, jeg er født med den. Min far var kørelærer og lejede biler ud. Jeg var altid med ham på værksted, og når han skulle have nye biler. Som knægt drømte jeg om at have en garage, hvor der stod syv biler eller flere, så jeg kunne vælge mellem en ny bil hver dag. Dengang tænkte jeg: "Det kommer aldrig til at ske." Det er ikke sådan, at jeg har arbejdet målrettet efter det, men som årene er gået, har jeg fået mulighed for det.

Hvilke biler interesserer du dig særligt for?- Biler med sjæl. I starten kiggede jeg kun efter amerikanerbiler med V8-motorer og kig til åben himmel. Alle sammen fra en tid, hvor man tænkte biler på en anden måde. Biler med overskud. Men jeg har også Golf, Boble og Porsche i samlingen. Da jeg som 26-årig arbejdede som bilsælger i Silkeborg fik jeg muligheden for at købe en Porsche 911. Jeg skilte mig af med alt, hvad jeg ejede, for at få råd til den. Det er den fedeste bil. Fornøjelsen og glæden ved at køre den er ubeskrivelig. Senere, da jeg flyttede til København for at sælge biler, skilte jeg mig af med den. Jeg turde simpelthen ikke have den holdende på gaden i storbyen. Jeg vil ikke sige, at jeg fortrød det, men jeg savnede den godt nok.

Du har 16 biler i samlingen lige nu. Hvorfor ikke bare nøjes med en eller to?- Jeg kan godt forstå, hvis man tænker sådan. Men hvis man har muligheden, kan man lige så godt gøre det. Jeg synes, det er sjovere at have sin penge til at stå i noget, som jeg selv og andre kan have fornøjelse af, i stedet for at have et stykke papir på nogle aktier, man har købt. Man kan altid diskutere, hvor meget en bil så er værd. Det finder man først ud af i det øjeblik, den skal sælges. Men hvis man sætter sine penge i klassikere og veteraner, bliver værdien i hvert fald aldrig nul kroner. Når det er sagt, vil jeg også sige, at man skal købe biler, fordi man har hjertet med og ikke i håbet om at det kaste en prisstigning af sig.

Hvad betyder dine biler for dig?- De giver mig glæde. Nogle finder glæde i et maleri, en skulptur eller en hest. Det er glæden ved at have noget, som på en eller anden måde kan bruges. Jeg bruger også min biler til at stresse af. Hvis jeg har haft en dårlig dag på arbejdet, starter jeg en af mine amerikanerbiler og kører en tur. Jeg kan love dig for, at mit humør hurtigt ændrer sig til det bedre. Folk, der kører i amerikanerbiler, er altid glade. Man kan spare penge på både psykolog og lykkepiller, hvis man har sådan en. Om vinteren kan jeg selvfølgelig ikke køre i dem, men så sætter jeg mig over i dem og siger "wroooooum wroooooum" og ager kalechen. Det er forventningens glæde til det bliver forår og jeg kan komme ud i dem igen.

Hvilken bil fra samlingen er din favorit?- Det kan jeg ikke svare på...

Okay, hvilke tre biler vil du så fremhæve?- Min Porsche 928 fra 1982, min Chevrolet Camaro fra 1967 og min Cadillac Convertible fra 1962.- Porschen, fordi jeg så den for første gang i 1988, da jeg kom gående ned ad Vesterbrogade i København med min kæreste i hånden og tænkte: "Hold kæft en fed bil, sådan en får jeg sikkert aldrig råd til". For tre år siden fandt jeg så en model på nettet. Jeg kaldte på fruen, som sagde god for den. Den trækker som et ondt år, ligger godt på vejen og har noget maskulint over sig.- Camaroen er med, fordi det er en 60'er-bil med en fed lyd og aura omkring sig. Jeg købte den i 2007 af en musikproducer fra Los Angeles, som havde brugt mange penge på den. Den står flot. - Cadillacen er en flyder. Den har også en aura omkring sig. Den er næsten majestætisk. Selv om den vejer 2200 kilo, kan den flytte sig. Det er ligesom at køre på en sky.

Nu er du jo brugtvognsforhandler, så alle bilerne i samlingen er vel til salg, hvis den rigtige pris dukker op...- Ja, det har jeg i hvert fald sagt til min kone, at de er. For nylig var der en, som var interesseret i min Chevrolet Camaro. Så jeg satte prisen så højt, at jeg vidste, han ikke ville købe den. Selvfølgelig har jeg nogle biler, som jeg vil sælge, men jeg har svært ved at skille mig af med dem. Jeg skal både have den rigtige pris og kunne mærke, at køberen er oprigtigt interesseret i bilen og vil passe på den.

Hvad siger venner, bekendte og familien til samlingen? Synes de, du er skør?- Vi er for længst ovre det stadie, hvor de synes, jeg er skør. Nu er bilerne en del af mig. Men jeg kan huske, at min bankmand syntes, det var fjollet med alle de biler. Han mente i stedet, at jeg skulle investere pengene i aktier. Det var, lige indtil han lånte en Ford Mustang til sin søns konfirmation. Så kunne han godt se meningen med galskaben. Det er altså sjovere at have pengene stående i noget, som giver glæde.

Hvilken bil drømmer du om at få til samlingen?- Den har jeg. Det er en Porsche 911 fra 1984. Altså samme model som den, jeg havde da jeg var 26 år. Den står bare og venter på mig. Jeg venter med at betale afgift af den, til den bliver 35 år. Så jeg regner med at få plader på den, inden jeg bliver 60 år.

Her er alle hans biler
Som brugtvognsforhandler har Peter Petersen haft fingrene i et hav af veteraner, siden han for alvor begyndte at samle på dem i 2005. Nogle er blevet solgt igen, andre har han stadig. Her er den komplette liste over alle de klassiske biler og veteraner, han ejer i dag (det er kun de otte første på listen, der er indregistrerede):Porsche 928 S Coupe fra 1988

Buick Wildcat Cabriolet fra 1967

Volkswagen 113 De Luxe fra 1965

Camaro Cabriolet fra 1967

Cadillac Convertible fra 1962

VW Golf 1,6 Cabriolet fra 1984

Ford Mustang Cabriolet fra 1970

Opel Ascona 1,6 S fra 1972

Pontiac GTO Cabriolet fra 1967

Porsche 911 Cabriolet fra 1984

Ford Lincoln med hardtop fra 1969

Pontiac Le Mans fra 1967

Porsche 911 Targa fra 1974

Alfa Romeo Spyder fra 1974

Mercry Cougar Cabriolet fra 1973

Pontiac Firebird Cabriolet fra 1967
Peter Petersen er ikke meget for at udpege sin yndligsbil i samlingen. Men hvis man presser ham, vil han gerne fremhæve tre af dem. En af dem er hans sølvfarvede Porsche 928, som han købte af en mand fra München. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen er ikke meget for at udpege sin yndligsbil i samlingen. Men hvis man presser ham, vil han gerne fremhæve tre af dem. En af dem er hans sølvfarvede Porsche 928, som han købte af en mand fra München. Foto: Carsten Bundgaard
- Den giver mig køreglæde. Simpelthen. Den ligger fantastiskpå vejen og er overlegen med sine 340 heste. Og så har den en aura omkring sig, der siger:
- Den giver mig køreglæde. Simpelthen. Den ligger fantastiskpå vejen og er overlegen med sine 340 heste. Og så har den en aura omkring sig, der siger: "Her kommer jeg". Sådan siger Peter Petersen om sin Porsche 928 S Coupe, der er en af hans favoritter i samlingen. Foto: Carsten Bundgaard
En ægte vildkat. Sådan en har Peter Petersen også i sin samling. Mere præcis en Buick Wildcat Cabriolet fra 1967. Foto: Carsten Bundgaard
En ægte vildkat. Sådan en har Peter Petersen også i sin samling. Mere præcis en Buick Wildcat Cabriolet fra 1967. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen har altid haft et blødt punkt for store amerikanerbiler. Især dem, som blev lavet i en tid, hvor man tænkte biler på en anden måde. Biler med overskud, som fynboen selv siger det. Her er det hans Buick Wildcat Cabriolet. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen har altid haft et blødt punkt for store amerikanerbiler. Især dem, som blev lavet i en tid, hvor man tænkte biler på en anden måde. Biler med overskud, som fynboen selv siger det. Her er det hans Buick Wildcat Cabriolet. Foto: Carsten Bundgaard
En ægte vildkat. Sådan en har Peter Petersen også i sin samling. Mere præcis en Buick Wildcat Cabriolet fra 1967. Foto: Carsten Bundgaard
En ægte vildkat. Sådan en har Peter Petersen også i sin samling. Mere præcis en Buick Wildcat Cabriolet fra 1967. Foto: Carsten Bundgaard
En sort Cadillac Convertible med rødt indtræk fra 1962. Det er en af de fineste biler, Peter Petersen har i samlingen. Foto: Carsten Bundgaard
En sort Cadillac Convertible med rødt indtræk fra 1962. Det er en af de fineste biler, Peter Petersen har i samlingen. Foto: Carsten Bundgaard
Lygter fra en anden tid. Her på Peter Petersens sorte Cadillac Convertible. Foto: Carsten Bundgaard
Lygter fra en anden tid. Her på Peter Petersens sorte Cadillac Convertible. Foto: Carsten Bundgaard
De fleste af Peter Petersens biler er i god stand - også indvendigt. Her er det et kig ind i en Cadillac Convertible fra 1962. Foto: Carsten Bundgaard
De fleste af Peter Petersens biler er i god stand - også indvendigt. Her er det et kig ind i en Cadillac Convertible fra 1962. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen elsker biler med sjæl. Her sidder han i sin Cadillac Convertible fra 1962. - Det er en flyder med aura. Den er næsten majestætisk. Selv om den vejer 2200 kilo, kan den sagtens flytte sig. Det er ligesom at køre på en sky, siger han. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen elsker biler med sjæl. Her sidder han i sin Cadillac Convertible fra 1962. - Det er en flyder med aura. Den er næsten majestætisk. Selv om den vejer 2200 kilo, kan den sagtens flytte sig. Det er ligesom at køre på en sky, siger han. Foto: Carsten Bundgaard

    Et kig ind i en anden verden. Her er det en Buick Wildcat. Cremefarvet udenpå. Rød indeni. Foto: Carsten Bundgaard
Et kig ind i en anden verden. Her er det en Buick Wildcat. Cremefarvet udenpå. Rød indeni. Foto: Carsten Bundgaard

    Linjeskift. Bilernes udseende har ændret sig markant i løbet af de seneste 50 år. Det ses tydeligt, når man sammenligner Peter Petersens sorte Cadillac med de nye biler, der kører rundt på vejene i dag. Foto: Carsten Bundgaard
Linjeskift. Bilernes udseende har ændret sig markant i løbet af de seneste 50 år. Det ses tydeligt, når man sammenligner Peter Petersens sorte Cadillac med de nye biler, der kører rundt på vejene i dag. Foto: Carsten Bundgaard

    Peter Petersen ejer 16 klassiske biler og veteraner. Hans Chevrolet Camaro fra 1967 er en af favoritterne - her set indefra. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen ejer 16 klassiske biler og veteraner. Hans Chevrolet Camaro fra 1967 er en af favoritterne - her set indefra. Foto: Carsten Bundgaard

    Som dreng drømte Peter Petersen om at have en garage, der var fyldt med minimum syv biler, så han kunne vælge en ny alle ugens dage. I dag har han en imponerende samling på 16 klassiskere og veteraner. Foto: Carsten Bundgaard
Som dreng drømte Peter Petersen om at have en garage, der var fyldt med minimum syv biler, så han kunne vælge en ny alle ugens dage. I dag har han en imponerende samling på 16 klassiskere og veteraner. Foto: Carsten Bundgaard

    - Det er en lækker bil med en fed lyd, siger Peter Petersen om sin Chevrolet Camaro fra 1967, som han købte af en musikproducer fra Los Angeles i 2007. Foto: Carsten Bundgaard
- Det er en lækker bil med en fed lyd, siger Peter Petersen om sin Chevrolet Camaro fra 1967, som han købte af en musikproducer fra Los Angeles i 2007. Foto: Carsten Bundgaard

    Peter Petersen elsker lyden af sin Chevrolet Camaro. Kabinen fejler bestemt heller ikke noget. Foto: Carsten Bundgaard
Peter Petersen elsker lyden af sin Chevrolet Camaro. Kabinen fejler bestemt heller ikke noget. Foto: Carsten Bundgaard

Vild bilsamling: Fynbo ejer 16 klassiskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce