Tidligere biskop i Aarhus, Herluf Eriksen, er død


Tidligere biskop i Aarhus, Herluf Eriksen, er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biskop emeritus i Aarhus Stift Herluf Eriksen, Højbjerg, er død, 92 år.

Herluf Eriksen var fra 1979 til 1994 biskop i Aarhus Stift. Han blev valgt til embedet med langt over halvdelen af de godt 2500 stemmer fra præster og menighedsrådsmedlemmer på trods af, at han var den blandt de fem kandidater, der havde mindst erfaring som præst.

Herluf Eriksen havde naturlige lederevner og var med sin pædagogiske baggrund dygtig til at løse konflikter i tide. Han skabte et godt arbejdsklima blandt præsterne i stiftet og blev udadtil kendt som en flittig og rummelig men også principfast biskop.

»Der skal være plads til de tvivlende, de fromme, de stilfærdige og de fandenivoldske,« sagde han om kirken, men trak selv en grænse ved reinkarnation.

Det skabte således stor debat, da han i 1989 nægtede at give en nyansat præst kollats (et brev, hvori biskoppen overdrager et folkekirkeligt præsteembede, red.), da denne havde erklæret at tro på genfødsel.

I sin tid som biskop var Herluf Eriksen med til at starte præsternes efteruddannelse, og han tog i 1980 initiativ til den forberedende konfirmandundervisning på 3. og 4. klassetrin, der i dag er en udbredt praksis i hele landet.

Fra Vestjylland

Herluf Eriksen stammede fra Vestjylland, hvor han voksede op i et grundtvigiansk hjem i Flynder nær Lemvig som nummer syv af 11 søskende.

Hans far var sognerådsformand, og selv om barndommen var præget af nøjsomhed og mange forpligtelser på slægtsgården, fik Herluf Eriksen mulighed for at komme på gymnasieskole.

Han blev cand.theol. i 1949 og derpå cand.mag. i kristendomskundskab og historie, mens han var lærer ved Blågård Seminarium i København og hjælpepræst ved Jesuskirken i Valby.

Seminarierektor

I 1955 flyttede Herluf Eriksen tilbage til Jylland for at blive sognepræst i Alslev-Hostrup mellem Varde og Esbjerg.

Efter syv år som præst vendte han imidlertid tilbage til lærergerningen i 1962. Han blev lektor ved Esbjerg Seminarium og senere afdelingsleder ved Danmarks Lærerhøjskole, inden han i 1972 blev rektor for Th. Langs Seminarium i Silkeborg, og i øvrigt også medlem af menighedsrådet i Balle Kirkeby ved Silkeborg.

Herluf Eriksen blev i de år også en forgrundsfigur inden for religionspædagogisk virksomhed, han bidrog til en betænkning om kristendomsundervisningen i folkeskolen i 1971, var med i en række folkekirkelige udvalg, og var desuden en flittig foredragsholder, allerede inden han blev biskop. Et virke han fortsatte, efter han fyldte 70 år i 1994 og dermed gik af og blev efterfulgt af Kjeld Holm.

Islam og kristendom

I 1950 giftede Herluf Eriksen sig med Marie Elisabeth Skalhede.

Parret fik en søn og en datter og har boet i Højbjerg, siden de forlod bispeboligen for 22 år siden. Her har Herluf Eriksen jævnligt inviteret til diskussionsaftner om tro og kirke, og fra sit evangelisk-lutherske ståsted har han indimellem også opfordret folkekirken til at stå fast og turde sige nej.

Således meldte Herluf Eriksen sig i 2006 ind i Islamkritisk Netværk, fordi han ifølge Kristeligt Dagblad savnede »en tydeligere skelnen i samfundet mellem islam og kristendom«. Misforstået tolerance og frisind er den største trussel mod Danmark, men at lytte og samtale betyder ikke at overgive sig og sine meninger, citerede dagbladet den tidligere biskop for at mene.

Skoven og bøgerne

Privat var Herluf Eriksen et varmt familiemenneske, der fulgte sine børn og siden sine seks børnebørn tæt, og han nåede netop at opleve dåben af sit første oldebarn.

Herluf Eriksen cyklede eller gik en tur hver dag - gerne i de nærliggende Marselisborg Skove, som han holdt meget af - men tilbragte derudover mange timer i bøgernes selskab. Han læste både romaner, biografier og historiske værker og fulgte desuden med i sine daglige aviser.

Herluf Eriksen var formand for det grundtvigianske møde- og kursussted Liselund ved Slagelse i en årrække og indtil for cirka 10 år siden og udgav i 2008 bogen »Et grundtvigsk kirkeligt kulturcentrum. Liselund gennem 100 år«.

Herluf Eriksen døde efter kort tids sygdom og efterlader sin ægtefælle samt deres to børn, seks børnebørn og et oldebarn.

kit

Tidligere biskop i Aarhus, Herluf Eriksen, er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce