Dødsfald: Marichen Nielsen


Dødsfald: Marichen Nielsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marichen Nielsen, Åbyhøj er død. Hun blev 93 år.

Marichen Nielsen havde en lang karriere i Socialdemokratiet, hun blev valgt til Folketinget i 1971 for Hammelkredsen. I 1972 udpegede Folketinget hende til EuropaParlamentet, og hun var den første danske kvinde, der blev medlem af parlamentet.

Før det første direkte valg til parlamentet i 1979 var hun én af kun tre danske kvinder, som opnåede valg til parlamentet. Da hun ikke blev genvalgt til Folketinget i 1973, røg hun også ud af Europa-Parlamentet. 1974-1986 repræsenterede hun Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i EFs Økonomiske og Sociale Udvalg.

Marichen Nielsen voksede op i Aabenraa, hvor hun blev uddannet bankassistent. Hendes mor, Erna Flade, var byrådsmedlem for Socialdemokratiet, og Marichen Nielsen blev med egne ord 'født ind i partiarbejdet'. Fra 1943 til 1947 var hun forbundsinstruktør i DUI.

I 1947 blev hun gift med redaktør Kristian Nielsen og var hjemmegående, mens parrets tre børn var små.

Da hendes mand blev ansat på Demokraten, flyttede familien i 1951 fra Roskilde til Aarhus og videre til Åbyhøj i 1958. Marichen Nielsen blev leder af studiekredse og aftenskole i de socialdemokratiske kvindeudvalg i Aarhus. Hun var også medlem af partiforeningens bestyrelse i Åbyhøj.

I 1962-1967 var hun rejsesekretær for de socialdemokratiske kvindeudvalg, hendes hovedopgave var at mobilisere de hjemmegående husmødre. Hun tog udgangspunkt i sit eget liv og mødte kvinderne der, hvor de var, og gjorde dem klart, hvor mange ressourcer de havde i kraft af deres omsorgsarbejde i hjemmene. I de fem år, hun bestred jobbet, lykkedes det hende med sin saglige og energiske agitation at give mange kvinder styrke til at gå ind i politik.

Samtidig slog hun til lyd for en demokratisering af arbejdet i hjemmet, så kvinderne fik tid til at deltage i politik. Derefter blev hun konsulent på Arbejdsanvisningen. Fra 1976 til 1986 var hun omsorgskonsulent i Aarhus Kommune.

Marichen Nielsen gik på efterløn i 1986 og blev senere medlem af bestyrelsen for Århus Pensionistsamråd. Hun mistede sin mand i 2000 og efterlader sig sine tre børn, Niels, Lisbeth og Kristian, og deres familier.

8blik

Dødsfald: Marichen Nielsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce