Danmarks ældste er død: Ellen Adelaide Brandenborg blev 111 år

Ellen Adelaide Brandenborg døde efter et langt og godt liv. Foto: Flemming Krogh

Danmarks ældste er død: Ellen Adelaide Brandenborg blev 111 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks ældste, 111-årige Ellen Adelaide Brandenborg, er død på Lokalcenter Søholm.

Ellen Brandenborg blev kaldt Adelaide som barn, opkaldt efter sin franske farmor.

Født som nummer fire i en søskendeflok på ti i Skørping. Hendes far var urmager i femte generation, og familien flyttede til København, da faren fik job som værkfører hos en stor urmager og kongelig hofleverandør.

- Min far sagde, at vi piger skulle lære husholdning, så vi kunne blive gift, så jeg fik ingen uddannelse. Men min mor, der blev 98 år, lærte mig at lave god mad med masser af grøntsager, fortalte hun for nogle år siden Århus Stiftstidende.

Som 23-årig i 1929 rejste Ellen Adelaide til Montreal i Canada for at arbejde i huset. Her mødte hun Carl Brandenborg på et ungdomshjem ved Den Danske Kirke. Han var maskinmester og sejlede. De blev gift og fik fire børn.

Familien flyttede til Danmark i 1936, da den ældste søn skulle i skole. Carl Brandenborg fik job som maskinarbejder på FDBs fabrikker i Viby.

Familien endte med at købe et hus i 1940 på Voldbækvej 11 i Brabrand, og da hendes mand døde i 1982 flyttede Ellen Brandenborg i lejlighed i Kløverparken, hvor hun klarede sig selv med lidt hjemmehjælp, til hun for et par år siden flyttede til Lokalcenter Søholm, hvor hun var meget glad for at bo. Hendes egen opskrift på et godt og langt liv var sund mad og masser af grøntsager og frugt.

- Og så har jeg været glad og haft gode venner og en god familie. Forsøgt ikke at være gal og skælde ud og har aldrig været syg andet end med forkølelser, sagde hun engang.

En enkelt hospitalsindlæggelse blev det dog til i det lange liv: Ellen Brandenborg fik i 1980 en ny hofte.

Hun var selv en god kok, og hun var yderst tilfreds med den mad, der blev serveret på Søholm, selvom det efterhånden kneb med både at tygge og smage.

Synet og hørelsen svigtede efterhånden også, men hun bevarede sit smittende humør, fantastiske hukommelse og fortælleglæde. Og der var nok at fortælle om for en kvinde, der var født under kong Christian IX samme år, som Ellehammer første gang fløj i Norden og længe før første verdenskrig.

Så sent som i april deltog hun i et guldbryllup i familien. Her rejste hun sig fra sin kørestol og holdt en flot tale for guldbrudeparret.

Ved Aarhus Kommunes frokost for borgere på 100 år og derudover deltog hun ved sidste års festuge for tredje gang - på hæderspladsen som den ældste.

Hun var det naturlige samlingspunkt i sin familie og et ikon især for de yngre generationer. Oldebørnene var hun lidt utilfreds med. Efter hendes mening burde de for længst have gjort hende til tipoldemor. Ellen Brandenborg mistede for nogle år siden en datter. Hun efterlader sig en søn og to døtre samt syv børnebørn og ni oldebørn.

IL

Danmarks ældste er død: Ellen Adelaide Brandenborg blev 111 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce