Århusiansk startup leverer lyden til streaming-gigants storsatsning

Brian Møller (t.v.) og Bjørn Reese har begge en fortid på Bang & Olufsen, men for fire år siden gik de sammen og stiftede deres egen virksomhed, Dynastrom i Aarhus, med målet at løse udfordringer med trådløs lyd på wifi og mulitrum-oplevelser i sync. Resultatet er så godt, at den amerikanske gigant Roku med en årlig omsætning på +3 mia. kroner i september købte startup-selskabet og den århusianske lydteknologi. Foto: Henrik Skov Anhøj

Århusiansk startup leverer lyden til streaming-gigants storsatsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trådløs lydteknologi fra Aarhus er vej ud på verdensmarkedet, efter startup-selskabet blev købt af amerikanske Roku i september. De to stiftere af virksomheden, Brian Møller og Bjørn Reese, er godt på vej til at have fordoblet antallet af medarbejdere lokalt siden overtagelsen.

AARHUS: For få år siden bestod den gode lydoplevelse i hjemmebiografen af fem surroundhøjttalere og en subwoofer, og så skulle der ellers trækkes ledninger langs panelerne.

Den traditionelle 5:1 opstilling holder stadig, men den auditive effekt er i dag udfordret af det moderne fjernsyns små højttalere og ønsket om trådløse forbindelser i sync.

Netop med målet om at udvikle et trådløs surround-system på Wifi og en bedre multirumsoplevelse, hvor lyden følger med personen rundt i flere lokaler, fik i 2014 to tidligere Bang & Olufsen-ingeniører til at stifte virksomheden Dynastrom i Aarhus. Bjørn Reese er specialist at bygge netværk og trådløs lyd, mens Brian Møller har baggrund som udviklingsdirektør hos B&O.

Efter forskellige iterationer endte de ud med den prototype, som den amerikanske streaming-udvikler Roku fik øjnene op for i april i fjor. Egentlig var Brian Møller og Bjørn Reese først og fremmest interesseret i at sælge deres nye teknologi på licensbasis, men salgsoffensiven endte med, at Roku overtog Dynastrom mindre end et halvt år efter den første demonstration.

- Roku mødte op med et ret massiv opbud af senior-folk i organisationen, så jeg kunne godt se, at interessen på forhånd var stor. Jeg havde vores hardware-model, en HDMI-ekstraktor og et par små højttalere med, som jeg satte op i en 5:1 opstilling, og med det samme de hørte lyden, var de solgt, forklarer Brian Møller.

Salgsprisen er aldrig offentliggjort, men ifølge amerikanske medier var der tale om 3,5 millioner dollars - rundt regnet 22 millioner kroner, plus 108.332 Roku aktier til de 2 stiftere.

Brian Møller nøjes med at konstatere, at der var smil hele vejen rundt om bordet hos stiftere, investorer og købere.

Californien godt - Aarhus bedst

For Roku handler købet om at udfordre markedet for streaming-tv og blive det foretrukne valg i private husholdninger, hos tv-producenter og operatører i hele verden, og her er den optimale audiooplevelse endnu en parameter at skrue på.

Omvendt endte Roku for Brian Møller og Bjørn Reese som den bedste mulighed for at få deres teknologi flyttet ud i flest mulige apparater og hjem worldwide.

- Kulturen hos Roku passer godt til os. Strukturen i organisationen er flad, og fokus er først og fremmest på teknik, fortæller Brian Møller.

Efter overtagelsen ønskede den nye ejer at flytte Dynastrom fra Aarhus til hovedkvarteret i Los Gatos, Californien hurtigst muligt, men Brian Møller og Bjørn Reese argumenterede for at blive i Østjylland, og midt i juni flytter den danske Roku-afdeling fra Tilst til større lokaler i Skejby.

- Vi var seks medarbejdere ved overtagelsen i september, men i dag er vi 11, og vi er ved at ansætte fem yderligere her, for som vi fik forklaret vores ejere, så er det dumt ikke at udnytte de muligheder, som vi har i Aarhus med hensyn til viden inden for højttalere, teknologi og talent. Vi tegnede simpelt hen et kort over virksomheder, som beskæftiger sig med lydteknologi i Danmark, hvilke kompetencer, vi har på nærtliggende universiteter i Aarhus og Aalborg, og hvordan vi ville kunne skalere virksomheden her. Samtidig er en ingeniør-time billigere i Aarhus end i Californien, og det overbeviste dem, siger Brian Møller.

Som sidegevinst er afstanden relativ kort via flyruten Aarhus-Stansted til Cambridge i England, hvor Roku også har en udviklingsafdeling og supporterer tv-operatøren Sky fra.

Overgår egne forventninger

- Vores plan har hele tiden været at erobre verdensherredømmet. Det er det stadig, og vi er godt tilfredse med, hvor vi er landet, forklarer Brian Møller og fortsætter:

- Nu glæder vi os bare til at få vores produkter og teknologi ud i markedet. Via Rokus samarbejde med tv-producenter, blandt andet TCL, forventer vi, at det kommer til at ske i løbet af efteråret. En fjerdedel af alle nye smart TV solgt i USA i 1. kvartal 2018 havde Rokus teknologi installeret, hvilket gør, at vores teknologi bliver tilgængelig for en stor gruppe fra dag 1.

Blandt de nyansatte hos Roku i Aarhus er blandt andet en akustiker, der skal hjælpe med at få endnu bedre og mere lyd ud af produkterne. Den overordnede målsætning er, at Roku på den tekniske lydside skal kunne levere bedre end konkurrenter i markedet.

Også på den store linje har Roku haft travlt det seneste år. En måned efter overtagelsen af Dynastrom gik selskabet på børsen, og da Roku holdt sit årsmøde i Californien i april havde 40 procent af de i alt 900 ansatte været med ombord i mindre end ét år.

- Vi har et budget for, hvad vi skal opnå, og de seneste to kvartaler er gået bedre end planlagt, selv om vi også har budgetteret med stor vækst, slutter Brian Møller.

Roku havde i 2017 en omsætning på 513 mio. dollars svarende til 3,25 mia. kroner.

Århusiansk startup leverer lyden til streaming-gigants storsatsning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce