Dødsfald: Bent Harry Jensen


Dødsfald: Bent Harry Jensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere modstandsmand, tømrer og pedel på Skt. Knuds Skole Bent Harry Jensen, plejehjemmet Bøgeskovhus, tidligere Fredensvang, er død, 97 år.

Harry Jensen blev født på Frederiksbjerg som nummer tre i en søskendeflok på otte. Han voksede op i Gerlachsgade og gik på Læssøesgades Skole, hvor han traf Elin, som han senere blev gift med.

Kort tid efter den tyske besættelse af Danmark var han færdigudlært som tømrer og blev derpå tvangsudskrevet til Kiel, hvor havnen skulle udbygges. Som hjemvendt blev han ansat som reservebetjent i Roskilde-området, hvor han var med til at bevogte jernbanesporene, men efter et halvårstid sagde han op og vendte tilbage til Aarhus. Han følte, han gik tyskernes ærinde ved at bevogte jernbanen.

Han var en jordbunden, tålmodig og atletisk ung mand, der bl.a. dyrkede svømning i Aarhus 1900, og ad den vej fik han kontakt til modstandsbevægelsen. Harry Jensen blev medlem af en gruppe, der kaldte sig Bane Syd, og deltog i en række sabotageaktioner mod jernbanen. Han skjulte våben hos familiemedlemmer på landet og i skunken på sit loftværelse. Han blev senere bevilget en livsvarig hædersgave for sin indsats.

Efter krigen blev Harry Jensen ansat ved sprængningskommandoen. Han deltog i demontering af miner i det meste af Jylland og var i en længere periode stationeret i Nymindegab. Det var en stor skuffelse for ham, da han for få år siden så filmen "Under sandet" om samme emne. Filmen gengav et billede af tiden, som Harry Jensen på ingen måde kunne genkende.

Efter tiden hos sprængningskommandoen arbejdede Harry Jensen på Centralværkstedet, indtil han måtte gå på førtidspension som knap 60-årig p.g.a. en arbejdsskade. Senere fik han en deltidsstilling som pedel på Skt. Knuds Skole, som han bestred i nogle år.

I 1949 giftede Harry Jensen sig med Elin, der var uddannet syerske. Som ung kvinde blev hun ansat i Magasin, hvor hun tilrettede tøj for stormagasinets kundekreds. Parret fik sønnerne Carsten og Jørn og bosatte sig i 1954 i Fredensvang, hvor Harry Jensen selv havde bygget deres hus, og hvor de skabte et trygt hjem for de to sønner og senere for de fire børnebørn, der nød godt af parrets legende og kreative indstilling til livet. Da begge sønner var kommet i skole i begyndelsen af 1960'erne, vendte Elin Jensen tilbage til sin job som syerske i Magasin, hvorfra hun gik på efterløn som cirka 60-årig.

Harry og Elin Jensen var særdeles praktiske og kreative mennesker, som klarede alting selv. Hun med systue og han med værksted i kælderen, hvor der også var plads til bordtennis og billard.

Ud over sin interesse for svømning var Harry Jensen konkurrenceroer i Aarhus Roklub i Brabrand, og i 1949 blev han udtaget som en af de 51 høje, blonde danskere, der under stor mediedækning roede vikingeskibet Hugin til London som et led i et fremstød for Dansk Turisme. Roere blev modtaget som helte, og færden blev en skelsættende oplevelse for Harry Jensen, som han gerne fortalte om.

Ved etableringen af Besættelsesmuseet i Aarhus var Harry Jensen leveringsdygtig i en række genstande fra krigsårene, og han fungerede selv som kustode på museet i et par år. Årene i modstandsbevægelsen havde dog også mærket hans helbred. Harry Jensen led af flashbacks, søvn- og koncentrationsbesvær samt stærkt nedsat hørelse, og i 1993 fik han diagnosen posttraumatisk stress-syndrom.

Elin og Harry Jensen nåede at være gift i næsten 70 år, og det var en stor glæde for især Elin Jensen, da de modtog en hilsen fra dronningen til deres krondiamantbryllup. Efter 58 år i huset i Fredensvang flyttede parret i efteråret 2012 til en lejlighed i Augustenborggade. I oktober 2017 flyttede de begge på plejehjemmet Bøgeskovhus i Viby. Elin Jensen døde den følgende måned som 94-årig.

Harry Jensen kom sig aldrig over tabet af sin hustru og sov stille ind som følge af den lungehindekræft, som han havde pådraget sig under arbejdet med asbest på Centralværkstedet. Han efterlader sig to sønner samt fire børnebørn.

kit

Dødsfald: Bent Harry Jensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce