Verdensberømt balletdanser død

Paul Taylor som ung danser. Arkivfoto: Ritzau ?Scanpix

Verdensberømt balletdanser død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Balletdanser og koreograf Paul Taylor, New York, er død, 88 år.

Gennem seks årtier fik han indflydelse på dans og balletkompagnier verden over. Han skabte sit eget balletkompagni, Paul Taylor Dance Company, som også har gæstet Danmark, senest i 2002, da hans dansere optrådte i Aalborg. Tidligere, i 1968 og 1986, var det København, der lagde scenegulv til hans forestillinger. Og han fik også påvirket de hjemlige balletdansere.

"Da Den Kongelige Ballet - også i 1968 - fik hans ballet "Aureole" på programmet, var det første gang, at balletten dansede på bare fødder", fortæller Berlingskes balletanmelder, Vibeke Wern.

Paul Taylor indledte sin karriere som en markant, ung danser i 1950'erne. Ofte i eksperimenterende forestillinger, der ifølge The New York Times udfordrede den traditionelle opfattelse af dans. Taylor dansede bl.a. for berømte koreografer som Martha Graham og George Balanchine. Sideløbende begyndte Taylor allerede da at skabe sine egne forestillinger. Et par af dem i samarbejde med den ligeledes eksperimerende komponist, John Cage.

Med to markante opsætninger i 1960'erne, "Aureole" med musik af Händel og "Orbs" med musik af Beethoven, brød Paul Taylor for alvor igennem såvel i USA som internationalt. Hans balletkompagni lokkede de store dansere til, blandt andet optrådte Rudolf Nureyev flere gange som gæstedanser.

At Taylor stoppede som aktiv danser i 1974, gjorde ikke berømmelsen mindre. Et stadigt voksende publikum fandt vej til hans forestillinger, ikke mindst til den årlige "Taylor Season" i New York. Flere af hans opsætninger blev klassikere og opføres til stadighed i verdens balletkompagnier.

Det var som ung, mens han læste på Syracuse University, at han fattede interesse for dans, og ved American Dance Festival i 1952 fik Martha Graham øje på det nye talent. Grahams moderne teknik fik stærk indflydelse på Paul Taylors opfattelse af dans og inspirerede ham som koreograf. Musikalsk spændte han vidt fra 1700-tallets barok til de allernyeste kompositioner.

Verdensberømt balletdanser død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce