57-årig akademiker kører traktor på planteskolen: Svært at få job i den alder

Jan Friis i arbejde med planterne på Aarhus Kommunes kombinerede gartneri og planteskole i Egå. Foto: Axel Schütt

57-årig akademiker kører traktor på planteskolen: Svært at få job i den alder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jan Friis har en høj uddannelse og forstår ikke, det er så svært at få job på et passende niveau. Det problem er han ikke alene om.

AARHUS: For Jan Friis er livet ikke, som han kunne ønske det. Han vil gerne have et job, der svarer til det niveau, hans uddannelse er på. Men det er svært. Meget svært. Han har kæmpet længe for sagen, men indtil videre forgæves. Så nu kører den 57-årige cand-merc. med speciale i ledelse, strategi og økonomi traktor på et kombineret gartneri og planteskole hos Aarhus Kommune.

Han har haft gode job, men skæbnen var, at han i november 2014 blev ramt af en blodprop - så alvorlig var den, at han egentlig var død, men blev genoplivet på sygehuset. I dag har han pacemaker og fungerer godt.

Og nu er hans ønske at komme tilbage dertil, hvor han kom fra på arbejdsmarkedet: at arbejde med økonomi eller ledelse.

- Jeg kan godt lide at have ansvar og være på, at lugte savsmuldet i manegen, siger Jan Friis, der selv synes, han kan så meget, for eksempel også at håndtere store mængder data og udregninger.

- Mit liv på jobbet er ikke slut, jeg vil ikke på førtidspension, og jeg har ambitioner og sult på livet, siger han, der har et stort ordforråd og god humor.

Mit liv på jobbet er ikke slut, og jeg vil ikke på førtidspension.
Jan Friis
Traktoren kører Jan Friis rutineret. Foto: Axel Schütt
Traktoren kører Jan Friis rutineret. Foto: Axel Schütt

Svær vej tilbage

Jan Friis er løbet ind i samme blindgyde som andre højt uddannede: Når de er kommet ud af jobmarkedet, har de svært ved at komme tilbage. Kun få er interesserede i at ansætte dem. Det er en problematik, foreningen Senior Erhverv før har beskrevet. Alt for mange oplever den.

- Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke er brug for mine kompetencer, når der ifølge regeringen er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Hvis jeg søger under mit niveau, er jeg overkvalificeret, og nogle tror derfor jeg vil løbe fra jobbet efter tre-seks måneder. Når jeg søger på eller over mit niveau, kommer jeg sjældent i puljen til jobinterview. Jeg forstår det ikke. Jeg er da ikke god til alt, men det er ingen vel, og jeg skjuler ikke de områder, hvor andre er bedre end mig, siger han.

I det kommunale støttejob på AMC Nord Gartneri og Planteskole på Skæring Parkvej i Egå er han glad for at være. Han synes bare, han kan gøre bedre nytte på et højere niveau. Det kommunale job gik han ind i, da dagpengene stoppede.

Før har han arbejdet for store virksomheder som Terma, APV, Bang & Olufsen og LM Windpower og mindre som Samson Pumps og Silkeborg Spåntagning, både operationelt og mere strategisk. Det er gået fra bogføring over økonomi- og regnskabschef til ledelsesopgaver.

Han skulle have været konsulent og underviser på Handelshøjskolen under Aarhus Universitet, og det så han frem til, men så kom blodproppen. Hans pacemaker reddede ham, da han fik den anden blodprop, men midt i 2016 kom han for alvor i gang igen.

Cand.merc.en er blevet gartner. Jan Friis i arbejde i Egå.  Foto: Axel Schütt
Cand.merc.en er blevet gartner. Jan Friis i arbejde i Egå. Foto: Axel Schütt

En del samtaler

- Jeg har været til en del jobsamtaler, men aldrig fået et gennembrud, selv om jeg i 2017 blev betydeligt mere aktiv på arbejdsmarkedet. Siden da har jeg været tæt på job fem-seks gange, forklarer Jan Friis, der understreger, at ældre med gnist har meget at byde på på jobmarkedet.

For nylig tog Inge Jensen fra Skanderborg initiativ til en konference om ældre på jobmarkedet, netop fordi hun selv havde oplevet hvor svært det kunne være at komme tilbage efter en fyring.

Hun har nu fået job i Odder Kommune, og efter konferencen har hun været i dialog med Skanderborg Kommune om problematikken. Efter konferencen, som foregik i Lisbjerg, og hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen deltog, bebudede ministeren, at han vil nedsætte en tænketank om problemet.

Læs mere om Senior Erhverv på seea.dk.

57-årig akademiker kører traktor på planteskolen: Svært at få job i den alder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce